Gandirea traditionala spune ca este bine sa faci cel putin o declaratie publica despre obiectivele tale, pentru ca introducandu-i si pe ceilalti in planurile tale, vei fi mai motivat sa le realizezi. Psihologii s-au tot intrebat daca aceasta strategie functioneaza, dar au ajuns la concluzia ca riscurile sa confundam vorbitul cu facutul sunt mai mari.

De fapt, inca din 1933 psihologii au constatat ca, daca o persoana anunta solutia unei probleme, creierul o va percepe ca o "realitate sociala", chiar daca solutia nu a fost efectiv infaptuita. Practic, cand va anuntati planurile in fata altor persoane, nu faceti decat sa va satisfaceti identitatea proprie, suficient de mult cat sa fiti mai putin motivati sa munciti din greu pentru a realiza ce v-ati propus.

Cand le spui altora de intentiile tale, ai o senzatie prematura de implinire.

Profesorul de psihologie de la New York University, Peter Gollwitzer, a sesizat in urma unor teste ca persoanele care isi tin intentiile secrete sunt mai predispuse sa le realizeze, comparativ cu cele care isi anunta planurile in public. Poate parea putin ciudat sa va tineti ascunse intentiile si planurile, dar aceasta ar putea fi solutia castigatoare.

Sursa foto: obiective, Shutterstock