Lucrul la birou asa cum il stiam candva evolueaza la nivel global, iar pe masura ce orasele mari devin din ce in ce mai aglomerate, spatiul ideal pentru toti angajatii ajunge sa fie mai dificil de identificat si conturat. Romanii din principalele zone urbane din tara tin cel mai mult sa ajunga repede la locul de munca, iar odata ajunsi la birou pun pret mare pe lucruri precum lumina, calitatea aerului sau nivelul de zgomot. Care sunt celelalte lucruri la care acestia sunt atenti?

Descarca de aici studiul Work: space & time

Un studiu recent realizat de compania de consultanta imobiliara Crosspoint Real Estate, denumit "Work: space & time", a evidentiat ceea ce conteaza cel mai mult pentru romanii care lucreaza in principalele centre urbane de afaceri din tara, in ceea ce priveste spatiul de lucru si ce poate fi imbunatatit in viata lor profesionala de zi cu zi.

In prezent, mai mult de jumatate din angajati lucreaza intr-o cladire de birouri, cu mai putin de 15% lucrand flexibil, fie de acasa, fie din spatii de birouri de tip coworking si shared offices. Deloc surprinzator, acest tip de spatii este ocupat de generatiile tinere.

In acest context, cele mai importante caracteristici ale locului de munca pentru angajatii romani sunt confortul zonei de lucru, calitatea aerului si a luminii, temperatura si nivelul de zgomot, iar cea mai putin importanta reiese a fi designul interior, similar angajatilor din restul Europei. Birourile tip open-plan sunt inca cel mai popular tip de spatii de birouri din Romania, in conformitate cu tendintele europene, reprezentand peste 50% din spatii. Spatiul ideal este un mix intre spatiile de lucru colaborative si birourile private.

Aproape jumatate dintre angajati considera ca nu au acces la tehnologia necesara pentru a lucra mai flexibil si nici nu sunt incurajati sa faca acest lucru de catre organizatiile in care isi desfasoara activitatea profesionala.

"Dezvoltatorii si proprietarii cladirilor de birouri trebuie sa puna la dispozitie spatii inovatoare sau sa le imbunatateasca pe cele existente, sa se implice mai mult in asigurarea unui mediu cat mai agreabil pentru chiriasi si sa se concentreze pe crearea unor comunitati", arata Crosspoint Real Estate.

De asemenea, accesul la cele mai noi tehnologii si o buna conectivitate la transportul public sunt in mod egal cele mai importante aspecte ale locului de munca ideal (peste 60% pe scala importantei), urmate de disponibilitatea locurilor de parcare si optiunea unui spatiu de lucru privat.

In mod surprinzator, existenta unor zone amenajate pentru fumat nu sunt atat de importante in preferintele lor, cum ar fi fost de asteptat. Conform unui studiu recent privind fumatul, realizat de Institutul National de Sanatate Publica, o pondere de 26% dintre adultii romani sunt fumatori, un procent care se incadreaza in media europeana de 27% (Grecia cu 37%, Suedia cu 7%).

Crosspoint: Doar jumatate dintre angajati sunt multumiti de spatiul in care lucreaza

Locatia va continua sa fie unul dintre cele mai importante lucruri pe care angajatii romani il iau in considerare, deoarece majoritatea folosesc transportul public pentru a ajunge la / pleca de la serviciu. Pe masura ce populatia din zonele urbane va creste rapid, zonele cu conectivitate buna situate in centrul orasului vor deveni supraaglomerate, factori care vor conduce la nevoia iminenta de dezvoltare a infrastructurii in zonele periferice.

Angajatii sunt cel mai multumiti de accesul facil pe care locul de munca il are la transportul public si distanta dintre casa si locul de munca si cel mai putin multumiti de faptul ca nu au posibilitatea de a lucra flexibil.

Jumatate dintre angajati sunt multumiti sau foarte multumiti de spatiul in care lucreaza in prezent. Faptul ca peste jumatate dintre romani sunt multumiti de spatiul lor de lucru este un aspect pozitiv si o reflectare a faptului ca in ultimii doi ani companiile s-au mutat in cele mai noi si mai moderne cladiri de birouri, cu acces facil la transportul in comun.

Toate imbunatatirile legate de protectia mediului sunt considerate foarte importante (peste 40% pe scara importantei), cum ar fi colectarea deseurilor, temperatura controlata independent si iluminarea in zone separate de lucru, angajatii romani fiind foarte deschisi la ideea de sustenabilitate.

Responsabilitatea de a implementa aceste masuri apartine fiecarei organizatii si dezvoltatorilor, cladirile verzi fiind preconizate sa devina dominante in viitor. Peste 50% dintre romani nu doresc sa aiba influenta asupra spatiului in care lucreaza din punct de vedere al designului.

In ceea ce priveste cealalta dimensiune a mediului de lucru-timpul, 65% dintre angajatii romani nu au posibilitatea de a lucra de acasa. Cei 11% care pot lucra 8 zile pe luna de la domiciliu sunt in mare parte freelanceri.

Aproape jumatate dintre angajatii romani folosesc transportul public, in timp ce 35% dintre acestia folosesc masina pentru a ajunge/pleca de la serviciu. Surprinzator, doar 1,8% folosesc servicii de ride sharing si taxiuri, spre deosebire de restul europenilor. Un procent de 3,1% folosesc biciclete si trotinete, inclusiv trotinete electrice.

Timpul mediu petrecut in drum spre/ de la serviciu este cuprins intre 15 si 45 de minute pentru majoritatea angajatilor. Astfel, mai mult de 50% dintre acestia considera ca o activitate flexibila le-ar imbunatati echilibrul curent dintre viata personala si cea profesionala.

Concluzia este ca atat angajatorii, cat si dezvoltatorii de cladiri de spatii de birouri ar trebui sa fie mai preocupati de experienta si confortul angajatilor companiilor chiriase. Dezvoltatorii trebuie sa proiecteze locuri de munca primitoare, iar proprietarii si companiile ar trebui sa implementeze masuri pentru face mediul de lucru mai prietenos, de la spatiu si timp flexibile la sustenabilitate si crearea de comunitati.

Sursa foto: dotshock / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri