Romania are nu mai putin de 60 de cazuri de infringement active, in prezent, la Comisia Europeana. Cele mai multe dintre ele tin de “mediu”, un numar de peste 13, insa si cele ce tin de “justitie” si modificarile facute fara consultari de coalitia PSD-ALDE.

Unul dintre cele mai importante dosare si care reprezinta un pericol real pentru toti cetatenii tarii este expunerea acestora la poluare – particule PM10, extrem de mici, care, atunci cand sunt respirate, pot bloca arterele si pot duce la infarct sau probleme pulmonare grave. Mii de romani mor, anual, din cauza poluarii, si din pacate autoritatile nu fac nimic pozitiv in acest sens.

Mai rau, in Bucuresti, unul dintre orasele vizate de infringement, alaturi de Brasov si Iasi, primarul general Gabriela Firea a dispus “toaletarea” si taierea copacilor, fara inlocuirea acestora, dupa cum stau marturie miile de cioturi din intreg orasul.

Multe alte dosare se refera la calitatea apei potabile, dar si a emisiilor de dioxid de carbon si a eficientei energetice. Unul dintre dosarele deschise se refera, chiar, la emisiunile toxice ale spatiilor de birouri si ale locuintelor si altul la poluare fonica extrem de ridicata in unele zone urbane.

Un alt dosar de infringement se refera la depozitarea deseurilor – Romania risca amenzi din partea Comisiei Europene din cauza depozitarii ilegale si defectuoase a deseurilor. Deputatii USR au descoperit, recent, multiple gropi de gunoi ilegal amplasate in Romania – niciun semn de la Guvernanti sau primari in acest sens. Este vorba de 68 de astfel de gropi de gunoi. http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-237_EN.htm

Tot la nivel de mediu, Comisia Europeana a deschis un dosar de infringement din cauza poluarii excesive a unor fabrici care emit noxe si CO2 mult peste limitele admise. Un alt caz este deschis pe marginea “afacerilor cu microhidrocentrale” ale unor “baieti destepti”. Acestea blocheaza cursul raurilor, distrugand fauna si flora aferente.

Multe dintre zecile de dosare de infringement au fost deschise incepand cu 2017, majoritatea fiind deschise in 2018. Peste zece dosare sunt deschise in 2019 – in domeniul energetic, protectia mediului inconjurator, stabilitate financiara, dar si de liber acces al fortei de munca in spatiul UE. Ministrul de finante Teodorovici sustine, intens, ca Uniunea Europeana ar trebui sa BLOCHEZE accesul fortei de munca, astfel incat sa limiteze plecarile romanilor din tara – un demers care contravine intru totul principiilor Uniunii Europene.

Mai rau este faptul ca multi dintre liderii PSD raspund unor astfel de dosare prin deja binecunoscutele sintagme precum “sa nu lingem clanta Uniunii Europene”, “sa nu fim umili in fata altora” sau “sa isi vada de problemele lor, sa nu se amestece in treburile noastre interne!”. Este o atitudine condamnabila, avand in vedere ca Romania este membra a Uniunii Europene cu aceleasi drepturi si obligatii ca toate celelalte state, cu tratate ratificate si semnate in cunostiinta de cauza. De asemenea, toate aceste dosare de infringement, daca ar fi rezolvate pozitiv, ar duce, in mod clar, la cresterea calitatii vietii cetatenilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri