Persoanele fizice, persoanele juridice, entitatile fara personalitate juridica, precum si sediile secundare care au obligatia inregistrarii ca platitori de impozit pe salarii si care nu depun in termenele prevazute de legislatia in vigoare declaratia de inregistrare fiscala vor fi inregistrate fiscal din oficiu, sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale, potrivit unui proiect de ordin al ANAF. ANAF pune in prezent la dispozitia contribuabililor mai multe declaratii pentru inregistrarea fiscala.

"Procedura de inregistare fiscala din oficiu nu se va aplica persoanelor fizice care detin cod numeric personal si sunt supuse impozitului pe venit, cu exceptia persoanelor fizice care desfasoara actvitati economice in mod independent sau exercita profesii libere", potrivit unui comunicat al ANAF.

In acest sens, ANAF a intocmit si publicat "Proiectul de ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea Procedurii de inregistrare fiscala, din oficiu sau la cererea unei autoritati care administreaza creante fiscale, a unui subiect care nu si-a indeplinit obligatia de inregistrare fiscala conform legii".

In prezent, procedura de inregistrare fiscala, din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu si-a indeplinit obligatia de inregistrare fiscala, potrivit legii, este aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 714/2012.

Proiectul de ordin vizeaza "actualizarea temeiului de drept si a referintelor legislative din continutul procedurii curente de inregistrare fiscala, din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu si-a indeplinit obligatia de inregistrare fiscala, potrivit legii", ca urmare a intrarii in vigoare a dispozitiilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.

Declaratii:

 • Declaratia 010 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica
  • Se completeaza de persoanele juridice, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica. Declaratia de inregistrare se completeaza la infiintare, iar declaratia de mentiuni se completeaza cind se modifica datele declarate anterior. Se utilizeaza la atribuirea codului de identificare fiscala si eliberarea certificatului de inregistrare fiscala, precum si la actualizarea informatiilor.
 • Declaratia 020 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane si straine care detin cod numeric personal
  • Se completeaza de persoanele fizice, altele decat cele care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere. Se utilizeaza la atribuirea codului de identificare fiscala si eliberarea certificatului de inregistrare fiscala, precum si la actualizarea informatiilor.
 • Declaratia 060 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru sediile secundare
  • Se completeaza de sediile secundare care, potrivit legii, au obligatia inregistrarii fiscale.
 • Declaratia 070 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere
  • Se completeaza de contribuabilii persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere. Sunt exceptati contribuabilii care desfasoara exclusiv activitati intr-o forma de asociere.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri