PSD si ALDE vor sustine, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, un amendament respins saptamana trecuta la comisie, care prevede ca, in cazul savarsirii unei erori de catre un judecator sau procuror, statul va fi obligat sa se indrepte impotriva magistratilor care au creat prejudicii prin rea-credinta sau grava neglijenta. Schimbarea vine dupa ce ALDE s-a aratat nemultumita de forma votata in Comisia Iordache.

"La acel aliniat 7 de la raspunderea magistratilor (proiectul de modificare a legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor — n.r.) sunt trei discutii in acest moment: in legea in vigoare se spune ca se poate indrepta statul, in propunerea noastra statul se indreapta si in amendamentul UNJR statul are dreptul. Propunerea PSD pe care o vom sustine este sa ne sustinem amendamentul nostru cu statul se indreapta si atunci toate aceste discutii care sunt in spatiul public nu-si au rostul. De aceea v-am spus ca suntem compatibili (cu ALDE — n.r.) si nu sunt probleme. In plen, la alineatul 7, grupul PSD si grupul ALDE vom sustine ca statul se indreapta", a declarat Florin Iordache, potrivit Agerpres.

Comisia parlamentara speciala privind legile Justitiei a modificat saptamana trecuta prevederile din legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor referitoare la raspunderea magistratilor, adoptand amendamentele propuse de Uniunea Nationala a Judecatorilor si Asociatia Magistratilor, potrivit carora statul "are dreptul" de a se indrepta impotriva judecatorului sau procurorului care a savarsit o eroare judiciara din neglijenta sau cu rea-credinta. "Dupa ce prejudiciul a fost acoperit integral de catre stat, acestuia ii revine dreptul de a se indrepta cu actiune in regres prin MFP, impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea credinta sau neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii", este textul adoptat de comisie.

Comisia a respins atunci amendamentul PSD potrivit caruia "dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se indreapta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii".

Comisia speciala pentru legile Justitiei a adoptat saptamana trecuta modificarile la legea 303/2004 urmand ca acest proiect sa fie trimis in plenul Camerei Deputatilor pentru dezbatere si vot in calitate de prima camera sesizata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri