Un proiect de lege care ar putea contribui enorm la revitalizarea turismului, in general, dar si a turismului montan, in particular, este blocat in Parlament de aproape 10 luni, dupa ce a trecut de Senat. In Romania, statiunile de munte sunt principalele destinatii de vacanta, iar aceasta initiativa legislativa, odata adoptata in Parlament, ar putea crea contextul potrivit pentru atragerea turistilor straini in tara noastra.

In Romania sunt 189 de partii de schi omologate, care au cumulat o lungime de 164 de kilometri, potrivit datelor Ministerului Turismului. Dintre acestea, doar 55 de partii au o lungime de peste un kilometru, doua au peste trei kilometri lungime si una singura are peste patru kilometri lungime.

16 deputati si senatori de la PSD si ALDE au initiat un proiect de lege privind modificarea si completerea Legii nr.526/2003 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare a turismului "Schi in Romania". Proiectul a fost adoptat de Senat. Camera Deputatilor este camera decizionala.

Initiativa legislativa propune revitalizarea domeniului schiabil din Romania, identificarea terenurilor pe care se pot amenaja partii, amenajarea si dezvoltarea zonelor de schi, a instalatiilor de transport pe cablu, a celor de iluminat si de producere a zapezii artificiale.

Proiectul de lege propune "stabilirea terenurilor care vor fi incluse pentru practicarea schiului si a altor sporturi de iarna, pe baza planurilor de amenajare a teritoriului si a planurilor de urbanism aviate si aprobate conform legii, cu respectarea reglementarilor privind protectia mediului si a ariilor protejate, dar si construirea, extinderea, dezvoltarea sau reabilitarea structurilor de primire turistica, inclusiv drumurile de acces si parcarile aferente".

Preocuparile pentru asigurarea celor mai bune conditii pentru cei care practica schiul nu se opresc insa la amenajarea partiilor si echiparea mecanica a versantilor, ci si pentru prelungirea sezonului de schi prin folosirea tunurilor de fabricare a zapezii artificiale.

"Organizarea domeniului schiabil, tinand cont de niste parametrii moderni, este primordiala avand in vedere experienta globala si tendintele din aceasta sfera care incetatenesc ideea cum ca practicarea sporturilor de iarna va ramane si pe viitor principala activitate asociata turismului montan", se arata in expunerea de motive.

Initiatorii proiectului de lege sustin ca legea 526/2003 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare a turismului "Schi in Romania" reglementeaza, "dar nu precis si clar", procedura de scoatere definitiva din fondul forestier national sau din circuitul agricol a terenurilor necesare realizarii programului de dezvoltare "Schi in Romania", "ceea ce a ingreunat transformarea Romaniei intr-un mare domeniu schiabil".

Harta partiilor de schi din Romania

Judetele cu cele mai multe si cele mai lungi partii de schi sunt Prahova si Brasov, unde vin si cei mai multi turisti. Domeniul schiabil din tara are 189 de partii, cele mai lungi fiind Drumul Rosu (Poiana Brasov), Sulinar (Poiana Brasov), Dealul Negru (Vatra Dornei), Drumul de Vara (Sinaia), partia Lupului din Poiana Brasov, Carp din Sinaia, partia Telegondola (Voineasa), Cocosul (Predeal), Sub Teleferic (Poiana Brasov) si Mogosa (Maramures).

Harta partiilor de schi arata in felul urmator: Arieseni (2 partii), Azuga (7 partii), Baile Harghita (7 partii), Baile Tusnad (1 partie), Baita-Vartop (2 partii), Balea Lac (2 partii), Borsa (4 partii), Borsec (3 partii), Bran (3 partii), Brebu Nou (2 partii), Busteni (3 partii), Campulung Moldovenesc (5 partii), Capasu Mare (2 partii), Carlibaba (2 partii), Cavnic (9 partii), Cheile Butii (1 partie), Ciceu (1 partie), Ciucea (1 partie), Ciumani (1 partie), Comandau (1 partie), Covasna (2 partii), Dealul Cocosului (1 partie), Dragus (1 partie), Durau (1 partie), Feleacu (1 partie), Fundata (1 partie), Garda de Sus (3 partii), Ghelnita (1 partie), Gura Raului (3 partii), Gura Humorului (2 partii), Intorsura Buzaului (1 partie), Izvoare (3 partii), Izvorul Muresului (1 partie), Jina (1 partie), Joseni (2 partii), Luna Ses (1 partie), Lunca de Sus (1 partie), Madaras (4 partii), Malini (1 partie), Marisel (4 partii), Miercurea Ciuc (1 partie), Mioarele (1 partie), Mogosa (2 partii), Moieciu (1 partie), Muntele Baiosarii (5 partii), Muntele Mic (6 partii), Paltinis (8 partii), Parang (7 partii), Pasul Mestecanis (4 partii), Pasul Valcan (1 partie), Piata Fantanele (2 partii), Piata Neamt (2 partii), Poiana Brasov (9 partii), Praid (2 partii), Predeal (8 partii), Ranca (6 partii), Rau de Mori (1 partie), Sant (2 partii), Semenic (7 partii), Sinaia (16 partii), Slanic Moldova (1 partie), Sovata (2 partii), Stana de Vale (3 partii), Straja (12 partii), Sucevita (1 partie), Sugas Bai (2 partii), Suior (5 partii), Sureanu (10 partii), Toplita (2 partii), Valea Mare (1 partie), Valea Rece (1 partie), Valiug (1 partie), Vatra Dornei (5 partii), Voineasa (7 partii).

Cea mai noua partie de schi din tara

Statiunea Varful lui Roman, cea mai noua destinatie pe harta sporturilor de iarna din Romania, se va deschide pe 1 Decembrie. Turistii vor putea schia acolo chiar din prima zi a lunii viitoare.

"Este zapada. S-au facut deja toate pregatirile si, incepand cu 1 decembrie, ii dam drumul. In functie de cum va fi vremea, vor fi folosite si tunurile de zapada artificiala, iar turistii din toata tara se vor putea bucura de aceasta noua partie de schi din Valcea chiar de Ziua Nationala", a declarat primarul din Horezu, potrivit Agerpres.

Noua partie de schi din judetul Valcea se afla la 14 kilometri de orasul Horezu, la cota 1600 metri. Lucrarea este realizata de un investitor privat, care si-a propus ca, in urmatorii cinci ani, sa construiasca, pe culmile Muntilor Capatanii, o noua statiune de iarna, cu sase partii de schi si un complex turistic cu doua hoteluri si un restaurant, toate de 5 stele. Prima partie are o lungime de 800 metri si se afla la cota 1.600 metri, celelalte cinci partii urmand sa fie construite pana la cota 2.100 metri.

Pregatirile sunt pe ultima suta de metri si la domeniul schiabil Transaplina, din Muntii Parang, spun autoritatile locale din Voineasa, care promit sa inceapa noul sezon de iarna cat mai curand, pana la sfarsitul acestui an si nu in februarie, ca iarna trecuta.

In Valcea mai exista un domeniul schiabil, cel de la Obarsia Lotrului, care s-a deschis in 2012.

Investitie pentru un complex de schi in Fagaras

In luna iunie 2018, Guvernul a aprobat, prin hotarare de Guvern, un pachet de investii pentru un nou complex turistic pentru schi in Masivul Fagaras. Domeniul schiabil Balea ar putea fi realizat prin parteneriat public-privat.

"Se are in vedere realizarea a 150 km partii de schi, cu instalatiile aferente (telegondola, telescaun, instalatie cablu etc.) si dezvoltarea unor statiuni la cota 700m, la baza partiilor de schi si sanie, cu capacitati de cazare de peste 50.000 de locuri, turistii avand posibilitatea sa foloseasca mijloacele de transport personale in zona domeniului de schi. Existenta infrastructurii necesare pentru practicarea sporturilor de iarna pe ambii versanti ai masivului Fagaras, amplasarea in mijlocul tarii, cat si apropierea de numeroase destinatii turistice si culturale precum cele din Sibiu, Curtea de Arges, Cetatea Poenari, Transfagarasan fac aceasta zona foarte atractiva", a transmis Guvernul.

Tot in luna iunie 2018, ministrul Turismului, Bogdan Trif, a anuntat ca partiile de schi de la Padina - Pestera vor primi finantare.

"In zona Padina-Pestera sunt peisaje exceptionale, nu degeaba a fost declarata statiune de interes national. Ma bucur ca sunt multi turisti. Partia care se va face in aceasta zona este prinsa pe Masterplanul in turism, urmeaza sa vina cu toata documentatia si cu siguranta, asa cum v-am spus, va avea sprijin real in Ministerul Turismului. Bineinteles ca da (va primi finantare de la minister, n.r.)", a declarat, la acea vreme, ministrul Turismului.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri