Orice parinte isi doreste tot binele pentru copii, sa ii tina departe de necazuri, sa invete bine la scoala, sa nu aiba probleme si sa ajunga sa faca lucruri deosebite in cariera.

Chiar daca nu exista o reteta ideala pentru parintii care vor sa creasca un copil de succes, studiile in domeniul psihologiei au subliniat ca exista cativa factori care pot prezice succesul unui copil, in functie de comportamentul parintilor. Conform Business Insider exista anumite actiuni sau atitudini prezente la parintii copiilor care ajung sa aiba realizari importante si succes in viata.

1. Au asteptari mari in privinta viitorului copiilor

Toti parintii pot gresi sau pot cadea uneori in capcane nestiind in orice moment cum sa reactioneze. Cu toate acestea, sunt foarte importante mesajele emotionale pe care acestia le transmit copiilor deoarece ele vor constitui baza pentru un viitor de success.

Folosind datele obtinute in urma unui sondaj national realizat pe un esantion de 6.600 de copii nascuti in anul 2001, Neal Halfon, profesor la Universitatea din California, Los Angeles si colegii sai, au descoperit ca asteptarile pe care le au parintii referitor la copiii lor au un impact decisiv asupra rezultatelor scolare.

Conceptul poate fi inteles mult mai bine si prin prisma unei descoperiri psihologice extreme de importante pentru studierea comportamentului, si anume efectul Pygmalion. Aceasta descoperire se refera la faptul ca “asteptarile pe care o persoana le are de la o alta pot servi ca o profetie.” In concluzie, copiii ajung sa isi organizeze viata in functie de asteptarile parintilor.

2. Au un statut social si economic ridicat

Statutul socio-economic le permite parintilor sa asigure copiilor accesul la o educatie timpurie de calitate, iar acest lucru ajuta la asigurarea unui nivel de performanta crescut la maturitate.

Potrivit cercetatorului Sean Reardon de la Universitatea Stanford, decalajul dintre realizarile profesionale ale copiilor care provin din familii cu venituri mari fata de cele cu venituri mici este din ce in ce mai mare si se afla intr-o continua crestere in randul copiilor nascuti in anul 2001, fata de cei nascuti cu 25 de ani mai devreme.

3. Asigura din timp competente academice

Copiii mostenesc de cele mai multe ori abilitatile si talentele parintilor, de aceea un parinte care are o afinitate spre o anumita disciplina o poate transmite mai departe copilului, la fel si invers.

O meta-analiza realizata in anul 2007 pe 35.000 de prescolari din SUA, Canada si Anglia a constatat ca dezvoltarea timpurie a abilitatilor matematice, se poate transforma intr-un mare avantaj in viitor.

Indiferent daca are sau nu un talent inascut la o anumita disciplina, la o varsta frageda copilul este capabil sa asimileze mult mai bine informatii si sa-si formeze o baza care il va ajuta mai departe.

comportament parental

Foto: gpointstudio, Shutterstock

4. Au un nivel de educatie superior

Un studiu realizat in 2014 de psihologul Sandra Tang de la Universitatea din Michigan, a constatat ca mamele care au absolvit liceul sau facultatea au mai multe sanse sa-si educe copiii pentru a avea acelasi nivel de educatie.

Luand in calcul un grup de peste 14.000 de copii care au intrat la gradinita in perioada 1998-2007, s-a constatat ca pentru acei copii nascuti de mame adolescente (cu varsta de 18 ani sau mai tinere) este mai putin probabil sa termine liceul sau sa mearga la facultate comparativ cu cei nascuti de parinti mai maturi.

5. Evita sa petreaca timp cu copilul atunci cand se afla intr-o dispozitie negativa

Potrivit unui studiu nou citat de Brigid Schulte in The Washington Post, numarul orelor pe care mamele le petrec cu copiii intre varsta de 3 si 11 ani conteaza prea putin atunci cand incercam sa prezicem comportamentul, bunastarea sau realizarile viitoare. Mai mult de atat, o ingrijire sufocanta sau abordarea distanta in ingrijirea copiilor se poate intoarce impotriva parintilor.

Atunci cand mamele sunt nervoase sau stresate pot sa-i afecteze si pe copiii. Acest fenomen psihologic se numeste contagiune emotionala. Oamenii “receptioneaza” sentimentele si emotiile altei persoane ca si cum ar lua o raceala. Daca cel de langa tine e fericit, bucuria lui se va transfera si asupra ta, iar daca e suparat, starea sa sumbra te va invalui si pe tine. Deci, daca unul din parinti se simte epuizat, stresat, frustrat sau nervos, va putea transmite starea sa emotionala si copiilor.

6. Ii invata sa aiba o mentalitate bazata pe dezvoltare

Implicarea parintilor in educatie a fost studiata extrem de mult si de profund de-a lungul anilor. Un lucru a ramas cert, parintii cu o autoritate mai mare ajuta la cultivarea motivatiei si ambitiei in mintea copiilor.

Carol Dweck, un psiholog specializat in sociologie si dezvoltare de la Universitatea Stanford a facut cercetari care indica de ce copii mai motivati sunt cei care se indreapta spre succes. Dweck a facut un experiment cu ajutorul unor copii in varsta de 4 ani, pe care i-a lasat intr-o camera sa aleaga intre a rezolva puzzle-uri simple sau mai dificile. Copiii motivati si cu o dorinta mare de a invata si a fi mai buni au ales puzzle-uri mai grele, iar ceilalti pe cele mai simple.

Chiar daca poate parea mai la indemana sa lauzi talentele si abilitatile innascute ale copilului, acest lucru le poate afecta intr-o anumita masura motivatia si in final capacitatea de a avea succes. Este important sa sporesti incredea unui copil in el insusi, insa in loc sa il feliciti de fiecare data pentru atuurile pe care le detine din nastere, lauda-l pentru munca grea pe care a depus-o pentru a se autodepasi.

7. Sunt un exemplu, tratand copiii cu grija si sensibilitate

Conform Lifehack nimic din toate acestea nu se poate face daca, in calitate de parinte, nu esti un model de urmat si nu esti atent la dorintele si nevoile copilului. Fii persoana pe care vrei sa o vezi in copilul tau atunci cand va fi mare.

Un studiu din anul 2014 a constatat ca cei care au primit o ingrijire atenta si sensibila in primii trei ani de viata, nu doar ca au luat note mai bune la testele academice din copilarie, dar aveau si relatii mai sanatoase si s-au realizat mult mai bine pe plan academic.

Potrivit PsyBlog, parintii care sunt sensibili si isi ingrijesc cu atentie copiii, raspund la semnalele acestora prompt si adecvat, le ofera o baza sigura pentru ca acestia sa poata explora lumea.

Cresterea unui copil care va ajunge sa faca ceva important in viata si sa fie independent este adevarata definitie a succesului.

Foto maine: Dina Uretski, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri