Sectorul M&A in acest an va experimenta efervescenta in sectoare precum servicii medicale, IT, financiar, transport, curierat si logistica, spune Ioana Mihai, director executiv corporate finance EY Romania, in cadrul conferintei M&A Outlook 2016, eveniment organizat in parteneriat cu EY si PeliFilip.

“Vedem o continuare naturala a evolutiei M&A de anul trecut. O serie de tranzactii au fost initiate in 2015 si se vor finaliza in acest an. Se va pastra ponderea industriilor – servicii medicale, IT, financiar, zona de industrie generala unde intra transport, curierat, logistica. Aici se vor misca lucrurile mai mult. Ar mai fi zona de real estate care este aparte, unde sunt tranzactii aproape exclusiv intre investitori financiari, tranzactii care au loc in mod direct”, a precizat Ioana Mihai.

In topul celor mai importante tranzactii reprezentanta EY a mentionat Lafarge si Volksbank. Diversitatea industriilor justifica cumva consolidarea, expansiunea pe care directorii le au in vedere.

In aceste context insa, EY atrage atentia asupra contextului economic si politic, ce nu poate fi ignorat. “Majoritatea antreprenorilor si directorilor considera ca economia va fi intr-o zona de stagnare. Cresterea organica este mai putin favorizata, presiunea de a iesi in afara cu afacerea este mai vizibila, aspect coroborat cu o curatenie a zonelor din business care ar trebui sa fie vandute”, spune Ioana Mihai.

Citeste si:
Transport gratuit pentru persoanele cu deficiente locomotorii,...
Un ONG din Botosani a lansat...

Un alt aspect care trebuie luat in considerare este reprezentat de disponibilitatea lichiditatilor. “Bancile si-au construit reserve de lichiditati care acum incearca sa produca profit. In aceste tranzactii pe langa fondurile proprii aduse de investitori apar din ce in ce mai des finantari, fie puse la dispozitie de banci, fie fonduri de debt, precum si reactivarea fondurilor de tip mezzanine”, mai spune Mihai.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cum sa iti cresti afacerea si sa profiti la maxim de pe urma ei
Setari Cookie-uri