Elena Udrea si Alina Bica s-au dus degeaba in Costa Rica, deoarece acestea pot fi extradate, in urma semnarii unei conventii internationale prin care statul s-a angajat sa nu acorde azil politic celor acuzati de coruptie, scrie Ziare.com.

Este vorba de Conventia Natiunilor Unite impotriva Coruptiei, adoptata de ONU la New York, pe 31 octombrie 2003.

IAcest tratat este semnat si de Madagascar, locul unde s-a refugiat fostul primar al Constantei, Radu Mazare.

Amintim ca Elena Udrea si Alina Bica au depus la Inalta Curte carnete din care rezulta ca au calitatea de solicitant de azil politic in Costa Rica. Cele doua cer sa li se acorde statutul de refugiat politic.

Pana acum, Conventia reuneste 140 de state membre, care au semnat si ratificat documentul, la care se adauga alte 43 de state in diverse stadii de aderare. Romania a semnat aceasta conventie pe 9 decembrie 2003 si a ratificat-o pe 2 noiembrie 2004.

Costa Rica a semnat-o pe 10 decembrie 2003 si a ratificat-o pe 21 martie 2007. Iar Madagascar a semnat-o pe 10 decembrie 2003 si a ratificat-o pe 22 septembrie 2004. Prin urmare, toate cele trei tari sunt membri deplini ai Conventiei.

Conventia tine loc de tratat bilateral pentru extradare

Un capitol consistent din textul Conventiei, Articolul 44, regementeaza problematica si procedura privind extradarea celor suspectati de coruptie, care parasesc o tara semnatara a Conventiei si se stabilesc intr-o alta tara semnatara.

Relevant pentru cazurile fugarilor romani este punctul 5 al acestui articol, care spune asa: "Daca un stat parte, care conditioneaza extradarea de existenta unui tratat, primeste o cerere de extradare de la un stat parte cu care nu a incheiat un asemenea tratat, acesta poate considera prezenta conventie ca temei legal de extradare pentru infractiunile la care se aplica prezentul articol".

Cu alte cuvinte, tarile semnatare care, potrivit dreptului lor intern, fac extradari doar in baza unor tratate reciproce de extradare pot acorda extradarea si in lipsa acestor tratate, doar in baza Conventiei de la Merida, dar numai in cazul persoanelor acuzate sau condamnate pentru coruptie.

Pe site-ul UNODC, institutia care monitorizeaza aplicarea Conventiei, pot fi gasite mentiuni si rapoarte privind stadiul de conformare al fiecarei tari semnatare.

In cazul statului Costa Rica, la mentiunea privind notificarea pozitiei sale asupra extradarii, se arata: "Costa Rica recunoaste Conventia ca baza legala pentru extradare". In schimb, in cazul Madagascarului, mentiunea privind extradarea arata asa: "Nu exista informatii disponibile".

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri