Senatul a adoptat, in sedinta plenului de miercuri, proiectul de lege initiat de Liviu Dragnea si Valeriu Steriu care prevede sanctionarea comercializarii produselor si serviciilor "falsificate supuse dublului standard" cu amenda de maxim 4% din cifra de afaceri, scrie Agerpres.

In favoarea propunerii legislative au votat 57 de senatori si 18 s-au abtinut.

"Suntem constienti de necesitatea ca Romania si toate statele membre sa ia masuri pentru a combate aceasta practica. Aceste masuri pot fi luate cel mai bine la nivel european, (...) pentru a fi aplicate eficient pe intreg spatiul UE. (...) Forma propusa prin aceasta propunere legislativa este deficitara, motiv pentru care senatorii USR se abtin la votul actului normativ", a spus senatorul USR Florina Presada.

Senatorul PNL Carmen Harau considera ca actul normativ propus este "partial inoperabil" pentru ca produsele nealimentare pot fi expertizate doar de Laboratorul Larex.

"In sensul prezentei legi, prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se intelege o practica comerciala care implica introducerea pe piata a unui produs ca fiind identic cu acelasi produs vandut in mai multe state membre in cazul in care aceste produse au in mod semnificativ o compozitie diferita sau caracteristici care cauzeaza sau pot determina consumatorului mediu sa ia o decizie comerciala pe care nu ar fi luat-o in caz contrar", stipuleaza proiectul de act normativ, amendat de Comisia economica a Senatului si votat de plen.

Potrivit acestuia, comercializarea produselor si serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate constituie o practica inselatoare si atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz. Comercializarea produselor si serviciilor pentru consumatori la care s-a constatat existenta dublului standard se pedepseste cu amenda de maxim 4% din cifra de afaceri, iar in caz de abatere repetata se poate suspenda autorizatia de functionare a comerciantului/prestatorului de servicii pentru o perioada de 6 luni.

In cazul produselor si serviciilor la care s-a constatat existenta dublului standard se aplica prevederile Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor, prevede proiectul adoptat.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si, dupa caz, de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. ANPC va recolta probe in vederea efectuarii analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard.

"Prezenta lege are ca obiect stabilirea cadrului juridic de constatare a dublului standard la produsele si serviciile catre consumatori in vederea protejarii intereselor consumatorilor", stipuleaza primul articol al actului normativ, fiind citate mai multe directive si regulamente europene.

Propunerea legislativa privind sanctionarea dublului standard de calitate a produselor si serviciilor pentru consumatori, care a intrat in circuitul parlamentar pe 14 mai, urmeaza sa fie dezbatuta de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri