Alpinistul roman Alex Gavan a escaladat in ziua de 18 iulie varful Gasherbrum 2, de 8.035 de metri, din muntii Karakorum (Pakistan), fara a folosi oxigen suplimentar sau porteri de altitudine.

Cu aceasta reusita, Gavan si-a trecut astfel in palmares al saptelea varf de peste opt mii de metri.

Expeditia, inceputa pe 14 iunie si planificata sa dureze aproape doua luni de zile, a ajuns la final, dupa ce, in timpul ultimei etape de aclimatizare la 7.000 de metri, Gavan si echipa sa au intuit potentialul momentului si au pornit din tabara trei ascensiunea finala catre varf, ascensiune care a durat 17 ore, scrie Agerpres.

In aceasta expeditie, Gavan i-a avut ca parteneri de coarda pe finlandezul Lotta Hintsa si pe Don Bowie, acesta cu peste 19 expeditii himalayene la activ, printre altele, cu varfurile K2 (8.611 m) si Annapurna (8.081 m), urcate fara oxigen suplimentar, cu care Gavan s-a cunoscut in timpul operatiunii de salvare organizate pentru Inaki Ochoa de Olza pe Annapurna, in 2008. In timpul escaladei finale, din cauza unor considerente obiective, Don si Lotta au fost nevoiti sa renunte la ascensiune, Gavan atingand varful in maniera solitara. Don si Lotta urmeaza sa reia ascensiunea varfului in zilele urmatoare.

"Pe 10 iulie, atunci cand am plecat impreuna cu Don si Lotta sa stabilim tabara trei, planul era sa dormim doua nopti la altitudinea de 7.000 de metri si astfel sa ne finalizam procesul de aclimatizare. Urma sa coboram apoi in tabara de baza pentru a ne odihni si a fi apoi in forma optima pentru ascensiunea varfului. Aveam la noi echipament si provizii pentru numai sase zile de stat sus pe munte. In final, cele sase zile s-au transformat in nu mai putin de unsprezece, iar ascensiunea de aclimatizare s-a transformat in chiar ascensiunea finala a varfului. Este cea mai lunga perioada compacta de timp pe care am petrecut-o vreodata deasupra taberei de baza in vreo expeditie. A fost un efort extrem de dur si de intens, cu cinci nopti consecutive petrecute la peste 7.000 de metri'', a declarat Gavan.

Sursa foto: contul personal de Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri