Cristian Burci si alte patru persoane sunt vizate de procurorii DIICOT care cer ca acestia sa fie arestati preventiv in dosarul delapidarii Romvag. Motivul principal pentru care procurorii cer arestarea preventiva cat mai repede este pentru a nu le da acestora sansa de a distruge dovezi sau de a influenta martorii, aratand ca afacerile ilegale ale grupului infractional au avut dimensiuni impresionante, iar "bani murdari" au circulat aparent la vedere, "constituind oxigenul care da forta infractorilor", conform News.ro

Procurorii DIICOT Olt prezinta in referatul lor pe care l-au adresat instantei, faptul ca exista riscul ca in cazul in care persoanele vizate in dosar nu vor fi arestate preventiv, acestea pot realiza urmatoarele actiuni:

  • -distrugerea de dovezi
  • -influentarea martorilor sau a altor participanti la comiterea unor infractiuni
  • -alterarea, ascunderea sau sustragerea probelor
  • -determinarea unei alte persoane la un comportament care ar putea duce la compromiterea anchetei

Persoanele vizate de procurori pentru a fi arestate preventiv sunt :

  • Cristian Burci
  • fostii directori generali ai Romvag: Clara Gheocov si Ion Dinoiu
  • Denisa Turcu
  • Vilson Stancu

Anchetatorii noteaza, in documentul citat, ca ”produsul financiar rezultat din afacerile ilegale derulate de grupul infractional condus de inculpatul Ionel Cristian Burci are dimensiuni impresionante. Potrivit procurorilor, “banii murdari vehiculati de acest grup au circulat practic aparent la vedere, constituind oxigenul care da forta infractorilor constituiti in grup, aflati foarte aproape de nucleu, ori chiar in intimitatea structurilor de putere ce le garanteaza si acopera activitatile infractionale, fiind sprijiniti pe paliere din gradul grupului piramidal, de membrii grupului, avand astfel de facilitati infractionale din prisma activitatilor acestora”.

”Pentru unii, cum este cazul inculpatilor Ionel Cristian Burci, Denisa Turcu, Clara Clementina Gheocov, Ion Dinoiu, Vilson Stancu si suspectii Mihai Danciu, Viorel Barbu, Ion Eugen Stefan, Silviu Mitroi si Ioana Daiana Straulea, a fost considerata o afacere cu banul public, in dispretul legii si al atributiunilor de serviciu ale acestora, care incearca sa obtina maximum de profit din ceea ce ei considera a fi «bunul» lor (banul public), dar care afecteaza bugetul de stat, cu consecinte directe privind domenii legate de sanatate, invatamant, educatie si alte ramuri care sunt direct grefate de existenta disponibilului financiar in conturile consiliului local si ale bugetului consolidat al statului, precum si investitii locale ramase fara finantare avand in vedere prejudiciul si sustragerea fondurilor prin activitatile ilicite”, au scris procurorii in referat.

In aceste conditii, sustin anchetatorii, raportat la pericolul social generat de infractiunile deosebit de grave, lasarea in liberate a celor cinci inculpati ar fi perceputa in societate ca o lipsa de fermitate din partea justitiei si ar acutiza sentimentul de insecuritate.

Procurorii DIICOT: Activitatea infractionala loveste grav interesele economice ale societatii

Activitatea infractionala derulata, mai noteaza procurorii DIICOT, ”loveste grav interesele economice ale societatii”, iar urmarile acestora trebuie suportate de cei care le-au comis, respectiv Cristian Burci, Denisa Turcu, Clara Gheocov, Ion Dinoiu si Vilson Stancu, deoarece “nu se poate tolera imbogatirea lor pe seama sacrificiilor financiare ale bugetului public”.

Procurorii precizeaza ca, in astfel de cazuri, durata investigatiilor este, de multe ori, prelungita in timp, pentru ca “bratele caracatitei infractionale” sa fie anihilate printr-un probatoriu complet administrat, acesta fiind un alt argument pentru care in cazul celor cinci inculpati trebuie luata o masura privativa de libertate.

”In urma cercetarilor efectuate in cauza s-a stabilit faptul ca membrii grupului de criminalitate organizata condus de Burci Cristian-Ionel au savarsit fapte penale care intra sub incidenta legii penale si care au dus la devalizarea unei societati comerciale de importanta deosebita la vremea respectiva si aport fundamental la contributia bugetului de stat, producand un segment important de plus-valoare, desi prin contractul de preluare, societatea care a preluat trebuia sa faca investitii si nicidecum sa o distruga in totalitate si de la o societate cu aproximativ 4.000 de angajati, sa ramana decat o cladire de cativa zeci de metrii patrati, rezultatul final fiind acela al transferarii capitalului financiar din actionariatul asociat, in interesul privat al membrilor grupului infractional. Reusind acest aspect negativ, inculpatii au creat un impact social negativ major, prin eliminarea din contributivitatea la buget a produsului activitatii acestor angajati, in detrimentul colectarii la bugetul de stat a taxelor si impozitelor, inculpatii reusind sa-si insuseasca si sa spele in interesul acestora, sume substantiale de bani”, mai noteaza anchetatorii in documentul trimis instantei.



Pericolul social, arata procurori, rezulta si din faptul ca, elementul cheie, respectiv colectarea la bugetul consolidat al statului a taxelor si impozitelor, “nu numai ca nu a continuat sa fie o contributie constanta pe o perioada de aproximativ un deceniu, dar a contribuit la presiunea enorma asupra bugetului prin lipsa aportului de taxe si impozite colectate inclusiv de la societatea Romvag Caracal”.

Procurorii DIICOT Olt i-au retinut, in dosarul delapidarii Romvag Caracal, pe Cristian Burci, Denisa Turcu, Clara Gheocov, Ion Dinoiu si Vilson Stancu si cer joi Tribunalului Olt arestarea preventiva a acestora.

Anchetatorii au facut, miercuri, patru perchezitii in Bucuresti si in localitatile Chiajna si Corbeanca din judetul Ilfov, in dosarul privind delapidarea Romvag Caracal.

12 persoane au fost duse la audieri

La finalul perchezitiilor au fost duse la audieri 12 persoane, printre persoanele vizate in ancheta fiind:

  • Cristian Burci,
  • Denisa Turcu,
  • Ioana Diana Straulea,
  • Clara Clementina Gheocov,
  • Ion Dinoiu,
  • Mihai Danciu,
  • Viorel Barbu,
  • Ion Eugen Stefan,
  • Vilson Stancu
  • Silviu Mitroi

Procurorii au facut cercetari in cazul firmei Romvag Caracal, detinuta pana in 2012 de omul de afaceri Cristian Burci, avand informatii ca ar fi fost devalizata cu ajutorul unor persoane, printre acestea fiind Clara Clementina Gheocov si Ion Dinoiu, fosti directori generali ai societatii.
Sursele citate au precizat ca sesizarea din oficiu si rapoarte ale ANAF au stat la baza declansarii cercetarilor in cazul lui Cristian Burci si a celorlalte persoane suspectate, in 2014, dupa ce dosarul a fost preluat de la politie.

Potrivit DIICOT, din 2006 si pana in prezent, membrii grupului infractional “au creat un prejudiciu SC R. S.A, prin savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si delapidare, in valoare de 7.099.000 euro si 3.811.756 lei, constand in introducerea in circuitele comerciale a unor persoane fizice si societati comerciale la care suspectii detineau actiuni sau erau controlate in totalitate de catre persoane apropiate ale acestora”.

De asemenea, suspectii ar fi reciclat diferite sume de bani care proveneau din infractiuni, in cuantum de 18.099.000 de euro si 3.811.756 de lei, potrivit DIICOT.

In ceea ce priveste fapta de evaziune fiscala, membrii grupului ar fi inregistrat in acte contabile si in alte documente cheltuieli fictive, producand un prejudiciu bugetului de stat de 25.646.825 de lei.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri