Cariera de oenolog a lui Iustin Urucu se confunda cu istoria Vinarte, acesta incepand colaborarea cu crama Bolovanu la putin timp dupa infiintarea sa, in 1998. De atunci si pana in prezent, Iustin “s-a jucat” cu vinul: a lansat linii de vin, a plantat soiuri noi, a facut diverse experimente. Cea mai recenta provocare a lui Iustin a fost organizarea, in premiera in Romania, a unui eveniment de redopuire.

Redopuirea unei sticle cu vin vechi este o metoda care consta in inlaturarea vechiului dop de pluta, degustarea vinului din interiorul sticlei, completarea cu vin din acelasi an si din acelasi lot, in cazul pierderilor sau evaporarilor, introducereaa unui dop nou din pluta naturala si aplicarea unui sigiliu de ceara cu data redopuirii.



“Acest procedeu este unul destul de intalnit in tari cu traditie in vinuri, cum ar fi, de exemplu Franta sau Australia. Este important de stiut ca doar crama producatoare poate face aceasta operatiune, cu vin din anul respectiv. Aici, la Crama Bolovanu, am redopuit vinuri din anii 1998, 1999, 2000 si 2001”, a declarat, pentru Wall-Street, Iustin Urucu, oenologul Vinarte.

Potrivit acestuia, scopul procedeului de redopuire este prelungirea, pe cat posibil, a vietii vinului si mentinerea calitatii acestuia.

Cum alegem si pastram vinurile care se preteaza invechirii

Atunci cand decidem sa investim intr-un vin pe care sa il pastram mai mult timp, trebuie sa ne documentam inainte, nu sa alegem un vin din supermarket doar pentru ca are un pret ridicat.

Este foarte greu sa gasesti un vin care se preteaza invechirii la un pret mic, insa poti cumpara un vin scump care nu este de calitate. Vinurile care se preteaza cel mai bine invechirii sunt vinurile rosii, insa sunt si vinuri albe care pot fi pastrate mult timp, in special cele cu continut ridicat de zahar rezidual, cum ar fi vinul de tip Sauterners.

Cum vrea o romanca sa ajute...
Citeste si: O romanca vrea sa ajute promovarea industriei de vinuri printr-un targ

In plus, vinurile trebuie sa provina de la crame de prestigiu, care isi asuma calitatea vinului, dar si din zone recunoscute ca producatoare de vin din soiul respectiv, cum este, de exemplu, zona Samburesti pentru Cabernet Sauvignon. Nu in ultimul rand, trebuie sa intrebati producatorul daca vinul respectiv este unul care poate fi pastrat pe termen indelungat.



Odata ales vinul, acesta trebuie tinut in conditii speciale de temperatura si umiditate pentru ca, daca este tinut in conditii neadecvate – in casa au apartament – acesta isi poate pierde in intregime calitatea (oxidare, contaminare).

Cand vrei sa colectionezi si sa pastrezi vinul pentru o perioada medie sau lunga trebuie sa iti asumi acest lucru cu o investitie pentru ca pastrarea vinului se face doar in conditii de pivnita. Aceste conditii pot fi naturale sau artificiale, cu sisteme de conditionare a aerului – temperatura si umiditate. In aceasta pivnita, nu trebuie sa existe o variatie de temperatura mai mare de 6-8 grade pe parcursul unui an, maximum 16 grade vare si minimum 7-8 grade pe timpul iernii.

Romanii incep sa aprecieze vinurile si povestea acestora

In ultimii ani, consumul si alegerea vinurilor a devenit o activitate tot mai documentata pentru romani, care incep ca inteleaga vinul ca pe o experienta.

“Chiar daca apetenta esta mai degraba pentru vinurile “easy to drink” precum rose-urile sau vinurile albe, romani devin din ce in ce mai cunoscatori si isi doresc sa afle povestea din spatele vinului. Doar asa pot intelege de ce li se cere un anumit pret pe un vin de calitate', mai spune oenologul.

Pentru a incuraja educatia in acest domeniu, Vinarte a sponsorizat mai multe cursuri pentru personalul care deserveste in restaurante, dar si scoli pentru somelieri.

Chiar si cu progresele din ultima perioada, Romania este inca in urma tarilor cu traditie, in principal din cauza perioadei comuniste cand consumul de vin a fost plafonat, existand doar vinuri “de bataie”. La noi, primele crame cu vinuri premium si super-premium au aparut abia dupa anul 1996, Vinarte fiind printre pionierii acestui domeniu (s-a infiintat in 1998).

La Samburesti, Vinarte detine un domeniu cu o suprafata totala de 60 de hectare. Regiunea viticola unde se afla podgoria Castel Bolovanu este una din cele mai vechi si mai frumoase din Romania, cu o istorie de peste 2000 de ani. Compozitia minerala este tipica pentru soluri aluviale, oferind vinurilor un caracter deosebit. Microclimatul ideal al acestor tinuturi garanteaza un echilibru excelent intre nivelul zaharului, aciditate si polifenol.

Profilul consumatorului de...
Citeste si: Profilul consumatorului de vinuri 2019: ce prefera romanii



“Crama a pornit cu Cabernet Sauvignon din care s-au dezvoltat doua linii – Castel Bolovanu si Soare, linia de top. In timp, studiind toti factorii climatici si ecologici din zona, am inceput sa diversificam si am plantat Merlot si Cabernet Franc. Astfel, din 2018 am produs si doua vinuri roze – Soare Roze, obtinut din Cabernet Franc si Cabernet Sauvignon si Roza de Samburesti, roze produs din cabernet sauvignon. Urmeaza sa lansam si alte vinuri rosii cu asamblaje din Merlot si Cabernet Franc”, a mai spus reprezetantul cramei care a adaugat ca productia anuala este de 150.000-200.000 de sticle pe an.

Pe termen mediu si lung, se doreste transformarea Cramei de la Smaburesti intr-una de tip boutique, pentru produse super-premium. Aceasta va beneficia de dotari pentru cazare si evenimente in regim privat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »



Citeste si
Cramele Purcari au un nou director operational, Eugen Comendant