Constanta: Perchezitii intr-un caz de evaziune fiscala de 4,5 mil. lei, intre cei vizati, rectorul Universitatii Maritime

Procurorii din Constanta si politistii au fact 40 de perchezitii pentru destructurarea unei grupari infractionale organizate. Prejudiciul de peste patru milioane si jumate de lei , prin evaziune fiscala si spalarea banilor sunt acuzatiile aduse de procurori. Intre persoanele vizate, este si rectorul Universitatii Maritime Constanta, Cornel Panait.

Potrivit unui comunicat al IPJ Constanta, politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Porturi Maritime, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Constanta, au facut, joi, 40 de perchezitii la persoane banuite de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare a banilor, conform News.ro

Activitatile s-au desfasurat la locuintele unor persoane fizice si la sediile unor firme din municipiul Bucuresti si din judetele Constanta, Braila, Ilfov, Calarasi si Giurgiu, precum si la sediul unei institutii din Constanta.

“Din cercetari a reiesit ca, in perioada 2010 - 2011, membrii gruparii ar fi creat mecanisme financiare frauduloase care sa dea aparenta reala si legala provenientei ilicite a unor marfuri facturate. Astfel, cei in cauza ar fi inregistrat in evidentele contabile ale unei societati beneficiare achizitii fictive de cereale. Tranzactiile ar fi fost efectuate prin societati interpuse, de tip «conducta» si de tip «fantoma». Contravaloarea facturilor ar fi fost achitata in avans, banii fiind transferati din contul bancar al societatii beneficiare in conturile firmelor «fantoma», prin intermediul firmelor de tip «conducta». In ziua in care se efectua transferul bancar, se efectua si retragerea in numerar a banilor, in baza unor borderouri fictive”, se arata in comunicatul IPJ Constanta.

Rectorul Universitatii Maritime Constanta vizat de perchezitii

Potrivit unor surse judiciare, la actiunea de la Constanta este vizat si Cornel Panait, rectorul Universitatii Maritime Constanta, una dintre perchezitiile de joi fiind facute in biroul acestuia, din sediul institutiei universitare. Conform sursei citate, rectorul ar fi asociat unic si administrator al firmei SC GAAD invest international, cu sediul in Constanta si sedii secundare in portul Medgidia.

Sursele citate au mai precizat ca deocamdata in aceasta cauza cercetarile sunt facute in rem, in cadrul perchezitiilor fiind ridicate o serie de documente. Rectorul Universitatii Maritime Constanta, Cornel Panait, a declarat joi, pentru News.ro, ca perchezitiile nu au avut legatura cu activitatea Universitatii Maritime Constanta.

“Nu au vizat absolut nimic din ceea ce priveste activtitatea Universitatii. Absolut nimic”, a afirmat Cornel Panait, care a refuzat sa ofere alte detalii despre acest subiect.

Cornel Panait este rector al UMC din luna martie 2016. El a mai ocupat aceasta functie intre 2004 - 2012, iar din 2012 - 2016 a fost prorector pentru Dezvoltare si Institutionala si Relatii Internationale.

Cornel Panait este consilier judetean din partea PSD din anul 2012. Valoarea prejudiciului cauzat bugetului de stat prin majorarea cheltuielilor deductibile si diminuarea impozitului pe profit a fost estimat la aproximativ 4.515.000 de lei.

La actiunile de joi au participat si politisti din cadrul structurilor de combatere a criminalitatii organizate din Constanta, Bucuresti si Braila.
Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

Sursa foto: Anton Prado PHOTO / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Prorogarea termenelor de raportare DAC6, implementată și în România
Setari Cookie-uri