Alpinistul Alex Gavan a atins, pe 23 iulie, varful Broad Peak (8.047 m) din Pakistan, unul dintre cei 14 optmiari pe care romanul vrea sa infiga drapelul national. Ascensiunea sa pe varf a fost facuta fara oxigen suplimentar si fara serpasi. Intreaga expeditie a costat "cateva zeci de mii de euro, dar mai putin de 50.000 de euro", dupa cum a declarat Alex Gavan in cadrul unei intalniri cu presa in care a povestit despre aventura sa spre al saselea varf de peste 8.000 de metri.

"Everestul este cel mai scump. Vezi pe Internet preturi de la 70.000 spre 100.000 de euro pe expeditie. Broad Peak a fost cateva zeci de mii de euro, dar mai putin de 50.000 de euro", a spus Alex Gavan (32 ani) in cadrul conferintei, fara sa doreasca sa precizeze suma exacta. El a spus, in schimb, ca a avut patru butoaie cu echipament, iar fiecare valora cateva mii de euro. Alpinistul a mai spus ca suma destinata expeditiei a provenit integral din sponsorizarile venite de la companiile TotalSoft, Certinvest si Intercapital.

"Aceste companii ma sprijina din 2006 pentru toate varfurile pe care le-am urcat si nu le-am urcat. Doua sau trei ascensiuni au fost nereusite. Niciodata nu mi-am dorit sponsori. Mi-am dorit parteneri care sa inteleaga riscurile. Nu este de ajuns ca toata lumea sa-si doreasca varful”, a declarat alpinistul despre companiile care ii sustin financiar expeditiile. "Insa in 2006 cu greu am facut rost de 10.000 de dolari", a completat alpinistul care la 24 de ani, in 2006, a devenit cel mai tanar roman care a ajuns pe un optmiar, Cho Oyu.

Broad Peak este al saselea varf de peste 8.000 de metri pe care Alex Gavan l-a urcat fara oxigen suplimentar si fara porteri de altitudine (serpasi). Expeditia a inceput pe 11 iunie, cand alpinistul a plecat spre Islamabad, capitala Pakistanului. De aici, Alex Gavan s-a deplasat in Skardu, cu un zbor intern, apoi cu o masina de teren pana la Askole, una dintre cele mai izolate localitati din Pakistan. Dupa aproape 100 de km de mers pe jos pe Ghetarul Baltoro, romanul a ajuns in Tabara de Baza pe 24 iunie. Intre 25 iunie si 9 iulie, Gavan a facut ascensiunile de aclimatizare in trei tabere intermediare (5.000 m, 6.240 m si 7.040 m).

Alex Gavan a facut echipa cu aplinistii bulgari Boyan Petrov, Mladen Dankov si Ivan Tomov. Ei au inceput sa urce spre varf pe 21 iulie, cand cei patru au plecat din Tabara de Baza spre Tabara 2 (6.240 m). A doua zi, echipa a ajuns in Tabara 3 (7.040 m), iar pe 23 iulie, Alex Gavan a atins varful Broad Peak la ora 15.30 a Pakistanului (13.30 a Romaniei).

Conflict militar...
Citeste si: Conflict militar India-Pakistan:Cat de sigur e sa calatoresti in Asia?

Aceasta a fost a doua ascensiune romaneasca a varfului de 8.047 m, dupa ce Constantin Lacatusu a fost primul roman care a a reusit, in 1992, sa bifeze primul optmiar.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
500.000 de pakistanezi, pregatiti de munca in Romania