Modificarile adoptate de Parlamentul Romaniei la codul de procedura penala ingreuneaza nu doar anchetarea cazurilor de coruptie, ci si a infractiunilor de drept comun, a declarat procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, pentru portalul Emerging Europe, cu sediul la Londra, care publica un amplu material pe tema luptei impotriva coruptiei din Romania, scrie Agerpres.

Exista in prezent putine domenii in care Romania sa poata pretinde ca este lider mondial. Chiar si zilele in care gimnastele sale faceau legea au apus demult, iar echipa nationala de fotbal s-a calificat pentru ultima oara la o Cupa Mondiala in 1998. (Romania) are una dintre cele mai rapide viteze de internet din lume, dar prea putine alte lucruri despre Romania ar putea fi numite in prezent o buna practica. Politica este un dezastru. Infrastructura scartaie. Capturarea statului de catre partidul de guvernamant, PSD, este aproape totala. Totusi, Romania poate pretinde ca detine suprematia in lupta impotriva coruptiei", scrie Emerging Europe, amintind de condamnarea, la 21 iunie, "a celui mai puternic politician al tarii, Liviu Dragnea" si apreciind ca aceasta condamnare a reprezentat o victorie importanta pentru institutia anticoruptie a tarii cu un succes rasunator, DNA, condusa de Laura Codruta Kovesi.

"Da, rezultatele pe care le-am obtinut ne-au transformat intr-un model in regiune. DNA a fost prezentat drept un exemplu de buna practica de catre Uniunea Europeana. Eu personal am fost expert UE pentru Republica Moldova si Muntenegru, le-am evaluat sistemele judiciare", a declarat Kovesi pentru Emerging Europe, dupa ce Parlamentul Romaniei, dominat de PSD, a adoptat o serie de schimbari la codul de procedura penala.

"Aceste schimbari vor ingreuna nu doar anchetarea cazurilor de coruptie, ci si a infractiunilor de drept comun", a declarat Kovesi.

Modificarile la codul de procedura intervin dupa alte amendamente la sistemul judiciar si demonstreaza, in opinia sefei DNA, ca scopul guvernului nu este sa reformeze sistemul, ci sa le ingreuneze munca anchetatorilor, procurorilor si politiei. "Desigur, aceste modificari nu vor intra in vigoare azi sau maine. Trebuie promulgate de presedinte, care ar putea decide sa le trimita inapoi in parlament sau la Curtea Constitutionala. (...)", a explicat sefa DNA.

Guvernul ar putea accelera procesul de punere in aplicare a noilor legi recurgand la ordonante de urgenta, asa cum a facut-o in ianuarie 2017, ceea ce a dus la proteste de masa, aminteste portalul citat.

"Posibilitatea exista", admite Kovesi. "Aceste modificari pot trece printr-o ordonanta de urgenta, dar imi este greu sa comentez. Teoretic, modificarile la codurile penale nu trebuie facute niciodata prin OUG daca nu exista un motiv clar de urgenta. In privinta actualelor modificari, nu exista o asemenea urgenta", a apreciat Kovesi.

Emerging Europe aminteste ca, in martie, ministrul justitiei, Tudorel Toader, i-a cerut oficial presedintelui Klaus Iohannis sa o demita pe Kovesi, lucru pe care seful statului roman a refuzat sa-l faca. In iunie, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis sa Iohannis este obligat sa o demita pe Kovesi, dar inca o data presedintele roman a refuzat sa dea curs acestei decizii si risca sa fie suspendat de catre parlament, scrie sursa citata.

"Nu pot comenta decizia Curtii Constitutionale. Este o decizie care ma afecteaza personal, dar este o decizie care nu ma obliga sa iau vreo masura. Astept ca presedintele sa decida ce va face", a explicat Kovesi, al carei mandat expira in luna mai a anului viitor.

Sefa DNA a declarat in mai multe randuri ca nu are ambitii politice si, cu toate ca este una dintre cele mai populare personalitati din tara, pare putin probabil sa se razgandeasca, noteaza Emerging Europe. "Nu, nu vreau sa intru in politica. Am spus-o in trecut ca nu intentionez sa fac acest lucru si, desi unii oameni se razgandesc, eu nu ma numar printre acestia", a declarat Kovesi, care spune ca vrea sa-si continue munca. "Sunt procuror: asta fac cel mai bine. Am o experienta uriasa pe care vreau s-o folosesc, sa o impartasesc cu tinerii care intra in sistem", a mai spus ea.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri