George Sfrent si Andreea Furnea sunt doi antreprenori din Constanta care au transformat un atelier de creatie intr-o fabrica de mobilier si scari. HMB studio, afacerea deschisa la malul marii de o arhitecta si un economist, isi atrage clientii prin comenzi personalizate si planuieste, anul acesta, sa faca mobilier in serie.

HMB studio este un atelier de creatie a obiectelor de decor din lemn transformat intr-o mica fabrica de productie de mobilier si scari realizate din lemn masiv. Restructurarea si schimbarea directiei de business au avut loc in anul 2018, in urma accesarii unei finantari nerambursabile, cu care s-au achizitonat utilaje noi care le-au permis celor doi antreprenori sa diversifice gama de produse pe care le realizeaza.

Fabrica de mobila de la malul marii

Andreea a absolvit, in 2017, Facultatea de Arhitectura din cadrul Universitatii “Spiru Haret” din Bucuresti. In perioada de studentie a facut voluntariat in cadrul organizatiei studentesti internationale AIESEC, unde a capatat experienta practica in ceea ce priveste design grafic, marketing, comunicare si finante, domenii care lipseau din curricula cursurilor studentilor arhitecti. Apoi, a facut stagii in birouri de proiectare atat in ultimul an de studentie, cat si dupa terminarea acesteia.

„De mic copil am fost inconjurata de creioane, hartie si desen. Am decoperit in familie, la tatal meu, pasiunea pentru proiectarea locuintelor. Inca din copilarie, la intrebarea clasica "raspunsul meu a ramas constant". Ei bine, arhitectura este modul meu de exprimare, maniera prin care las ceva in urma mea si felul in care pot contribui in mod direct la confortul celor care folosesc produsul proiectat, cat si a celor care sunt doar observatori pasivi”, povesteste Andreea.

George a inceput studiile universitare in Bucuresti, la Academia de Studii Economice, Facultatea de Administrarea Afacerilor cu predare in limba Engleza. Dupa anul 2 s-a transferat la Universitatea ZIBAT din Danemarca, unde a absolvit sectia “International Sales and Marketing Management”, apoi s-a intors acasa. A facut un internship in cadrul CSR Agency, o companie care ajuta mediul de business sa contribuie la rezolvarea problemelor din comunitate.

„In cazul meu, cred ca dragul pentru lemn este si o pasiune transmisa genetic. Strabunicul a fost tamplar, poveste pe care am aflat-o dupa fondarea atelierului, de la bunica. Am scotocit prin beci si am salvat o rindea a strabunicului, iar acum am asezat-o la loc de cinste in fabricuta. O pasiune descoperita recent este tehnologia aplicata in domenii “cu traditie”. In prezent slefuiesc o idee de smart furniture, o piesa de mobilier din lemn masiv care inglobeaza noi tehnologii. Este un proiect pentu care sunt in cautarea unui partener din zona tech”, spune George.

Ca arhitect, Andreea se ocupa de consultanta de specialitate pentru fiecare client, proiectare, detaliere si urmarire a executiei fiecarui produs in parte. George, economist, este responsabil de vanzari, relatia cu clientii si logistica.

Echipa de productie este formata dintr-un tamplar cu experienta si ucenici-tamplari in diferite etape ale uceniciei. „Cei mai multi ucenici ajung la noi fara experienta anterioara in industria prelucrarii lemnului. Noi le oferim un proces de invatare atat teoretic, cat si practic”, spune Andreea.

Investitia intr-o noua hala

La inceputul anului 2018, George si Andreea au inchiriat si amenajat din fonduri proprii o hala de productie in Ovidiu, judetul Constanta. Pentru ca tin la mediul inconjurator, cei doi au gandit locul de munca atenti la tot ce se intampla. Hala a fost reconditionata integral, iar in interior a fost realizata o platforma metalica care in partea inferioara gazduieste zona de finisare, iar partea superioara este o supanta dedicata zonei de birouri.

Investitia initiala a fost de 25.000 de euro si a acoperit dotarea cu minimul de scule electrice si unelte de mana necesare realizarii obiectelor de mici dimensiuni, amenajarea spatiului de productie initial si cursuri de specializare pentru membrii echipei. Investitia actuala in tehnologie se ridica la 70.000 de euro. „Dispunem in prezent de utilaje pentru debitarea si prelucrarea primara a lemnului (rindeluire si degrosare), presa de panouri, masini de slefuit si calibrat, masini pentru frezarea si profilarea lemnului, texturare si gaurire, finisare cu tehnologie Airmix si exhaustare. In anul 2018 am investit in amenajarea unui nou punct de lucru cu o suprafata de 300 mp si in training-uri pentru dezvoltarea echipei de productie”, spun Andreea si George.

Materia prima o achizitioneaza de la depozite locale autorizate si certificate FSC. „Achizitiile le facem specific, pentru fiecare comanda in parte. Lucram atat cu lemn autohton de esenta moale (rasinos), esente tari (tei, fag, frasin, stejar), cat si cu lemn exotic folosit la insertii pentru proiectele atipice”, spune Andreea.

HMB studio realizeaza scari din lemn masiv, mobilier rezidential din lemn masiv si MDF (bucatarie, dormitor, living, dressing, dinning, mobilier pentru copii) si mobilier HoReCa (receptii, baruri, mese). Portofoliul cu produse este disponibil atat online, cat si offline.

Fiecare obiect este realizat in functie de nevoile si asteptarile beneficiarului, vanzarile in online reprezentand o pondere mica. De exemplu, pretul mediu al unui metru liniar de bucatarie din lemn este de 3.500 de lei. Pentru o masa de bucatarie extensibila pretul difera in functie de tipul sistemului de extensie, tipul de lemn, frezari si dimensiuni. Pretul mediu al unui astfel de produs este de 2.000 de lei.

„Vanzarile inregistrate pana in prezent vin preponderent (75%) din mediul offline, iar recomandarile clientilor multumiti acopera o mare pondere. In prezent, suntem in curs de stabilire a unor colaborari cu show-room-uri locale in care clientii vor putea gasi piese de mobilier rezidential marca HMB studio”, spun cei doi antreprenori.

Citeste si:

    Planurile de anul acesta

    In cea de a doua jumatate a anului 2018, dupa definitivarea achizitiilor si pregatirii noului spatiu, au inregistrat vanzari de 15.000 euro. „Anul 2019 este despre comunicare si parteneri. Tintim spre o crestere cu 30% a vanzarilor”, spun cei doi.

    Pentru acest an, planul este de a creste productia si de a lansa cateva piese de mobilier marca proprie. Mai mult, cei doi antreprenori sunt in cautarea unui subcontractor care le poate executa produsele serie.

    „In prezent ne focusam pe crestea vanzarilor pentru a acoperi integral capacitatea de productie actuala. Venim dupa o perioada de schimbari si investitii, iar anul acesta ne vom concentra pe cresterea productiei. Pregatim lansarea unor piese de mic mobilier marca proprie. De asemenea, anul acesta este despre parteneriate: contracte de executie produse serie pentru retaileri sau distribuitori, noi colaborari cu specialist (arhitecti si designeri) si parteneriate strategice de distributie a produselor din gama proprie. Ne dorim sa incheiem un parteneriat cu un subcontractor pentru care sa executam produse serie, productia de produse personalizate urmand sa ocupe anul acesta un procent de 50 % din intreaga capacitate. Urmatoarea investitie pe care o avem in plan este amenajarea zonei de birouri astfel incat sa cream un spatiu in care sa putem expune in permanenta piese de mobilier”, spune Andreea.

    Citeste si:

      Sursa foto: Facebook HMB Studio

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Anca Olteanu
      Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Start Up »



      Setari Cookie-uri