ANAF va testa impreuna cu un grup de 25 de firme noul formular pentru Declaratia 394, pentru a incerca sa identifice eventuale probleme tehnice ale formularului, care urmeaza sa fie depus incepand cu 1 august. Declaratia 394, folosita pentru a transmite toate vanzarile si cumpararile unui agent economic platitor de TVA, a fost contestata puternic de mediul privat, din cauza informatiilor detaliate pe care le solicita.

Propunerea de a simplifica declaratia 394 a fost a doua dupa numarul de voturi pe portalul maisimplu.gov.ro, dupa cea privind declaratia 088. Declaratia 088, pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA, si Declaratia 394 au fost modificate.

"ANAF asigura conditii mediului de afaceri pentru testarea si modificarea sistemelor informatice proprii la noile cerinte ale Declaratiei 394. Astfel, un grup de 25 de firme, contribuabili mari si mici, si-au exprimat dorinta sa testeze noul formular si sa comunice constant cu specialistii ANAF, pentru a fi identificate si rezolvate eventuale probleme tehnice", se arata intr-un comunicat al ANAF.

Mediul privat a ridicat problema adaptarii sistemelor informatice la Declaratia 394

Declaratia 394 in noul format ar fi trebuit depusa incepand din luna aprilie, insa ANAF a luat la inceputul lunii respective decizia de a amana termenul, oferind timp suplimentar mediului privat sa se adapteze.

Adaptarea sistemelor informatice a fost una dintre problemele referitoare la Declaratia 394 ridicate de mediul privat.

"Contribuabilii care nu avut timp/resurse pentru a implementa noile solicitari de raportare pana la data stabilita initial (1 aprilie, n.r.), au primit un timp suplimentar in care pot sa-si personalizeze programele informatice, astfel incat efortul uman pentru pregatirea formularului sa fie minim", a declarat, la momentul respectiv, Alexandru Comanescu, senior tax manager la firma de audit si consultanta fiscala Mazars.

ANAF promite sa remedieze problemele. Teste poate face orice firma

ANAF este pregatit sa opereze modificari in functie de problemele identificate de contribuabili. Teste pot face toti contribuabilii, nu doar grupul de 25 de firme, si pot, de asemenea, trimite feedback catre ANAF.

"Modificari pot fi, depinde de ce spun contribuabilii. Teoretic nu cred ca se pot face modificari foarte mari, deoarece soft-urile sunt facute. Daca ne-am apuca sa le refacem … s-ar putea sa nu ne mai incadram in termenul de 1 august. Se pot face modificari, pot face propuneri, ramane sa vedem cum se adapteaza. (…) Pe langa grupul de 25 de contribuabili, oricine poate face teste. E deschis pentru toata lumea. Isi exprima parerea, ne pot sugera modificari, iar noi raspundem", a declarat un reprezentant al ANAF.

Dupa testarea Declaratiei 394, contribuabilii pot obtine clarificari si feedback de la adresa de email admin.portal@mfinante.ro, se arata in comunicatul transmis de ANAF.

Noua Declaratie 394, aferenta lunii iulie 2016, trebuie depusa incepand cu 1 august 2016

Potrivit ANAF, principalele simplificari aduse de forma finala a D394 sunt:

  • stabilirea caracterului optional al furnizarii Codului Numeric Personal, astfel ca acesta (CNP) se introduce doar daca este colectat;
  • introducerea exceptiei prin care, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate catre persoane fizice, pana la 31 decembrie, se declara facturile cu o valoare individuala mai mare de 10.000 lei;
  • introducerea precizarilor referitoare la faptul ca nu vor fi declarate informatiile referitoare la livrarile/prestarile si achizitiile intracomunitare, declarate prin D390, precum si importurile/exporturile
  • prorogarea termenului de intrare in vigoare a D394, pentru facilitarea adaptarii sistemelor informatice si contabile ale contribuabililor la noile cerinte;
  • eliminarea obligatiei depunerii retroactive a D394.

Cele mai importante motive care au stat la baza agrearii modificarilor D394 in procesul de consultare publica sunt:

  • facilitarea identificarii timpurii a faptelor de evaziune fiscala,
  • reducerea termenelor de solutionare a deconturilor de TVA cu optiune de rambursare,
  • reducerea numarului de controale directe efectuate de catre structurile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Fiecare contribuabil poate descarca versiunile de test publicate de ANAF la adresa https://chat.anaf.ro/d394.nsf. Exista doua tipuri de aplicatii care pot fi testate:

1. Soft J – program Java, potrivit pentru contribuabili care utilizeaza programe informatice de contabilitate, care genereaza rapoarte in format .XML (https://chat.anaf.ro/d394.nsf/aCategorieWeb/FC252EE6D48A1F2CC2257FBF00251F00/$File/D394T_010616.zip, pentru accesarea link-ului este necesara utilizarea Internet Explorer)

2. Soft A – fisier PDF editabil, potrivit pentru contribuabilii cu o activitate economica medie, care genereaza lunar un numar restrans de inregistrari (https://chat.anaf.ro/d394.nsf/aCategorieWeb/CCFB5A15A07C0A61C2257FB700499A8D/$File/D394_XML_2016_280516.pdf, pentru accesarea link-ului este necesara utilizarea Internet Explorer)

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri