7 din 10 dintre persoane au completat greșit Declarația Unică în ultimii doi ani, se arată într-un studiu realizat de SOLO, serviciu digital de administrare a unui PFA, de la înființare până la facturare, contabilitate și depunere declarații, anunță rezultatele unui studiu realizat în acest an: 7 din 10 dintre persoane au completat greșit Declarația Unică în ultimii doi ani.

Cele mai comune greșeli întâlnite sunt cele de calcul sau neînțelegeri ale limbajului legislativ. Clienții SOLO s-au confruntat cu probleme precum: calculul greșit al plafonului pentru pensie și sănătate, încadrarea eronată la normă de venit versus sistem real, sau pur și simplu aplicarea incorectă a unor facilități fiscale. Cei mai mulți dintre aceștia vin din domenii tehnice și obișnuiau să își țină singuri contabilitatea.

Citește și: Povestea integrală a SOLO, într-un material realizat de Wall-Street. Bogdan Georgescu, cofondator SOLO: „Dosarul cu șină depus la ghișeu nu mai atrage tânăra generație”

Ce riscă cei care completează greșit Declarația Unică?

Cei care nu completează și nu depun declarația până pe 25 mai riscă amenzi cuprinse între 50 și 500 de lei, precum și penalități zilnice de 0.03% pentru întârzierile de plată.

Atunci când formularul pentru Declarația Unică conține erori, oamenii riscă să plătească mai mult. De exemplu, consultanții din industria IT care sunt atât PFA-uri, cât și angajați cu normă întreagă se bucură de o reducere de 50% a normei în majoritatea regiunilor țării, de care mulți nu beneficiază.

În luna mai a acestui an, SOLO a lansat o platformă pentru completarea Declarației Unice 2021/2022. Serviciul se adresează celor care au venituri din PFA, PFI, chirii, dividende, investiții, criptomonede sau indemnizații și generează corect Declarația Unică în doar 2 minute. Primii 1.000 de utilizatori vor putea accesa acest serviciu gratuit.

Tot ce trebuie să facă utilizatorii este să acceseze site-ul și să răspundă la câteva întrebări simple despre venituri. SOLO calculează taxele și impozitele și generează declarația unică pe care ulterior clienții noi o descarcă și o încarcă la ANAF în contul SPV (Spațiul Privat Virtual).

Alexandru Anghel, CEO SOLO

SOLO înființează și administrează PFA-uri 100% online în baza unui abonament lunar de 89 de lei. Compania se adresează liber-profesioniștilor (arhitecți, medici, avocați), freelancerilor, creativilor, dar și curierilor sau șoferilor de Uber și Bolt.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri