ICCJ: Procesele lui Dragnea, Udrea si Bica din decembrie se vor amana din cauza blocajului privind completurile de 5 judecatori

Adunarea generala a judecatorilor Instantei supreme a decis ca sedintele de judecata din 3 si 10 decembrie de la completurile de 5 judecatori (C5) sa se amane, arata un comunicat al ICCJ. Aceasta decizie are ca efect amanarea mai multor dosare cu termen in decembrie, intre care dosarele lui Liviu Dragnea, Elena Udrea si Alina Bica.

Cel mai probabil, procesele se vor amana pentru anul viitor, cand vor ajunge la noile C5-uri ce vor fi trase la sorti pentru 2019, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro.

„Urmare a deciziei Curtii Constitutionale prin care s-a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala si a hotararii Curtii de Apel Bucuresti prin care s-a suspendat executarea Hotararii Colegiului de conducere nr. 137 din 8 noiembrie 2018 (…) exista un blocaj in functionarea completurilor de 5 judecatori care nu isi pot desfasura activitatea de judecata (…) Au fost exprimate 62 de opinii in sensul ca la sedintele de judecata planificate pentru datele de 3 si 10 decembrie 2018 completurile de 5 judecatori, in compunerea rezultata din tragerea la sorti ce a avut loc la data de 9 noiembrie 2018, vor acorda noi termene de judecata”, arata comunicatul ICCJ.

Potrivit site-ului ICCJ, pe 3 decembrie urma sa aiba loc un nou termen in apelul din procesul angajarilor fictive in care liderul PSD Liviu Dragnea a primit la fond 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare. Pe 10 decembrie sunt programate doua contestatii in anulare depuse recent de fugarele Alina Bica si Elena Udrea, aflate in puscarie in Costa Rica.

Dupa condamnarea lui Liviu Dragnea din iulie, procesul a mers in apel la C5-ul condus de vicepresedintele ICCJ, Iulian Dragomir, membru de drept. Intre timp, au intrat in vigoare noile legi ale Justitiei care prevad ca nu mai exista membri de drept. Dupa intrarea in vigoare a noilor prevederi, colegiul de conducere al ICCJ a decis sa traga la sorti C5-urile la sfarsitul acestui an, pentru 2019, intrucat completul din 2018 fusese deja tras la sorti la sfarsitul lui 2017.

Citeste si:
Gabriela Firea a depus plângere penală împotrivă lui Nicuşor Dan
Gabriela Firea a depus...

Insa, Liviu Dragnea a contestat la Curtea de apel decizia Colegiului de conducere al ICCJ, iar Guvernul a atacat la CCR. Curtea Constitutionala a decis ca ICCJ trebuie sa aplice noua lege imediat, nu la sfarsitul anului. Prin urmare, pe 9 noiembrie, ICCJ a tras din nou la sorti C5-urile pentru 2018, in intreaga lor compunere, adica toti judecatorii. Noua tragere la sorti l-a nemultumit din nou pe Liviu Dragnea, care a continuat procesul la Curtea de apel Bucuresti si unde a obtinut din nou castig de cauza. CAB a anulat de facto noile C5-uri si asa s-a ajuns la amanarile de procese de acum.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri