Organizatorii Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci au oferit un spectacol impresionant de aproape trei ore avand ca subiect principal istoria si cultura Rusiei, vineri seara, pe Stadionul Fist, in prezenta unor lideri mondiali si a mii de sportivi.

Sub privirile a zeci de mii de spectatori, intre care si mai multi lideri mondiali, au fost celebrate opt perioade istorice si mandriile culturii ruse, o epopee impartita in trei acte: Rusia medievala, Imperiul, apoi secolul XX. Au fost omagii oraselor Kostroma, varf de lance al rezistentei in fata invaziilor mongole si tatare, Sankt Petersburg si Moscova, lui Petru cel Mare si avangardei artistice de la debutul secoului XX, ce i-a avut in prim-plan pe Kazmir Malevici si Serghei Eisenstein. Nu au fost uitate nici balurile imperiale si Reconstructia, in spectacolul sustinut de 9.000 de persoane, intre care 3.000 de artisti, si la care au fost folosite 22,5 tone de artificii, scrie Mediafax.

Tema ceremoniei de deschidere a JO a fost "Visele Rusiei", iar show-ul a fost deschis de o fetita numita Lubov (dragoste), care a ghidat publicul, plutind si cantand, prin locurile reprezentative ale Rusiei si traditiile acestei tari, o calatorie "de mii de ani" ce a aratat diversitatea tarii ce se intinde pe noua fusuri orare si are o populatie de 114 milioane de locuitori. La finalul momentului, au coborat deasupra arenei "cinci fulgi de nea", dintre care patru s-au deschis pentru a forma cercurile olimpice. Al cincilea nu s-a deschis, din cauza unei defectiuni.

Apoi, a fost intonat imnul national al Rusiei, de catre un cor, timp in care un grup de 240 de voluntari a intrat pe teren avand tinute fosforescente rosii, albe si albastre, ce au format drapelul Rusiei.

Pentru a pregati defilarea sportivilor, in ritmurile unei muzici mixate de DJ Rudenko, pe stadion a fost proiectata imaginea planetei, cu o rampa in centru pentru trecerea concurentilor de la JO, o premiera in istoria olimpismului. Conform traditiei, prima natiune care a defilat a fost Grecia. Sportivii romani au salutat publicul dupa trecerea a mai bine de jumatate din delegatii, ei aflandu-se pe locul 61 in ordinea defilarii. Romanii, cu biatlonista Eva Tofalvi in frunte, au purtat tinute de culoare neagra. Ultima a fost delegatia Rusiei, cu Alexander Zubkov (bob) ca portdrapel, defilare acompaniata de melodia Nas Ne Dogoniat a formatiei t.A.T.u. A 50-a a fost o delegatie de sportivi indieni, care a defilat sub steagul olimpic. Printre cele mai inedite tinute de la defilare s-au numarat cele ale sportivilor din Insulele Bermude (acestia au purtat pantaloni scurti si jambiere) si ale celor din Insulele Cayman, care au avut in picioare slapi. In momentul trecerii fiecarei delegatii, pe teren a fost proiectata imaginea tarii respective, asa cum este vazuta din spatiu. La finalul defilarii, sportivii au urcat in sectoarele de tribuna rezervate lor la acest eveniment, pentru a se bucura de restul spectacolului.

Focuri de artificii au precedat momentul prezentarii celor trei mascote ale Jocurilor Olimpice, un leopard, un urs polar si un iepuras.

Spectacolul a continuat cu fetita Lubov, care a purtat publicul in alte momente ale istoriei Rusiei, dupa ce un soare simbolic a aparut deasupra gheturilor din imaginile proiectate pe teren, "topindu-le". Publicul a putut admira reprezentarea unei troici imense suspendate, de 65 de metri (n.r. troica este o sanie ruseasca la care sunt inhamati trei cai), precum si momente istorice reprezentate de sute de voluntari incadrati de imagini impresionante proiectate pe teren. Gazonul s-a transformat apoi intr-o uriasa scena pentru vedete ale baletului rus, care au prezentat un spectacol grandios "Razboi si pace". Balerinii au dansat si pe muzica moldoveanului Eugen Doga ("Gingasa si tandra mea fiara"). Acest moment artistic a fost urmat de o trecere la secolul XX. Un tren suspendat de cabluri, un cal mecanic, Cortina de Fier, un oras modern, in schimbare, cu tineri iubiti care se casatoresc, iar apoi devin parinti... Sunt doar cateva din numeroasele momente simbolizate de voluntarii de la Soci. Pe final, aceeasi Lubov s-a inaltat deasupra publicului, ca un simbol al sperantei si iubirii.

Presedintele Comitetului de Organizare al JO, Dmitri Cernisenko a rostit apoi un scurt discurs, inainte de a-l invita pe o scena instalata pe teren pe presedintele Comitetului International Olimpic, Thomas Bach. Acesta a salutat publicul in limba rusa, dupa care a continuat in engleza, urandu-le tuturor bun venit la editia XXII a JO de iarna si multumindu-le celor implicati in organizarea competitiei. "Nu sunteti doar cei mai buni, sunteti sportivi olimpici. Ne veti inspira. Voi dati viata valorilor olimpice. Sportul olimpic uneste oamenii. Este posibil sa traiti impreuna, fara nicio forma de discriminare, sa dati un exemplu de pace", a mai spus el, adresandu-se sportivilor care vor concura la Soci. Bach le-a multumit si liderilor politici pentru sustinerea sportivilor, dupa care l-a invitat pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, sa declare deschise JO de la Soci, moment ce a fost urmat de un foc de artificii.

Dupa inca un moment artistic ce a incantat publicul, si-a facut aparitia pe teren steagul olimpic, adus de opt personalitati ale Rusiei, intre care si Valentina Tereskova, prima femeie care a ajuns in spatiu, si regizorul Nikita Mihalkov. Soprana Anna Netrebko a interpretat imnul olimpic, alaturi de un cor, iar patinatorul de short-track Ruslan Zaharov a depus juramantul olimpic in numele sportivilor. Viaceslav Vedenin a depus juramantul in numele arbitrilor, iar Anastasia Popkova in numele antrenorilor.

Sute de patinatori in tinute cu leduri albe au dat start ulterior unui segment al ceremoniei numit "Zeii olimpici". Ei au intrat pe teren si, intre "constelatii", au format un cerc in centrul carora au fost proiectate simbolurile sporturilor din programul JO. In arena au fost prezentate, intr-o atmosfera mirifica, siluete ale sportivilor in ipostaze de concurs.

Un moment important al serii a fost aducerea tortei olimpice in arena de catre jucatoarea de tenis Maria Sarapova. Aceasta i-a inmanat torta ce a parcurs un periplu record de 65.000 de kilometri atletei Elena Isinbaieva, care i-a dat-o triplului campion olimpic la lupte greco-romane Aleksandr Karelin. Torta a fost preluata apoi de campioana olimpica la gimnastica ritmica in 2004 Alina Kabaieva, de tripla campioana olimpica la patinaj artistic Irina Rodnina si, la final, de triplul campion olimpic la hochei pe gheata Vladislav Tretiak. Acesta din urma a purtat torta pe o distanta de aproape o suta de metri. La finalul parcursului, el si Irina Rodnina au tinut torta impreuna si au aprins flacara olimpica de la stadionul de la Soci. Aprinderea tortei a declansat si un impresionant foc de artificii, cu care s-a incheiat ceremonia ce a durat aproximativ doua ore si 45 de minute.

Jocurile Olimpice de iarna se vor desfasura pana la 23 februarie.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri