Modificarile aduse legilor justitiei si legislatiei penale din Romania ocupa in continuare un spatiu important pe agenda publica, dar si pe cea a mediului de afaceri local, de altfel foarte sensibil la un climat juridic mai putin stabil.

Cu toate acestea, orice judecata care incearca sa catalogheze aceste modificari ale legilor justitiei drept bune sau rele este incarcata de subiectivism. De aceea, este important ca specialistii sa ofere un punct de vedere echilibrat, cu argumente pro si contra, pentru o imagine de ansamblu obiectiva. O buna intelegere a situatiei poate fi realizata prin compararea tuturor elementelor logice care decurg din parcurgerea noilor texte de lege, la rece. Inainte de aceasta analiza, as mai spune doar ca daca unele modificari ofera garantii reale impotriva ignorarii dreptului la aparare, exista si situatii care pot ingreuna anchetele penale. De exemplu, in cazul in care organele de urmarire penala nu reusesc sa identifice faptuitorii unor fapte in termen de un an de la momentul inceperii urmaririi penale in rem, acestia vor fi obligati sa dispuna clasarea cauzei.

In cele ce urmeaza, voi continua enumerarea principalelor modificari aduse, de data aceasta Codului de Procedura Penala, aratand atat pericolele pe care acestea le contin, cat si eventualele beneficii (cu mentiunea ca cele mentionate sunt pareri exprimate in mediul profesional si nu reprezinta intotdeauna punctul de vedere al autorului).

Modificari relevante ale Codului de Procedura Penala, pe scurt:

Actele efectuate cu incalcarea dreptului la aparare sunt sanctionate cu nulitate absoluta. (art. 10 alin. 5 ind. 1). In reglementarea actuala, cu putine exceptii, aceste incalcari sunt sanctionate cu nulitate relativa, depinzand de dovedirea unei vatamari concrete.

Pro:

  • Oferirea unei garantii reale impotriva ignorarii dreptului la aparare.
  • Un statut mai bun din perspectiva apararii pentru suspecti/inculpati, dar si pentru avocatii care ii reprezinta.

Contra:

  • Ingreunarea anchetei penale prin obligarea organelor de urmarire penala de a reface orice act prin care se incalca dreptul la aparare.
  • Caracterul vag-abstract al textului. Nulitatea absoluta are de obicei situatii limitative in care se aplica, iar conceptul de „drept la aparare” poate fi interpretat in mod neunitar, in functie de cine realizeaza interpretarea.

Concret, nulitatea unui act va putea fi constatata de fiecare data cand se incalca dreptul la aparare. Nu este necesara dovedirea unei vatamari. Motivat de caracterul amplu al notiunii de drept la aparare, va putea fi constata nulitatea absoluta in urmatoarele cazuri: declaratia unei persoane date in lipsa avocatului, respingerea nejustificata a unei cereri de probe din partea apararii, refuzul de a acorda un termen in vederea pregatirii apararii, acte redactate de organele de urmarire penala care nu sunt comunicate in timp util suspectului sau inculpatului, realizarea citarii cu nereguli formale, neconsemnarea unor aspecte ale declaratiei, lipsa aducerii la cunostinta a invinuirii la primul termen etc.

Suspectul sau inculpatul poate participa la efectuarea oricarui act de urmarire penala sau la orice audiere, la solicitarea acestuia. In cazul in care martorii sau subiectii procesuali considera ca au motive de temere in legatura cu aceste imprejurari pot solicita, potrivit legii, procurorului sau judecatorului statut de persoana amenintata sau protejata. (art. 83)

Pro:

  • Respectarea dreptului la aparare a acuzatului prin posibilitatea de participare/asistare la orice act de urmarire penala.
  • Evitarea unor situatii in care acte de urmarire penala importanta se realizeaza fara respectarea drepturilor celui acuzat.

Contra

  • Poate aduce fata in fata victime ale faptei cu cel anchetat, avand consecinte in plan psihic pentru persoana vatamata.
  • Poate denatura declaratia martorilor/persoanei vatamate in conditiile in care exista o temere fata de cel acuzat.

Audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore. Perioadele de 6 ore nu pot fi consecutive, intre acestea intervenind un interval de 12 ore. (art. 106 alin. (1 ind. 1)). Nu exista o limita pentru audiere in reglementarea actuala.

Pro:

  • Asigura posibilitatea persoanei de a relata in mod mai clar, concis cele intamplate, prin evitarea unor stari de oboseala, ce au abilitatea sa duca la denaturarea declaratiilor.
  • Permite persoanei un confort psihic crescut, avand in vedere faptul ca nu poate fi tinuta/obligata sa dea declaratii pentru o perioada lunga de timp, in conditii de presiune.

Contra:

  • Poate duce la alterarea unor declaratii luate pe mai multe zile, scazand gradul acestora de coeziune.
  • Raportat la cauze complexe, care urmaresc determinarea unor circumstante de detaliu, pot duce la pierderea acestor informatii sau aflarea lor cu intarziere de catre organele de ancheta.

Mai exact, daca organele de urmarire penala audiaza un suspect de la ora 12:00, audierea va trebui sistata pana la ora 18:00, chiar daca persoana este de acord sa fie audiata in continuare sau chiar daca, in concret, aceasta poate face fata in continuare audierii. In aceasta situatie, audierea va putea fi reluata cel devreme la ora 06:00 dimineata a zilei urmatoare.

In termen de maximum un an de la data inceperii urmaririi penale cu privire la fapta, organul de urmarire penala este obligat sa procedeze fie la inceperea urmaririi penale cu privire la persoana, daca sunt indeplinite conditiile legale pentru a dispune aceasta masura, fie la clasarea cauzei. (art. 305 alin. (1 ind. 1)). Faza urmarii penale in rem nu este momentan limitata in timp.

Pro:

  • Evita situatiile des intalnire in practica in care majoritatea actelor de urmarire penala se realizeaza in faza urmarii penale in rem, fara a exista garantii corespunzatoare pentru persoana anchetata.
  • Poate motiva organele de ancheta penala sa actioneaza cu celeritate.

Contra:

  • Poate duce la nesanctionarea/netragerea la raspundere penala a faptuitorilor care nu au fost identificati in acest timp scurt.
  • Pericolul apare cel mai adesea in cazul unor fapte complexe, cu numerosi faptuitori, o arie extinsa de actiune a grupului/persoanelor implicate.
  • Poate determina organele de urmarire penala sa grabeasca ancheta, sa dispuna efectuarea in continuare a urmarii penale fata de suspect, chiar daca, operativ si tactic, nu au fost administrate probele necesare.

De exemplu, in cazul in care organele de urmarire penala nu reusesc sa identifice faptuitorii unor fapte de evaziune fiscala in termen de un an de la momentul inceperii urmaririi penale in rem, acestia vor fi obligati sa dispuna clasarea cauzei. De asemenea, in cazul in care se cunosc faptuitorii, procurorul va fi obligat dupa un an de la inceperea urmarii penale in rem sa dispuna continuarea urmarii penale fata de suspecti, informandu-i pe acestia in legatura cu noua calitate dobandita. Acesta nu va putea continua urmarirea penala, fara a parcurge aceste etape.

Gabriel Albu este avocat si Managing Partner in cadrul Budusan, Albu & Asociatii, lider pe piata romaneasca de avocatura specializata in gestionarea integrata a cauzelor de criminalitate a afacerilor. De la infiintarea firmei, in anul 2008, Budusan, Albu & Asociatii a gestionat numeroase cauze importante de infractionalitate din domeniul afacerilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri