De la vinuri roșii, albe sau roze, în fiecare an de Revelion vrem să alegem băutura potrivită în funcție de bucatele tradiționale. Deși anul acesta este ceva mai diferite, nu ar trebuie totuși să ne lipsească de pe masă vinul potrivit. Daniel Haidarli, de profesie somelier, a detaliat, pentru wall-street.ro, care sunt cele mai inspirate asocieri culinare.

Specialiștii în arta vinului spun că nu putem da greș cu alegerea unui vin spumant pentru sărbătorile de iarnă, fiind băutura care ne poate acompania cu succes de la aperitiv până la desert.

„Preparatele culinare din luna decembrie sunt de o mare varietate, aciditatea și savoarea unui spumant de calitate făcând față cu brio acestor preparate culinare. După un post îndelungat, fripturile de tot soiul, sarmalele, chifetelele, costița afumată, leberul și caltaboșii trebuie să aducă pe masă vinuri albe, roze, rubinii, roșii, de la tinere (2-3 ani) până la cele cu câțiva ani în spate”, spune sommelierul Daniel Haidarli.

Atunci când alegem un vin pentru a-l pune pe masă, trebuie să ținem cont de mâncarea care va fi servită la aperitiv, felul întâi și desert.

„Trebuie ținut cont de tot. La fiecare tip de mâncare eu recomand un vin. Mâncăm trei feluri de mâncare, putem bea pâna la trei feluri de vin. Să asociezi un vin cu un preparat culinar nu e atât de complicat. În primul rand, asocierea vin - mâncare este în totalitate o experiență personalizată de fiecare în parte, de papilele gustative ale fiecăruia”, precizează sommelierul.

Ales corect, un vin se comportă ca un condiment, fiind mai mult decât o băutură. Ca sarea și piperul, sau ca un strop de lămâie peste pește. Vinul amplifică și dezvoltă aromele preparatului final.

Regulile de bază pentru asocierea vinului cu mâncarea de sărbători

Potrivit specialistului, la preparatele simple se asociază vinuri simple. Nu complicați lucrurile. Nici vinul, nici mâncarea nu trebuie să fie într-o competiție. Cuvântul cheie este echilibrul.

„Trebuie să încercați gusturi și arome care sunt în contrast, de exemplu: dulce - acru, dulce - amar, dulce - sărat. Un vin desert îl asociez cu o brânză maturată mai mult timp, cu mucegaiuri albastre. Un Riesling veritabil cu un somon afumat ”.

În general, vinurile roșii merg foarte bine cu carnea la grătar, însă există și excepții în funcție de cum este preparată carnea. Un grătar obținut - de la foarte bine făcut spre crud, vă dă posibilitatea servirii de vinuri albe, acide până la vinuri roșii, corpolente, cu antioxidanți din belșug.

În același timp, un sos simplu roșu sau alb, condimentat sau usturoiat poate schimba asocierea de la soi la soi. De exemplu, un grătar de vită cu un sos de piper verde va merge foarte bine cu un Syrah, însă dacă schimbam cu un sos cu roșii și busuioc, mai bine se va asocia cu vinul Cabernet Sauvignon.

Ajungem și la desert. Daniel Haidarli recomandă vinul ca desert de sine stătător, fără asociere cu un preparat. Însă dacă vrei totuși să îl servești într-o anumită combinație culinară, ar trebui să ții cont de faptul că vinul să fie mai dulce decât desertul ales.

„Multe deserturi tind să acopere gustativ și aromatic vinul dulce pentru că au prea mult zahăr (sau înlocuitori ai zahărului) și sunt și foarte aromate (natural sau artificial). Vinul nu are nici o șansă în acest caz!”, spune somelierul.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri