Odata ce exista acest mandat, daca Elena Udrea va fi gasita vreodata in Franta de exemplu sau in alta tara din Europa, ea va fi predata autoritatilor romane. Politia a facut si cerere de urmarire internationala - in baza acesteia poate fi predat un condamnat, care este gasit intr-o tara care nu face parte din Uniunea Europeana, cum este si cazul Elenei Udrea.

Apoi, de procedura de extradare se ocupa Ministerul Justitiei, care trebuie sa trimita toate documentele necesare in Costa Rica.

Elena Udrea ar putea fi adusa in tara in baza Conventiei Natiunilor Unite Impotriva Coruptiei din 2003. Atat Romania cat si Costa Rica au semant acest acord bilateral.

Actul obliga statele semnatare sa extradeze cazurile de coruptie. Oricum, procedura ar putea dura foarte mult. Elena Udrea se afla in procedura de a obtine statut de refugiat, iar in aceasta perioada nu poate fi extradata.

Fostul senator UDMR Olosz...
Citeste si: Un fost senator roman,dat in urmarire internationala dupa o condamnare

Tudorel Toader, despre extradarea din Costa Rica

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, miercuri, ca procedura de extradare din Costa Rica in cazul Elenei Udrea este posibila, chiar daca Romania nu are un tratat bilateral in acest sens, potrivit Agerpres.

''Extradarea este posibila chiar daca nu avem un tratat bilateral cu Republica Costa Rica. (...) Este necesar ca persoana condamnata sa fie data in urmarire (...), apoi este necesara urmarirea internationala. (...) In acest moment, nu avem un tratat bilateral cu Republica Costa Rica in domeniul extradarii, insa cooperarea in aceasta materie poate sa aiba loc in temeiul curtoaziei internationale, cu asigurarea reciprocitatii. (...) A doua procedura, se poate realiza in baza conventiilor multilaterale. (...) Intervalul de timp tine de legislatia Republicii Costa Rica'', a precizat ministrul.

Sursa foto: Agerpres Foto