Alpinistul roman Alex Gavan urca din nou la peste 8.000 metri, pe varful Gasherbrum 2

Alpinistul roman Alex Gavan a escaladat in ziua de 18 iulie varful Gasherbrum 2, de 8.035 de metri, din muntii Karakorum (Pakistan), fara a folosi oxigen suplimentar sau porteri de altitudine.

Cu aceasta reusita, Gavan si-a trecut astfel in palmares al saptelea varf de peste opt mii de metri.

Expeditia, inceputa pe 14 iunie si planificata sa dureze aproape doua luni de zile, a ajuns la final, dupa ce, in timpul ultimei etape de aclimatizare la 7.000 de metri, Gavan si echipa sa au intuit potentialul momentului si au pornit din tabara trei ascensiunea finala catre varf, ascensiune care a durat 17 ore, scrie Agerpres.

In aceasta expeditie, Gavan i-a avut ca parteneri de coarda pe finlandezul Lotta Hintsa si pe Don Bowie, acesta cu peste 19 expeditii himalayene la activ, printre altele, cu varfurile K2 (8.611 m) si Annapurna (8.081 m), urcate fara oxigen suplimentar, cu care Gavan s-a cunoscut in timpul operatiunii de salvare organizate pentru Inaki Ochoa de Olza pe Annapurna, in 2008. In timpul escaladei finale, din cauza unor considerente obiective, Don si Lotta au fost nevoiti sa renunte la ascensiune, Gavan atingand varful in maniera solitara. Don si Lotta urmeaza sa reia ascensiunea varfului in zilele urmatoare.

"Pe 10 iulie, atunci cand am plecat impreuna cu Don si Lotta sa stabilim tabara trei, planul era sa dormim doua nopti la altitudinea de 7.000 de metri si astfel sa ne finalizam procesul de aclimatizare. Urma sa coboram apoi in tabara de baza pentru a ne odihni si a fi apoi in forma optima pentru ascensiunea varfului. Aveam la noi echipament si provizii pentru numai sase zile de stat sus pe munte. In final, cele sase zile s-au transformat in nu mai putin de unsprezece, iar ascensiunea de aclimatizare s-a transformat in chiar ascensiunea finala a varfului. Este cea mai lunga perioada compacta de timp pe care am petrecut-o vreodata deasupra taberei de baza in vreo expeditie. A fost un efort extrem de dur si de intens, cu cinci nopti consecutive petrecute la peste 7.000 de metri'', a declarat Gavan.

Citeste si:
Romanul care a construit doua scoli in Nepal, dupa cutremur
Alex Gavan, alpinistul roman...

Sursa foto: contul personal de Facebook

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »Setari Cookie-uri