Ministerul Finantelor Publice a elaborat un proiect de act normativ care prevede infiintarea Autoritatii Vamale Romane, ca institutie de specialitate a administratiei publice centrale in domeniul vamal, cu personalitate juridica.

Potrivit unui comunicat al MFP, remis joi Agerpres, scopul proiectului de act normativ este de a consolida autoritatea vamala si de a asigura indeplinirea misiunii acesteia stabilita la nivelul Uniunii Europene. In conditiile in care Romania gestioneaza a doua cea mai mare frontiera externa a UE, iar tendintele fenomenelor infractionale transfrontraliere sunt in continua crestere, se impune reorganizarea activitatii vamale.

"Acest demers vizeaza eficientizarea si coordonarea integrata si unitara a activitatii structurilor vamale in actiunea de combatere a traficului ilegal cu marfuri la frontiera Romaniei si a Uniunii Europene, in regim de maxima urgenta", precizeaza MFP.

Autoritatea va asigura administrarea impozitelor, taxelor si altor venituri bugetare date prin lege in competenta sa, aplicarea politicii si legislatiei vamale, va exercita atributiile de autoritate vamala. Va asigura control operativ si inopinat privind prevenirea, descoperirea si combaterea oricaror acte si fapte care au ca efect frauda vamala, precum si a altor fapte date prin lege in competenta sa.

De asemenea, Autoritatea va prelua atributiile, activitatea, posturile si personalul structurilor vamale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si a unitatilor subordonate acesteia, respectiv Directia Generala a Vamilor din cadrul aparatului propriu al ANAF, directiile regionale vamale si birourile vamale de interior si de frontiera din cadrul directiilor generale regionale ale finantelor publice.

"Atributiile privind verificarea respectarii conditiilor de preautorizare a antrepozitarilor autorizati revine structurii specializate din cadrul Autoritatii Vamale Romane. Atributiile privind autorizarea operatorilor economici care desfasoara activitati in domeniul produselor accizabile revine Comisiilor de autorizare constituite la nivelul ANAF - DGRFP. Atributiile privind verificarea respectarii conditiilor de postautorizare a antrepozitarilor autorizati revine structurii specializate din cadrul ANAF - DGAF. Atributiile privind constituirea, gestionarea si executarea garantiilor depuse de operatorii economici care desfasoara activitate in domeniul produselor accizabile revin structurilor specializate din cadrul ANAF - DGRFP. Atributiile privind suspendarea autorizatiilor pentru neplata accizelor revin structurilor specializate din cadrul ANAF - DGRFP", se mai spune in comunicat.

Autoritatea Vamala Romana va fi condusa de un presedinte, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului Finantelor Publice. De asemenea, Autoritatea va avea un secretar general, inalt functionar public, numit in conditiile legii, care indeplineste atributiile prevazute la art. 61 alin. (1) si (2) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Proiectul de act normativ a fost publicat pe site-ul MPF, la rubrica Transparenta decizionala.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri