Într-o perioadă socială dificilă, marcată de criza sanitară și de restricții, peste 75.800 de copii sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în țară, în urma migrației economice a părinților, arată statisticile oficiale1, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială.

Organizația Salvați Copiii România, cu sprijinul PEPCO România, va întări programul de sprijin pentru copiii rămași singuri acasă, un fenomen sociologic de amploare, care are consecințe agravate, deopotrivă psiho-emoționale și sociale, pe fondul crizei pandemice pe care o traversăm.

„Copiii rămași singuri în țară, pentru că părinții sunt nevoiți să muncească peste granițe, au fost vulnerabilizați suplimentar, în această perioadă de criză sanitară. Mulți dintre ei au trecut prin anxietățile acestei perioade fără să o aibă pe mama alături. Izolarea socială care a fost necesară, pentru a limita pandemia, pe ei i-a marginalizat și mai mult, pentru că și-au auzit părinții doar la telefon”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Citește și: „Țară, țară vrem părinți”. Ce fac copiii când părinții lor sunt plecați în străinătate, la muncă

Harta copiilor rămași singuri în țară

Cei mai mulți copii rămași singuri acasă sunt în județele:

1 Suceava 7.216
2 Botoșani 5.421
3 Iași 4.448
4 Bacău 3.569
5 Neamț 3.527
6 Prahova 3.515
7 Vaslui 3.220
8 Galați 2.879
9 Maramureș 2.836
10 Constanța 2.833

În etapa actuală a programului, peste 690 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate din cinci judeţe - Suceava, Iași, Vaslui, Mureș și Hunedoara - vor fi integrați în programe complexe de sprijin psiho-socio-educațional, cu sprijinul PEPCO România.

Cel mai mare număr de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate este în județul Suceava. Conform ANDPDCA, în iunie 2021, 7.216 copii din Suceava aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.

Județul Iași se situează pe a treia poziție în ceea ce privește numărul copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate: 4.448 de copii. Totodată, Iași continuă să ocupe primul loc în topul județelor cu copii aflați în sistemul de protecție specială.

Este o situație foarte grea, mai ales atunci când bunicii sunt în vârstă. Pentru a preveni diferite situații de risc, printre care și cel de instituționalizare, serviciile de sprijin pentru acești copii și pentru persoanele în grija cărora rămân sunt extrem de importante.

Specialist SPAS județul Iași

În județul Vaslui, 3.220 de copii sunt înregistrați în evidențele serviciilor publice de asistență socială ca având părinți plecați la muncă în străinătate. După Iași, Vaslui este al doilea județ cu cel mai mare număr de copii aflați în sistemul de protecție specială și deține a doua cea mai mică rată de ocupare a populației şi a doua cea mai mare rată a şomajului1 din județele din România.

În județul Mureș, conform statisticilor oficiale, 1.167 de copii sunt afectați de migrația economică a părinților.

Este greu să îţi ştii copiii departe, dar nu am avut ce face. Denisa a suferit foarte mult, a avut o perioadă în care nu mai voia să iasă din casă, la şcoală nu se juca cu copiii. Nici cu şcoala nu s-a mai descurcat, ea care avea „Foarte Bine” mai tot timpul. De când vine la doamna psiholog de la Salvaţi Copiii, lucrurile s-au schimbat în bine pentru ea. Şi mie mi-a fost de mare folos să vorbesc cu doamna psiholog la telefon, mă ajută să ştiu cum să îi vorbesc fetei. Iar drumeţiile şi excursiile de vara aceasta şi faptul că am fost şi noi, părinţii, au fost nemaipomenite.

Mamă, Sighişoara

Mai mult decât atât, având în vedere contextul socio-economic extrem de dificil cu care se confruntă copiii şi familiile din Valea Jiului, în cadrul aceluiaşi program, Salvați Copiii România va acorda sprijin integrat, adaptat nevoilor pentru 100 de copii vulnerabili din Petrila, Hunedoara.

Alți 700 de copii din cele cinci județe vor beneficia de activitățile din proiect, participând la activități de educație non-formală și consiliere individuală.

Intervenția din Petrila

În Petrila, 72% din populație, inclusiv familiile cu copii, locuiește în zone dezavantajate sau marginalizate. La nivelul întregului județ, odată cu închiderea minelor, plecarea la muncă în străinătate a devenit alternativă pentru părinții aflați în imposibilitatea de a obține mijloacele de trai necesare.

Ultimele statistici indică un număr de 1.284 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, în tot județul Hunedoara.

Trăim în continuare o perioadă plină de neprevăzut, de schimbări constante și adesea dificile, care își lasă amprenta pe noi toți, dar mai ales pe copiii care provin din comunități și medii defavorizate. Există o nevoie mai mare ca niciodată de proiecte sociale și înțelegem datoria pe care o avem față de comunitatea locală. Din acest motiv, continuăm să ne implicăm în mod activ pentru a facilita accesul la educație în cazul copiilor din medii sau comunități defavorizate. Mulțumim pe această cale întregii echipe Salvați Copiii, alături de care copiii redescoperă zilnic bucuria de a se juca și de a învăța.

Bogdan Grigoriu, Director Operațional PEPCO România

Începând din mai 2019, cu sprijinul PEPCO România, Salvați Copiii a intervenit activ pentru ca 1.600 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate sau care provin din familii vulnerabile socio-economic să facă faţă dificultăţilor educaţionale, psihologice şi sociale şi vulnerabilizărilor suplimentare generate de perioada pandemică. Astfel, aceștia au fost incluși în clase de educație remedială, pentru a putea recupera decalajele în învăţare, au participat la activităţi de socializare, au fost consiliați psihologic, atât ei, cât și familiile lor și au beneficiat de suport material de urgență.

Servicii destinate protecției copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate

Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii.

Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 9.800 de copii şi 6.850 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă.

Peste 124.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, precum și cu privire la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri