Mii de protestatari fata de exploatarea de la Rosia Montana au ocupat duminica seara Piata Universitatii, dupa un mars de patru ore, in cea de-a 22-a zi de proteste fata de proiectul minier.

Protestatarii, stransi la Universitate, au pornit in mars, dupa ora 19.00, ocupand pe rand Bulevardul Carol, Bulevardul Pache Protopopescu, Soseaua Iancului, Soseaua Pantelimon si Bulevardul Ferdinand, dupa care s-au intors la Universitate. De la cateva sute, la inceputul protestului, numarul lor a ajuns pe traseu la aproximativ 15.000. Ulterior, unindu-se cu cei deja stransi in Piata Universitatii, numarul acestora a depasit 20.000.

In jurul troitei eroilor Revolutiei Romane de la Universitate, unii au aprins candele. Protestatarii au continuat sa faca zgomot si sa se plimbe cu steagurile si pancartele aduse.

Majoritatea protestatarilor sunt tineri, ca si la manifestatiile similare de pana acum, printre ei regasindu-se sute de biciclisti. Multi parinti cu copii in carucior sau de mana au putut fi vazuti de asemenea la protest.

In timpul marsului, manifestantii au fluturat steaguri tricolore, au facut zgomot cu tamburine si peturi cu pietricele si au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana" si "Iesiti din casa, daca va pasa". De asemenea, ei au impartit trecatorilor pliante cu informatii privind proiectul minier si le-au explicat de ce protesteaza. Mai multi bucuresteni au salutat convoiul, de la ferestre, unde au atarnat tricolorul.

Proteste similare au avut loc, duminica seara, si in alte orase din tara, printre care Cluj-Napoca, Timisoara, Oradea, Iasi, Brasov, Constanta, dar si peste hotare. Si in judetul Alba, in trei orase, respectiv Alba Iulia, Aiud si Campeni, cateva sute de oameni au protestat, duminica seara, cerand respingerea proiectului minier de la Rosia Montana.

Tot duminica, 33 de mineri de la Rosia Montana au coborat din nou in subteran, pentru aproximativ trei ore, cerand demararea proiectului minier, pentru care au mai manifestat cateva sute de persoane in localitate.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, duminica, la Rosia Montana, la iesirea din galeria miniera Catalina-Monulesti, ca cei care sunt impotriva proiectului trebuie sa propuna solutii pentru locuri de munca, el adaugand: "Nu poti sa fi numai asa, Gica Contra".

Sambata seara, mii de protestatari au format un lant in jurul Parlamentului, dandu-si mana si scandand "Uniti, salvam Rosia Montana".

In urma cu o saptamana, in Capitala, aproximativ 15.000 de oameni au participat la mars, care s-a desfasurat pe bulevardele dintre zonele Universitate, Unirii, Timpuri Noi, Mihai Bravu si Tineretului, blocand in final Piata Universitatii.

Proteste similare au avut loc pe 15 septembrie in mai multe orase din tara, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iasi, Craiova, Suceava, Buzau, Constanta, Timisoara, Sibiu, Targu Mures si Brasov. De asemenea, au fost anuntate proteste si la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena si Barcelona.

Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.

Protestatarii din Capitala au blocat, in timpul noptii, Bulevardul Regina Elisabeta si alte artere importante, dar si toata Piata Universitatii. De asemenea, ei au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului si cel al Televiziunii Romane.

Protestele au inceput dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Marti, parlamentarii au aprobat infiintarea Comisiei speciale pentru proiectul de lege care reglementeaza exploatarea de la Rosia Montana.

Parlamentarii din Comisia speciala pentru proiectul de lege privind Rosia Montana au decis, miercuri, sa mearga peste o saptamana la fata locului, vizita urmand sa dureze doua zile.

Conform deciziei conducerii Parlamentului, pana la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor si deputatilor, iar pana la 20 octombrie urmeaza sa fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri