Numarul insolventelor din ultimii cinci ani este ingrijorator, iar majoritatea firmelor care nu au ajuns in aceasta situatie au nevoie de restructurare, a declarat Gianina Lazanu, director in BRD, mentionand ca uneori pentru ca tin prea mult la imaginea lor unii patroni amana intrarea in insolventa.
"Un numar de 100.000 de firme in insolventa din 600.000 de active este o cifra ingrijoratoare, avand in vedere ca ritmul de regerare este extrem de redus. As vrea sa spun ca cele ramase pe piata nu au probleme, insa marea majoritatea ar nevoie de restructurare serioasa, in afara sau in insolventa", a declarat Lazanu, care ocupa functia de director al directiei de restructurare creante BRD Societe Generale, la Conferinta "Restructurarea - o masura de insanatosire a companiilor", organizata de Ziarul Financiar, scrie Mediafax.

Ea a prezentat principalele motive care au dus la intrarea in insolventa a firmelor din Romania, primtre acestea numarandu-se investitiile in alte sectoare de activitatea decat cele principale ale companiei respective, continuara investitiilor nerentabile si a contractelor care generau pierderi, dar si neadaptarea la conditiile actuale ale pietei.
"Au fost companii care desi erau producatori de anumite bunuri au cumparat terenuri si s-au apucat sa dezvolte proiecte rezidentiale. De asemenea, au continuat sa faca investitii nerentabile, crezand ca piata va creste la nesfarsit", a afirmat Lazanu.

In opinia sa, alta cauza este managementul defectuos, cei responsabili, in loc sa gandeasca pragmatic, in termeni de protabilitate pentru firma respectiva, se gandesc la imaginea si la orgoliul propriu.

Intrebata despre cazuri de companii care au reusit sa se restructurze cu succes in insolventa, ea a dat ca exemplu retailerii Flanco si Leonardo.

"Din insolventa exista doar doua iesiri, respectiv companie sanatoasa sau restructurare. In cazul Flanco s-a reusit o restructurare de succes, inclusiv un haircut (taiere din datorii, n.r.), de circa 10 milioane de euro din 20 de milioane. Dar acum compania genereaza venituri astfel ca taierile au fost la final mult mai mici. Leonardo este in planul de reorganizare, nu s-a facut haircut, s-au regandit structura magazinelor, strategia si chiar exista un investitor interesat sa cumpere reteaua de magazine", a aratat reprezentantul BRD.

Ea a adaugat ca sunt si cazuri unde restructurarea esueaza, mentionand ca ponderea reusitelor ar fi mai ridicata, de 5-6%, daca problemele companiilor ar fi acceptate mai rapid de actionari si de creditori.

Lazanu a aratat ca gradul de recuperare al creantelor la nivelul BRD este de circa 90% pe client persoane juridice, iar la nivelul sistemului bancar de 70-80-90%, daca nu este un caz de executare silita.

Pe de alta parte, reprezentantul BRD considera ca bancile nu sunt prea deschise la preluarea de participatii in companiile in insolventa in contul datoriilor deoarece acestea nu vor sa-si asocieze numele cu firme in dificultate si de asemenea pentru ca ar fi nedrept pentru competitorii acelei firme, client la randul ei al bancii.

Mircea Cotiga, director recuperare si prevenirea fraudelor bancare UniCredit Tiriac Bank, considera ca bancile trebuie sa administreze portofoliul de credite problematice si nu active.

"Rolul bancherului este sa administreze creditele cu probleme si nu sa preia companii si sa le administreze. Resursele sunt limitate si nici din punct de vedere costuri nu este cea mai buna solutie", a explicat Cotiga.

Reprezentantii bancilor au pareri diferite in ceea ce priveste legislatia in domeniul insolventei, BRD sustinand ca legea avantajeaza debitorii, in timp ce UniCredit apreciaza ca aceasta nu este cea mai proasta din Europa.

"Legea insolventei protejeaza in Romania debitorul. In acest moment se lucreaza la modificarile pentru un nou cod al insolventei, la care au participat si bancile, dar nu pentru a ne proteja, ci pentru a crea un echilibru intre creditori si debitori", a spus Lazanu.

Cotiga afirma insa ca legislatia in domeniu in Romania nu este cea mai proasta din Europa. "Sunt tari unde situatia este mai grava decat la noi, Spania, Germania, pana nu demult, tarile baltice", a afirmat Cotiga.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri