Chiar daca tehnologia iti este in mod clar necesara, asta nu inseamna ca trebuie sa-i dai fiecare minut din viata doar pentru ca “Reteaua” este mereu la indemana si te ispiteste.

De parca n-ar fi suficient ca la job petreci mare parte din zi cu ochii intr-un display, cand ajungi se intampla sa stai pe net pentru ca, aparent, nu ai nimic mai bun de facut. Solutia? Pur si simplu trebuie sa ai ceva mai bun de facut! Ai nevoie de un hobby pentru acasa.

In viata profesionala esti obisnuit sa fii cat mai eficient, iar asta te consuma. Ei bine, un hobby este un exemplu perfect de ineficienta asumata: e o activitate care nu are un target clar, nu are deadline, costa ceva bani si iti mananca timpul, insa te bucuri la maximum de fiecare secunda. Sa faci ceva din pura pasiune e o satisfactie in sine, un privilegiu pe care multi nu si-l permit. In plus, nici macar nu trebuie sa fii foarte bun la hobby-ul tau, ca nu e un concurs. Vei fi mandru orice ar iesi din mainile tale. Pur si simplu, din cand in cand ai nevoie sa atingi ceva care nu e din plastic, sa te murdaresti pe maini sau sa produci ceva ce nu trebuie privit printr-un display. Asta inseamna sa ai un hobby. Mai trebuie doar sa il gasesti pe cel care ti se potriveste.

Iata cateva sugestii.

Olarit

Roata olarului are ceva aproape hipnotic in miscarea ei lenta si uniforma. Invata singur despre tehnicile olaritului dintr-o carte de specialitate. Daca te-a convins, cumpara-ti cele necesare si o sa descoperi placerea de a modela cu mainile tale un vas din lut. Orice ora petrecuta la roata olarului inseamna o ora castigata, nu doar un strat proaspat de lut pe maini. Ca olar amator vei gasi intotdeauna unde sa-ti pui florile, plus ca vei avea o sursa inepuizabila de cadouri originale pentru apropiatii tai.

Origami

Este uimitor ce se poate realiza dintr-o simpla foaie de hartie. Dragoni, pasari, centauri si multe alte figurine simpatice, din doar cateva indoituri. Bine, la drept vorbind, din cateva zeci de indoituri, dar asta e farmecul acestei arte orientale. Respecta pasii din manual, iar la final vei avea o figurina pe care o poti expune cu mandrie in casa sau la birou. Asta, si un cos plin cu hartii.

Noduri

De-a lungul timpului, nodurile au dezvoltat o intreaga mistica in jurul lor. Complexitatea unei legaturi pe un fir parea sa ascunda secrete pe care le stiau doar initiatii. Alexandru Macedon a taiat nodul gordian tocmai pentru ca ii era imposibil sa-l desfaca. De altfel, nodul este un simbol aproape universal al ingeniozitatii umane. Un vechi proverb chinezesc spune ca sfoara nu iti e folositoare daca nu stii ce nod sa-i faci. Invata secretele nodurilor si poti transforma orice sfoara intr-o mica opera de artizanat. Si vei sti si sa pui capcane, daca va fi vreodata nevoie.

Lampi si felinare

Corpurile de iluminat sunt dintre cele mai vizibile obiecte cu care interactionam in viata de zi cu zi, pentru ca atrag irezistibil privirea. Forma si culoarea sursei de lumina au un efect insinuant asupra starii de spirit, reusind sa proiecteze omul in atmosfera pe care lumina o impune. Asa se explica farmecul lampioanelor intr-o noapte de vara, intimitatea lumanarilor la o cina romantica sau energia frenetica a luminilor unui concert in aer liber. Invata sa construiesti lampi si felinare si vei avea un hobby de dimensiuni poetice: vei da forma luminii. Ce poate fi mai frumos?

Carti de colorat pentru adulti

Foarte populare in acest moment, cartile de colorat pentru adulti iti dau in primul rand o activitate relaxanta, care te va deconecta de la orice, inclusiv de la Internet. Tot mai multi adulti isi ocupa timpul colorand, imbratisand acest hobby ca pe o placere vinovata. Alegerea culorilor e partea creativa, aportul tau personal, care in cele din urma spune multe despre personalitatea ta. Oricum, nu spune nu pana nu incerci. Copilaria ta e exact atat de departe cat o lasi sa fie.

Cantat la chitara

Lumea muzicii este un univers paralel cu acesta, in care daca nu ai intrat deja, ai pierdut mult. Oamenii pasionati de muzica vorbesc atat de frumos despre asta, incat daca doar 10% e adevarat, tot e suficient. Si nu te gandi ca s-ar putea sa n-ai ureche muzicala, ca pici in capcana unui mit. Urechea muzicala se educa, desi, e drept, unii se nasc ceva mai “educati”.

Oricum, te poti baza pe faptul ca vei putea deosebi un sunet fals de unul reusit. In privinta asta, toti suntem la fel, recunoastem cand cineva canta bine sau falseaza. Apoi, chitara este unul dintre instrumentele la care poti sa canti si fara sa ai o ureche muzicala fenomenala. Nu degeaba chitara este un instrument atat de popular. Si da, poti sa inveti sa canti la chitara absolut singur. Ai la dispozitie carti pentru novice, carti nisate pe un anumit gen de muzica sau unele mai teoretice. A, si iti mai trebuie si o chitara.

Micro-gradinarit

Obiceiul micro-gradinaritului este un hobby de apartament care castiga tot mai multi adepti in intreaga lume. Cresterea plantelor in ghivece mici, sticle si borcane este o activitate recreationala, dar poate avea si scopuri practice, precum obtinerea de condimente si plante aromatice proaspete pentru gatit. Poti creste acasa o mare varietate de micro-culturi, de la germeni de cereale, ferigi sau muschi pana la bonsai.

Orice ai alege sa plantezi, efectul vizual al unei astfel de gradini este sublim. Simplul fapt ca uzi plantele cu seringa te va face sa te simti ca Gulliver in tara piticilor. Invata sa micro-plantezi cu acest ghid pentru micro-gradinarit si vei avea o satisfactie invers proportionala cu marimea culturii.

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri