Proiectul de lege urmeaza sa ajunga pe masa presedintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Proiectul de lege care reglementeaza pensiile speciale ale alesilor locali a ajuns pe ordinea de zi a plenului Senatului, dupa ce a fost retrimis la comisie inainte de alegerile locale. Cu o ora inaintea sedintei de plen, Comisia de constitutionalitate a adoptat un raport suplimentar, fara nicio modificare fata de cel adoptat in luna aprilie.

Presedintele Comisiei de constitutionalitate, Ovidiu Dontu (PSD), a precizat in cadrul sedintei comisiei ca propune un raport suplimentar de mentinere a solutiei adoptate anterior de comisie. ”Propun sa trimitem plenului raportul suplimentar, cu raportul de fond dat in luna aprilie”, a spus Dontu. Supusa la vot, solicitarea presedintelui Comisiei de constitutionalitate a fost adoptata cu majoritate de voturi. S-a inregistrat o singura abtinere, din partea senatorului PNL Mariana Campeanu.

Ce prevad amendamentele aduse proiectului de lege

Potrivit amendamentelor aduse proiectului de lege, in raportul initial, din 26 aprilie, persoanele alese dupa 1992, de catre cetateni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect si liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene, care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare, ale varstei standard de pensionare redusa asa cum au fost prevazute in Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, sau cele prevazute de alte pensii speciale, au dreptul, la incetarea mandatului, la o indemnizatie lunara pentru limita de varsta.

Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate, si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat, cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata. Pe perioada exercitarii unui nou mandat, plata indemnizatiei pentru limita de varsta se suspenda, urmand a fi reluata la incetarea acestuia, in cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitate, cu respectarea limitei numarului de mandate.

In situatia in care mandatele pentru care se cuvine indemnizatia pentru limita de varsta sunt diferite, procentul se aplica indemnizatiei brute lunare aflata in plata corespunzatoare fiecarui tip de mandat.

Citeste si:

Indemnizatia pentru limita de varsta se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte de Consiliu Judetean, aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data.

De unde se vor plati aceste indemnizatii?

Indemnizatiile vor fi suportate din bugetele locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor din Capitala, ale judetelor si municipiului Bucuresti.

Un alt amendament adoptat prevede ca primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de Consilii Judetene care au fost si parlamentari trebuie sa opteze pentru una din cele doua pensii speciale.

”Cererea pentru acordarea indemnizatiei pentru limita de varsta se depune la autoritatea administratiei publice locale competente, in functie de locul de provenienta a madatului/mandatelor exercitat/exercitate”, se arata in proiect.
Legea ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2017.

”In termen de 30 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, se elaboreaza si se emite ordinul comun al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, ministrului finantelor publice si ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice”, se mai arata in proiectul de modificare a legii privind statutul alesilor locali.

Proiectul de lege a mai intrat in luna aprilie pe ordinea de zi a plenului, insa a fost retrimis la comisie, la propunerea liderului grupului PSD din Senat, Mihai Fifor.

Sursa foto: corgarashu / Shutterstock