Consecintele deciziei CCR cu privire la competurile de 3: Valcov, familia Cosma, Udrea si Bica scapa de condamnari

Procesele inculpatilor de la Inalta Curte – condamnati de completuri de 3 judecatori nespecializate pe coruptie si care nu au o sentinta defintiva data de completurile de 5 judecatori (cum e cazul lui Liviu Dragnea) – se vor rejudeca de la zero, de aceasta data de completuri de 3 judecatori specializate pe coruptie, a explicat pentru G4media.ro Adrian Toni Neacsu, avocatul care a initiat demersurile care au condus la deciziile CCR privind compunerea nelegala a completurilor de 3 judecatori si de 5 judecatori.

Aceasta inseamna ca inculpati precum Darius Valcov sau familia Cosma scapa de condamnarile primite la fond. In februarie 2018, Valcov a fost condamnat la 8 ani cu executare de un complet de 3 judecatori al ICCJ nespecializat pe coruptie.

Fostul presedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, a primit tot 8 ani cu executare si fiul lui, fostul deputat PSD, Vladut Cosma, a primit 5 ani, tot din partea unui complet de 3 judecatori nespecializat pe coruptie.

De asemenea, fiica fostului baron PSD, deputata Andreea Cosma, a fost condamnata in decembrie anul trecut la 4 ani de inchisoare tot de catre un C3 nespecializat pe coruptie.

„Toti cei care acum sunt in faza de apel vor cere Completului de 5 judecatori sa caseze condamnarea de la fond de la completul de 3 judecatori pe motiv ca a fost data de un complet nespecializat pe coruptie, iar C5-ul va trebui sa admita in baza deciziei CCR de azi”, a explicat avocatul Neacsu.

Citeste si:
Udrea: Alina Bica nu mai calca in Romania
Udrea: Alina Bica nu mai...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Comunicatul ofical al CCR

”Cauzele înregistrate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție și soluționate de aceasta în primă instanță anterior Hotărârii Colegiului de conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție nr.14 din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive, urmează a fi rejudecate, în condițiile art.421 pct.2 lit.b) din Codul de procedură penală, de completurile specializate alcătuite potrivit art.29 alin.(1) din Legea nr.78/2000, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.161/2003”, a transmis ulterior Curtea Intr-un Comunicat de presa.

Udrea, Bica, Sova, intr-o situatie similara

O situatie cel putin interesanta este in cazul Elenei Udrea, Alinei Bica, lui Dan Sova si Constantin Nita. Condamnarile lor definitive au fost deja anulate ca urmare a deciziei CCR din noiembrie anul trecut care a constatat compunerea nelegala a Completurilor de 5 judecatori.

Acum, ei beneficiaza si de a doua decizie CCR care a constatat si compunerea nelegala a completurilor de 3 judecatori.

Ponta si Draghici, achitati de C3-uri compuse nelegal

Si procesele inculpatilor achitati de completurile de 3 judecatori nespecializate pe coruptie ar trebuie sa se rejudece de la zero. In aceasta situatie este fostul premier, Victor Ponta, si fostul trezorier al PSD, Mircea Draghici, au explicat pentru G4media.ro surse judiciare.

Citeste si:
NEWS ALERT| Alina Bica a fost arestată în Italia
NEWS ALERT| Alina Bica a fost...

Intervine prescriptia

„Toti acesti inculpati nu scapa, procesele lor se vor rejudeca de la zero. Este insa posibil sa intervina prescriptia speciala pentru ca unele fapte au fost comise in urma cu foarte mult timp”, a explicat avocatul Adrian Toni Neacsu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri