Alpinistul Alex Gavan a avut in aceasta primavara doua tentative de a urca doua varfuri de peste 8000 de metri fara oxigen si fara sprijinul Serpasilor: prima ascensiune romaneasca fara oxigen suplimentar si fara Serpasi a Everestului (8.850 m) si Dhaulagiri (8.167 m), varfuri aflate in Muntii Himalaya..

Expeditia pe Everest a lui Alex Gavan a avut loc in aprilie 2014. Aceasta a fost a doua sa incercare de atinge cel mai inalt varf din lume fara oxigen si fara sprijinul Serpasilor, dupa cea din 2009. Alpinistul a ajuns in Tabara de Baza de pe Everest (5.360 m) pe 15 aprilie si a intrat in programul de aclimatizare. Insa, pe 18 aprilie 2014, in jurul orei 6 dimineata, o avalansa s-a produs la altitudinea de 5800 m, intre Tabara de Baza si Tabara 1, intr-o zona periculoasa, denumita caderea de gheata Kumbu, care a omorat 16 ghizi Serpa. Aceasta a fost considerata cea mai mare tragedie din istoria muntelui. La momentul producerii avalansei, Alex Gavan nu se afla pe Everest, ci intr-o ascensiune de aclimatizare pe un alt munte din zona.

Astfel, Alex Gavan a decis retragerea de pe Everest. In acelasi timp, expeditiile de pe partea sudica a muntelui au fost anulate.

"Chiar daca fac parte dintre putinii alpinisti care urca pe varfuri de peste 8.000 de metri fara oxigen suplimentar si fara sprijinul Serpasilor, respect ghizii locali pentru munca periculoasa pe care o depun pe acest munte, pentru a asigura un trai familiilor lor. Am participat la ceremonialul organizat in memoria lor si la diverse discutii care au urmat acestei tragedii. Consider ca un optmiar nu se urca cu orice pret, ci cu respect pentru munte si pentru oamenii locului. Am simtit ca in acel moment muntele trebuia lasat sa se linisteasca si odata cu el si oamenii. Comercializarea Everestului a facut ca, intr-un fel, sa fie doar o chestiune de timp pana cand o astfel de tragedie sa se intample. Simt ca acest munte s-a infuriat foarte tare de aceasta data, si nu fara motiv. Repet mereu ca muntii nu se urca doar cu pioleti si cu coltari, ceea se putem avea cu totii, ci mai ales cu smerenie”, a explicat Alex Gavan decizia luata.

Alpinistul roman a avut si in 2009 o tentativa de a ajunge pe varful Everest, prima tentativa romaneasca de a escalada cel mai inalt munte din lume fara oxigen si fara sprijinul serpasilor. La momentul respectiv, Alex a decis sa renunte la urcarea varfului tocmai din cauza conditiilor extrem de periculoase din zona caderii de gheata Kumbu, aceeasi portiune in care a avut loc tragedia de anul acesta. Intr-o declaratie din 1 mai 2009, care acum este mai actuala ca oricand, Alex Gavan spunea "experienta si instinctul imi spun sa aman, pentru moment, ascensiunea. Iar eu am invatat sa pretuiesc lucrurile dobandite in urma experientei si sa imi ascult instinctul. Muntele ramane munte, iar suveranitatea lui, absoluta".

Everest, alex gavan

Sursa foto: Barbat care urca pe munte/Shutterstock.com

Din echipa de pe Everest mai faceau parte Andrew Lock (singurul australian ce a urcat toate varfurile de peste 8.000 de metri, o veche cunostinta a lui Alex) si peruvianul Victor Rimac.

Inainte de a cobori de pe Everest, Alex Gavan si-a pregatit, cu toate provocarile logistice ce decurg din a organiza din mers o noua expeditie, ascensiunea pe un alt optmiar – Dhaulaguiri (8167m), cunoscut si sub denumirea de ”Muntele furtunilor”, avandu-l ca partener pe Victor Rimac.

Alpinistul a ajuns in Tabara de Baza de pe Dhaulagiri pe data de 4 mai si si-a continuat procesul de aclimatizare inceput in zona Everest urcand in Tabara 1 in ziua de 8 mai. Pe 9 mai, Alex Gavan a ajuns in Tabara 2 (6400 de metri). Pe fondul agravarii conditiilor meteorologice (viscol puternic, caderi masive de zapada, risc crescut de avalansa), desi prognozele meteo ale tuturor echipelor anuntau mai multe zile de vreme buna, cat si al unor probleme de sanatate ce adeseori pot aparea la asemenea altitudini, alpinistul a oprit ascensiunea, pentru a evita expunerea la un risc ce nu mai putea fi gestionat.

”Intotdeauna prioritatea mea este sa ma intorc viu si intreg acasa, din fiecare expeditie in care merg. Nu imi privesc ascensiunile prin prisma competitiei cu muntele. Ideea de a cuceri muntele este incompatibila cu filosofia mea de viata. Fiecare tentativa de a urca un optmiar este un prilej de a invata si de a ma imbogati sufleteste. Fiecare ascensiune este unica si presupune o abordare extrem de contextuala. Ma voi reintoarce pe cele doua varfuri”, a declarat alpinistul.

In ultima sa expeditie himalayana, pe 30 aprilie 2013, Alex Gavan a realizat, fara a folosi oxigen suplimentar si ajutor din partea serpasilor, prima ascensiune romaneasca a varfului Shisha Pangma – 8.027 m.

Despre Alex Gavan

Alex escaladat pana acum cinci varfuri de peste 8000 de metri din Himalaya, fara sa utilizeze oxigen suplimentar si fara sa apeleze la sprijinul serpasilor. Alex Gavan a escaladat trei dintre cele cinci varfuri in premiera pentru Romania:

• Shisha Pagma (8027 m) – in 2013, cand a reusit sa supravietuiasca miraculos aproape 48 de ore in asa-numita ”zona a mortii” (la peste 7000 m).

• Makalu ‐ (8463m) – in 2008

Citeste si:

    • Gasherbrum 1 (8068m) – in 2007

    • Pe varfurile Manaslu (8156m) – in 2011 si Cho Oyu (8201m) – in 2006, Alex a realizat cea de-a doua ascensiune romaneasca.

    • A fost si a ramas pana in acest moment cel mai tanar roman care a ajuns pe un optmiar – Cho Oyu -, in 2006, la 24 de ani.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


    Setari Cookie-uri