Aerul din casa poate fi de doua ori mai poluat decat aerul exterior, indiferent daca este vorba despre locuinte din orase industrializate sau din mediul rural, arata un studiu realizat de Agentia pentru Protectia Mediului (EPA) din Statele Unite. Efecte neplacute asupra sanatatii poate avea insa si aerul uscat din interiorul locuintei.

Aerul din incapere ne influenteaza somnul si performantele la job

Potrivit unui studiu realizat de cercetatori din Danemarca, cu sprijinul Agentiei Daneze pentru Stiinta, Tehnologie si Inovatie, calitatea aerului din incaperea in care dormim ne poate influenta somnul si performantele din ziua urmatoare.

Studiul a aratat ca, in dormitor, aerul venit de afara imbunatateste somnul, atata vreme cat nu intra si zgomotul, pe cand tinerea ferestrelor si a usilor inchise in cea mai mare parte a timpului duce la o crestere a nivelului de dioxid de carbon (CO2) in casa.

Aerul uscat favorizeaza alergiile si afecteaza plantele si obiectele din casa

Un nivel optim al umiditatii aerului din casa (de 40-55%, desi pot exista diferente in functie de anotimp si de regiune) este important pentru sanatate si confort. Aerul uscat poate fi una dintre cauzele aparitiei alergiilor si bronsitei, in special in cazul bebelusilor, in camera carora se recomanda folosirea unui umidificator.

Aerul uscat din incapere produce congestie nazala, senzatie de uscaciune si iritatii la nivel pielii si agravarea bolilor respiratorii. Un nivel scazut al umiditatii afecteaza, de asemenea, plantele din casa, dar si obiectele din lemn, care capata fisuri.

Citeste si:
O singura zi de munca pe saptamana asigura starea de bine a oamenilor
O singura zi de munca pe...

Aerul poluat din casa poate fi cauza unor boli respiratorii

Alergenii din aer (praful, acarienii, polenul, mucegaiul) pot duce la declansarea astmului. Chiar si fara sa patrunda particule nocive de afara (prin fereastra si prin intermediul conductelor si al sistemului de ventilatie), casele noastre polueaza: folosirea plitelor cu gaz, a detergentilor, a odorizantelor, a lacurilor si vopselelor, fumul de tigara, temperatura prea ridicata - toate acestea afecteaza semnificativ calitatea aerului din locuinta.

NASA a publicat in 1989 un studiu (NASA Clean Air Study) referitor la plantele de apartament care pot sa imbunatateasca calitatea aerului si sa inlature agenti toxici precum benzenul si formaldehida. Printre acestea se numara palmierul bambus, crinul pacii, planta paiajen si dracaena. O solutie chiar mai eficienta este folosirea unui purificator de aer cu filtru HEPA, care poate retine chiar si cele mai mici particule nocive.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »Citeste si
Soferii care tranziteaza Comarnicul ar putea fi taxati