ICCJ decide ca nu mai are competenta sa judece dosarul familiei Cosma; procesul - mutat la Tribunalul Prahova

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis vineri ca nu mai are competenta sa judece dosarul familiei Cosma, deoarece Vlad Cosma nu mai este deputat, procesul fiind mutat la Tribunalul Prahova, noteaza Agerpres.

Un complet de trei judecatori s-a sesizat in oficiu si a decis ca nu mai este de competenta Instantei supreme sa judece acest dosar, deoarece Vlad Cosma nu mai are calitatea de deputat.

"Cu majoritate. Admite exceptia necompetentei dupa calitatea persoanei invocata din oficiu de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Dispune trimiterea cauzei, ce formeaza obiectul dosarului nr.1547/1/2014 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia Penala, la Tribunalul Prahova, spre competenta solutionare. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi 27 septembrie 2019. Cu opinia separata, in sensul respingerii exceptiei necompetentei dupa calitatea persoanei invocata din oficiu de Inalta Curte de Casatie si Justitie", se arata in decizia instantei.

Initial, in noiembrie 2016, fostul presedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, a fost condamnat la opt ani de inchisoare, in timp ce fiul sau, Vlad Cosma, a primit cinci ani de inchisoare. De asemenea, omul de afaceri, Razvan Alexe, si fostul sef al Directiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, au primit 2 ani si 6 luni, respectiv, 6 ani de inchisoare.

Ulterior, in martie 2018, un alt complet de la Instanta suprema a decis rejudecarea dosarului, pe motiv ca o parte dintre martori au dat declaratii contradictorii in instanta si exista suspiciuni legate de modul in care procurorii de la DNA Ploiesti au administrat probele.

Citeste si:
Dosarul Revoluției: Curtea Supremă cere refacerea unei părți din...
Un pas înapoi în Dosarul...

La rejudecare, procesul a fost amanat de mai multe ori, o parte dintre judecatorii din complet au fost schimbati, dupa care dosarul a fost trimis la Tribunalul Prahova, unde procesul se la relua de la zero.

In data de 11 aprilie 2014, procurorii DNA i-au trimis in judecata, sub control judiciar, pe Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenta, si pe Mircea Cosma, pentru luare de mita si abuz in serviciu. Razvan Alexe a fost acuzat de trafic de influenta si dare de mita si Daniel Alixandrescu - de luare de mita si abuz in serviciu.

Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri