Mai mult de 9% dintre copiii ai căror părinți muncesc în străinătate sunt în această situație de peste 10 ani, în vreme ce 18% dintre copii au rămas în grija rudelor de o perioadă cuprinsă deja între șapte și nouă ani, pentru 37% dintre acești copii, părinții fiind plecați din țară de o perioadă cuprinsă între patru şi șase ani, potrivit analizei realizate de Salvați Copiii România, pe un eşantion format din beneficiarii programelor socio-educaţionale ale organizaţiei.

În ceea ce priveşte frecvenţa comunicării părinţilor plecaţi cu copiii, cu 26% dintre copii părinţii comunică zilnic, cu 34% de două/trei ori pe săptămână, cu 23% dintre ei săptămânal, cu 4% o dată la două săptămâni, cu 5% lunar, cu 3% mai rar decât lunar, iar cu 5% deloc. În acest context, Organizația Salvați Copiii România, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră Române, lansează, pentru al doilea an consecutiv, o serie de activităţi de informare pentru părinții care revin în România în perioada vacanţei de vară, cu privire la efectele negative pe care plecarea părinţilor le poate avea asupra dezvoltării copiilor și la importanța menținerii comunicării părinţi - copii.

La finalul anului 2021, 76.170 de copii aveau cel puțin un părinte plecat să muncească în alte țări, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială. Dintre aceștia, 21.024 aveau ambii părinţi plecaţi peste hotare sau proveneau din familii în care părintele unic susţinător este plecat.

Citește și: „Țară, țară, vrem părinți”. Ce fac copiii când părinții lor sunt plecați în străinătate la muncă

Analiza realizată de Salvaţi Copiii România în 2021, pe un eşantion de 700 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, dintre beneficiarii programelor socio-educaţionale ale organizaţiei, arată că 4% au părinţii plecaţi de mai putin de un an, iar 32% de o perioadă între un an şi trei ani.

Fenomenul copiilor rămași în grija rudelor, în timp ce părinții lor sunt nevoiți să muncească peste granițe, este unul cronicizat. Așa cum arată și analiza Salvați Copiii România, sunt copii care au crescut, s-au dezvoltat emoțional, au trecut dintr-un ciclu școlar într-altul în lipsa părinților, plecați deja de mai bine de un deceniu. Menținerea comunicării între părinți și copii este crucială, pentru că nimic nu poate compensa, nici afectiv, nici social, absența unui părinte din viața copilului.

Mihai Gafencu, Președinte al Organizației Salvați Copiii România

Pe parcursul lunii august, Organizația Salvaţi Copiii va derula, cu sprijinul Poliției de Frontieră Române, activități de informare destinate părinților care se întorc în țară cu privire la nevoile copiilor rămași acasă și importanța comunicării cu aceștia, la puncte de trecere a frontierei terestre și aeriene. Startul acestora va fi dat de activităţile realizate de specialiști și voluntari ai Organizației Salvați Copiii filiala Timiș în perioada 10-11 august, la punctul de trecere a frontierei Nădlac II, cu sprijinul Inspectoratului Teritorial de Poliție de Frontieră Oradea.

"Chiar dacă părinții sunt nevoiți să lucreze în alte țări și să își lase copiii în țară, cel mai adesea în grija rudelor, ei nu o fac cu inima ușoară. Dar important este ca absența de lângă copii să fie doar una fizică, pentru că ei trebuie să fie parte din viață emoțională a copiilor. De aceea e important să comunice ritmic, să vorbească, să povestească despre școală și altele, în așa fel încât părintele să rămână sprijin pentru copil. Ne bucurăm să derulăm pentru a doua vară la rând acest proiect, împreună cu Salvați Copiii România", a declarat Victor Ştefan Ivaşcu, Împuternicit Inspector General Poliţia de Frontieră Română.

Activitățile fac parte din campania de informare Rămâi aproape de copilul tău!, iniţiată în 2021 de Salvați Copiii în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului şi Adopţie.

Totodată, în luna august, prin intermediul a 40 de programe locale ale organizaţiei destinate copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, vor avea loc activități susținute de informare și suport pentru părinți reîntorși în țară, persoane în grija cărora au rămas copiii, din comunităţile respective, și specialişti din instituţii locale.

„Lucrăm de peste 10 ani cu copiii care rămân în grija rudelor, în centrele noastre educaționale. Sunt copii ale căror nevoi emoționale sunt acute și de aceea am demarat acest program de informare și consiliere a părinților, în punctele de trecere a frontierei, pentru a-i ajuta să înțeleagă de ce și cum pot menține comunicarea sănătoasă cu copiii lor, chiar și atunci când sunt nevoiți să lucreze în alte țări”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Servicii destinate protecției copiilor cu părinții plecați în străinătate

Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010. Peste 12.500 de copii şi 8.200 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă. Peste 127.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă şi la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri