Mediul de afaceri din țara noastră s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani de zile. Cererea tot mai mare pentru diverse servicii sau produse a contribuit și contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri. Așa se face că activarea în cadrul acestui domeniu de activitate este visul multora dintre noi. Însă, de la vis la realitate este un drum foarte lung și nu toate persoanele care pornesc la un astfel de drum reușesc să îl termine.

Proasta conducere a firmei face ca la un moment dat aceasta să întâmpine probleme financiare. Pentru ca aceste probleme să nu însemne falimentul firmei este necesară luarea unor măsuri, unele dintre acestea fiind destul de dure dar foarte sănătoase pe termen lung.

Măsuri care trebuie implementate în momentul în care activitatea unei firme nu se desfășoară în sensul dorit

Sunt foarte multe situațiile în care activitatea firmei nu se desfășoară în ritmul dorit. De multe ori apariția problemelor financiare poate crea probleme foarte mari în cadrul firmei, probleme atât de mari încât să fie necesară implementarea unor măsuri dure. Acestea au menirea de a repune firma pe traiectoria dorită și de ai oferi acesteia un viitor cât mai sănătos. Pentru ca astfel de măsuri să aibă efectul dorit este necesară apelarea la serviciile oferite de către niște oameni care au o vastă experiență în cadrul acestui domeniu de activitate.

Insolvența este cea mai dură măsură care poate fi luată în cazul unei firme care are probleme financiare din ce în ce mai mari. Cu toate că pe termen scurt o astfel de măsură este foarte dură și afectează un număr mare de persoane ( angajați, parteneri de afaceri care au de primit bani, firme care prestează anumite servicii de utilități, etc ), pe termen lung intrarea în insolvență se poate dovedi cartea câștigătoare. Pentru ca insolvența să se transforme în cartea câștigătoare este necesar ca de procesul de insolvență să se ocupe niște oameni care știu cu exactitate care sunt pașii care trebuie să fie parcurși pentru ca insolvența să însemne un nou început.

Chiar dacă produce efecte destul de negative intrarea în insolvență nu trebuie să fie privită cu scepticism pentru că așa cum am menționat, o astfel de decizie poate însemna relansarea activității firmei și un viitor remarcabil pentru aceasta. Pentru a înțelege mai bine ce presupune procesul de intrare în insolvență și care sunt avantajele oferite de către aplicarea unei astfel de măsuri trebuie citită continuarea acestui material.
Insolvența este acțiunea prin care o firmă care a intrat în incapacitate de plată este protejată împotriva acțiunilor care s-ar putea lua împotriva acesteia.

Pentru a se putea cere o astfel de protecție este necesară analizarea veniturilor și patrimoniului firmei dar și a datoriilor pe care aceasta le are. În situația în care patrimoniul și veniturile avute nu pot acoperi datoriile avute se poate cere intrarea în insolvență. Pe scurt, ”insolventa” este acea stare a patrimoniului debitorului, care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti. Pentru ca o astfel de stare să fie declarată este necesară existența unui plan de reorganizare care să demonstreze că după o anumită perioadă de timp există posibilitatea ca firma să iasă din starea de incapacitate de plată și să devină profitabilă. Firmele care intră în insolvență se bucură de o serie de beneficii, cele mai importante fiind următoarele:

 • Toate acțiunile din instanță sau executările silite sunt suspendate pe perioada în care firma se află în insolvență.
 • Firmele care prestează servicii de utilitate publică nu au dreptul legal de a sista prestarea serviciilor chiar dacă firma intrată în insolvență are datorii către firmele care prestează astfel de servicii.
 • Clauzele contractuale ale contractelor de credit pot fi modificate pentru ca rambursarea creditelor să se realizeze într-un mod cât mai simplu pentru firma intrată în incapacitate de plată.
 • La datoriile avute de către firma care a solicitat intrarea în insolvență nu pot fi adăugate penalizări chiar dacă plățile nu mai pot fi realizate în termenii stabiliți în momentul semnării contractului.
 • Contractele de muncă ale angajaților pot fi desfăcute mult mai ușor în cazul în care firma a intrat în procesul de insolvență.
 • În cazul în care planul de reorganizare este realizat într-un mod profesionist există șanse foarte mari de redresare financiară. Având în vedere că acest avantaj poate oferi beneficii pe termen lung este clar că este cel mai important avantaj oferit de către intrarea în insolvență.

De tot procesul de intrare în insolvență trebuie să se ocupe o echipă de specialiști

Pentru ca procesul de intrare în insolvență să aibă efectul scontat este necesar ca de acest proces să se ocupe niște oameni care știu ce presupune o astfel de măsură și cum trebuie gestionată o astfel de situație pentru ca rezultatul final să fie pe placul tuturor celor implicați în cadrul procesului de insolvență.

Identificarea unei firme care să se ocupe de tot ceea ce presupune procesul de insolvență se realizează ținând cont de următoarele aspecte:

 • Experiența avută atât de către firmă cât și de către specialiștii care lucrează în cadrul acesteia.
 • Varietatea de servicii oferite.
 • Nivelul de apreciere de care se bucură firma.
 • Nivelul de pregătire educațional și profesional al persoanelor care lucrează în cadrul firmei.
 • Clauzele contractuale care trebuie îndeplinite pentru a putea beneficia de serviciile firmei.
 • Portofoliul de clienți avut de-a lungul timpului.

Sursa foto: IașiAvocatură.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri