Pentru ca fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, condamnata la 6 ani de inchisoare cu executare, se afla in Costa Rica, unde a cerut azil politic, politia a cerut instantei mandat european de arestare, aplicabil intre statele membre UE, si a facut si cerere de urmarire internationala, scrie Digi24. Intrebat cu privire la o posibila extradare, ministrul Tudorel Toader a declarat ca aceasta este posibila, insa depinde de legislatia tarii.

Odata ce exista acest mandat, daca Elena Udrea va fi gasita vreodata in Franta de exemplu sau in alta tara din Europa, ea va fi predata autoritatilor romane. Politia a facut si cerere de urmarire internationala - in baza acesteia poate fi predat un condamnat, care este gasit intr-o tara care nu face parte din Uniunea Europeana, cum este si cazul Elenei Udrea.

Apoi, de procedura de extradare se ocupa Ministerul Justitiei, care trebuie sa trimita toate documentele necesare in Costa Rica.

Elena Udrea ar putea fi adusa in tara in baza Conventiei Natiunilor Unite Impotriva Coruptiei din 2003. Atat Romania cat si Costa Rica au semant acest acord bilateral.

Actul obliga statele semnatare sa extradeze cazurile de coruptie. Oricum, procedura ar putea dura foarte mult. Elena Udrea se afla in procedura de a obtine statut de refugiat, iar in aceasta perioada nu poate fi extradata.

Tudorel Toader, despre extradarea din Costa Rica

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, miercuri, ca procedura de extradare din Costa Rica in cazul Elenei Udrea este posibila, chiar daca Romania nu are un tratat bilateral in acest sens, potrivit Agerpres.

''Extradarea este posibila chiar daca nu avem un tratat bilateral cu Republica Costa Rica. (...) Este necesar ca persoana condamnata sa fie data in urmarire (...), apoi este necesara urmarirea internationala. (...) In acest moment, nu avem un tratat bilateral cu Republica Costa Rica in domeniul extradarii, insa cooperarea in aceasta materie poate sa aiba loc in temeiul curtoaziei internationale, cu asigurarea reciprocitatii. (...) A doua procedura, se poate realiza in baza conventiilor multilaterale. (...) Intervalul de timp tine de legislatia Republicii Costa Rica'', a precizat ministrul.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri