Ministrul Justitiei, Ana Birchall, spune ca va reactiona "legal si constitutional” la demersul sefei CSM, Lia Savonea, de a sesiza Curtea Constitutionala in cazul sau. In ceea ce priveste Sectia speciala, unul dintre motivele de disputa cu sefa CSM, Birchall a spus ca, in forma actuala, aceasta structura de parchet "nu este in beneficiul actului de justitie", scrie hotnews.ro.



Ea a mai spus ca nu a facut altceva decat sa respecte legea si ca nu se simte lezata de afirmatiile Liei Savonea la adresa sa. Birchall a mai afirmat ca va formula un punct de vedere dupa ce va primi in scris sesizarea Liei Savonea.

Una dintre temele de disputa intre Birchall si Savonea este Sectia de anchetare a magistratilor, sefa CSM avand sase tentative esuate de a o numi pe Adina Florea la sefia Sectiei speciale.

Ministrul Justitiei a spus, miercuri, ca, in opinia sa, aceasta sectie nu este in beneficiul actului de justitie”, atat timp cat, potrivit legii, are competenta de a retine tot dosarul, indiferent de infractiunea cu care este sesizata.

"Cu alte cuvinte, intr-un limbaj pe intelesul tuturor (...), orice persoana care este urmarita, cercetata si face o plangere la aceasta Sectie speciala, Sectia speciala are competenta sa retina tot dosarul. Fie ca vorbim de infractiuni grave, omor, proxeneti, bande de talhari, criminalitate organizata, viol, orice alt tip de infractiune. Repet - orice persoana care intelege sa faca o plangere la Sectia speciala, sectia speciala, conform articolului 88 indice 1, alineat 2, are competenta sa retina si sa continue cu acel dosar. Daca considerati ca este in beneficiul justitiei o astfel de competenta, eu, in calitate de ministru al Justitiei, dar si ca absolvent de Drept - si nu o sa-mi bat niciodata joc de CV-ul meu - nu consider ca este normal si nu este in beneficiul actului de justitie pentru ca pe noi ne intereseaza pe toti din societate, indiferent unde suntem ca sa ne preocupam de buna functionare a sistemului judiciar si de un act de justitie asa cum ni-l dorim fiecare”, a adaugat Ana Birchall, potrivit hotnews.ro.

Presedintele CSM, Lia Savonea, a denuntat marti, intr-o declaratie de presa, "criza fara precedent" din cadrul institutiei generata de lipsa cvorumului de la sedintele de plen, anuntand totodata ca va sesiza CCR in privinta unui conflict juridic de natura constitutionala generat de actiunile ministrului Justitiei, Ana Birchall, pe care o acuza de "ingerinta grava in activitatea procurorilor" si "actiuni de subminare a autoritatii CSM", potrivit Agerpres.

"Am decis sa am aceasta comunicare publica pe doua teme importante: cea dintai criza fara precedent din Consiliu, generata de atitudinea unor membri, si a doua - sa anunt ca, in calitate de presedinte al CSM, am decis sa sesizez Curtea Constitutionala cu un conflict juridic de natura constitutionala fata de actiunile ministrului Justitiei, Ana Birchall. Astazi am incercat, in trei etape, sa avem o sedinta de plen in cadrul careia sa solutionam anumite lucrari, unele foarte vechi, inca din luna iunie a acestui an, altele survenite pe parcurs si nici astazi nu am putut sa solutionam aceste cereri din cauza lipsei cvorumului. Avem cinci sedinte amanate pentru acelasi motiv - lipsa cvorumului legal in vederea desfasurarii sedintelor de plen. De fiecare data lipseste un numar de membri, asa incat cvorumul de 15 membri, cat este legal, sa nu se poata intruni", a sustinut Savonea.

Sefa CSM o acuza pe Ana Birchall de "ingerinta grava in activitatea procurorilor" si "actiuni de subminare a autoritatii CSM".

"Spuneam ca am hotarat in calitate de presedinte sa declansez un conflict juridic de natura constitutionala avand in vedere actiunile ministrului Justitiei, Ana Birchall, in principal pentru doua motive. Primul: o ingerinta grava in activitatea procurorilor, ma refer la activitatea de urmarire penala. Al doilea: actiuni de subminare a autoritatii CSM, in calitatea sa de garant al independentei Justitiei", a explicat Savonea, care a refuzat apoi sa raspunda intrebarilor jurnalistilor.

Lia Savonea si Ana Birchall se afla in conflict deschis pe mai multe teme, ministrul Justitiei reprosandu-i in dese randuri presedintelui CSM ca nu o consulta atunci cand convoaca sedintele de plen.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri