Sunt surprinzator de putine restaurante frantuzesti in Bucuresti, si nu vorbesc acum doar despre restaurantele cu bucatarie fina, Haute Cuisine, ci despre toate, in special bistrourile frantuzesti, pe care te-ai astepta sa le gasesti la tot pasul intr-un oras care inca se mandreste aducandu-si aminte de eticheta cu Micul Paris.

Spre diferenta de nenumaratele restaurante italienesti, care sunt pozitionate aproape toate pe segmentul traditional, popular (trattoria sau osteria), si foarte putine pe bucatarie fina, la cele frantuzesti e pe dos: par sa fie mai multe restaurante frantuzesti cu bucatarie fina decat bistrouri si cuisine du terroir, in general.

Incercari au fost, totusi, insa bucataria frantuzeasca nu are atat de mare priza la burtile bucurestene, precum altele. Dintre cele mai cunoscute, primul a fost La Villa, de langa Arcul de Triumf, apoi Le Bistrot Francais al lui Alain Kremeur, de la Institutul Francez, La Bastille, La Mangerie, Le Fin Palais Royal, Poem de la Palatul Suter, unde era Carol Parc Hotel, si rafinatul Heritage, desigur. Am scris despre ele in articolul "Si totusi, am avut si la Bucuresti restaurante de nivel Michelin", nu mai revin asupra celor inchise deja.

Dintre marile restaurante frantuzesti ale Bucurestiului si ale momentului, Le Bistrot Francais iese cel mai mult in evidenta, atat prin mancarea sa de Grande Cuisine frantuzeasca adevarata, clasica, fara compromisuri, dar si prin luxul si rafinamentul ambiantei casei care poarta numele arhitectului Atheneului Roman, in spatele caruia se si afla, de fapt, Paul Louis Albert Galleron. Si cu preturile ies mult in evidenta, trebuie spus...

Lor le-am dat de la Restocracy si premiile pentru cel mai bun restaurant si pentru cea mai buna bucatarie frantuzeasca din Bucuresti in 2017, de altfel, iar exclusivistul Relais & Chateaux i-a primit in randurile sale de curand, fiind primul (si singurul, din cate stiu) restaurant romanesc ce a castigat aceasta recunoastere. Si inca un argument pentru felul in care cei de la Le Bistrot Francais fac mancarea si lucrurile ar putea sa fie si acela ca au intrat in finala Topului Mancarurilor Restocracy 2018 la ambele categorii la care au concurat, foie gras si fructe de mare.

Tot un restaurant frantuzesc cu bucatarie fina al Bucurestiului, foarte bine asezat, este La Cantine de Nicolai, despre a carui mancare se spune ca mai fluctueaza din cand in cand, dar nu prea mult. Probabil in functie de cat de atent se uita Nicolai Tand, cel care a deschis La Cantine ce-i poarta numele in urma cu multi ani, la ce se intampla prin bucatarie. Fiindca el, baiat inalt si frumos, de cand e vedeta TV are si alte treburi, si e de inteles asta.

Alt restaurant frantuzesc de top, cu Haute Cuisine, e L'Atelier de la Hotelul Epoque. Acesta e si mai fluctuant decat La Cantine de Nicolai, lucru bine stiut de toata lumea. Cert este ca Samuel Le Torriellec, tanarul si la fel de frumosul lor chef francez, poate sa-i bata pe toti ceilalti daca-si pune mintea si, mai ales, daca isi sufleca manecile, cel putin pe unul, doua sau chiar mai multe feluri de mancare pe care stie el sa le faca cel mai bine. Insa si el a dat de gustul statutului de vedeta locala, si asta il tine destul de ocupat prin alte parti.

Cea mai spectaculoasa aparitie in plutonul de frunte al restaurantelor frantuzesti cu bucatarie fina din Bucuresti, Haute Cuisine, e insa un restaurant din marginea Bucurestiului, aproape de camp, in Militari, de foarte curand (cateva luni) "reinventat". Au adus la La Cave de Bucarest un chef de Grande Cuisine adevarata, pur-sange, chiar din mijlocul mijlocului ei, un tanar chef care a lucrat numai in restaurante cu stelute Michelin. Si nu cu una, cum se mai "intampla" din cand in cand, pe perioade limitate, ci in cele mai cunoscute din lume, cu doua si cu trei stelute Michelin! Am scris despre ei pe larg, nu mai revin. E Haute Cuisine adevarata, fara niciun compromis, si, spre diferenta de celelalte, cu niste preturi surprinzator de mici.

Acestea patru: Le Bistrot Francais, La Cantine de Nicolai, L'Atelier si La Cave de Bucarest sunt cele mai bune restaurante frantuzesti cu bucatarie cu adevarat fina in acest moment. Diferentele dintre ele nu sunt mari, si sunt convins ca in fiecare dintre ele gasiti cate un fel de mancare, cel putin, care e mai bun decat la celelalte trei. Iar daca intr-o zi cineva ar reusi sa-i puna pe cei patru chefs sa faca chiar ce stiu ei cel mai bine intr-o intrecere de trei zile si trei nopti, sa zicem, nu cred ca va putea nimeni sa prevada rezultatul final...

Sursa foto: George Butunoiu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri