Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, la o luna de la intrarea in vigoare a recursului compensatoriu, ca au fost eliberati din inchisori circa 650 de puscariasi. Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor il contrazice pe ministru si spune ca, in realitate, numarul detinutilor eliberati prin recurs compensatoriu este dublu.

Conform statisticii Administratiei Nationale a Penitenciarelor, de la punerea in aplicare a legii recursului compensatoriu au fost pusi in libertate peste 1.200 de detinuti, urmand ca in primul an sa fie eliberati 8.000 de puscariasi.

"Ministrul Justitiei dezinformeaza Parlamentul afirmand ca, in prima luna aplicare, au fost pusi in libertate in plus un numar de 650 de detinuti, avansand cifra de 25.093 detinuti ramasi in penitenciare. In realitate, in penitenciare sunt 24.464 detinuti", potrivit ANP.

Citeste si: S-au schimbat conditiile din puscarii. Cum trebuie sa arate celulele

Sindicatele spun ca 80% dintre detinutii eliberati recidiveaza intr-un an, ceea ce inseamna ca in urmatorul an numarul infractiunilor va creste cu 5.000. In plus, mai transmis sindicatele, eliberarea detinutilor o sa vina cu "beneficii zero" in ceea ce priveste modernizarea sistemului penitenciar, avand in vedere ca investitiile de anvergura in modernizarea penitenciarelor inca sunt la stadiul de anunt.

"In legatura cu motivele pentru care ministrul Justitiei dezinformeaza nu putem decat sa speculam ca incearca sa ascunda erorile si efectele negative ale unei masuri de gratiere mascata care va actiona ca un stimulent pentru criminalitate in urmatoarea perioada. Il somam, deci, public sa renunte la aceste dezinformari ale opiniei publice, care are dreptul sa stie excact cati hoti, violatori, talhari si criminali au beneficiat de acest act de clementa", a transmis Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Toader: Cei de la sindicat au dat o informatie absolut eronata

Tudorel Toader sustine ca sindicalistii din Adminstratia Nationala a Penitenciarelor au furnizat o informatie falsa privind punerea in libertate a unui numar de 1.200 de detinuti, ca urmare a aplicarii Legii recursului compensatoriu.

"Cei de la sindicat v-au dat o informatie absolut eronata, (...) pentru ca pe data de 7 noiembrie aveam un document (...) oficial de la ANP cu faptul ca au fost eliberati 650 de detinuti, ca urmare a Legii recursului compensatoriu. (...) Dar in 650 intra si cei 529 eliberati in prima zi si nu cumva sa-i adaugati pe cei eliberati in prima zi cu 650, ca sigur va da mai mult. Am cerut directorului ANP, am vorbit si astazi cu dansul, imi trimite oficial un comunicat astazi si dumneavoastra, daca nu va suparati, nu ar trebui sa dati drumul la informatii de natura sa genereze o anumita preocupare, sa nu zic temere, fara sa o verificati, (...) pentru ca faceti un rau opiniei publice", a declarat Toader, potrivit Agerpres.

Ministrul Justitiei a subliniat ca era obligat sa puna in aplicare prevederile unei legi care a intrat in vigoare, chiar daca nu el a fost initiatorul.

Legea privind recursul compensatoriu a intrat in vigoare pe data de 19 octombrie si prevede ca pentru fiecare 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare fiecare detinut va beneficia de sase zile considerate efectuate.

Citeste si: Toader: Despagubiri intre 5 si 8 euro pe zi pentru detinutii care au stat in conditii improprii

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri