In weekend-ul trecut, 14-16 iunie, a avut loc cea de-a 14-a editie a evenimentului Steet Delivery, unul dintre cele mai cunoscute evenimente dedicate artei din Capitala. Tema de anul acesta a fost "Poezia iese in strada!", strada Arthur Verona devenind astfel o metafora urbana pentru proiectele care si-au propus sa dezvaluie partea lirica a Bucurestiului: solutii pentru un oras mai prietenos cu locuitorii sai, workshop-uri, concerte, arta stradala, dezbateri, battle-uri in rime, dans sau “degustari” de poezie.

“Daca in anii trecuti ne-am concentrat mai mult pe problemele Bucurestiului – trafic, poluarea sau lipsa spatiului public -, anul acesta am dorit sa punem accent mai mult pe partea poetica si metaforele orasului. De aceea, avem circa 100 de proiecte care vin cu idei despre cum am putea face Bucurestiul un oras mai artistic”, a declarat, pentru Wall-Street, Cristian Neagoe, organizator Street Delivery si unul dintre initiatorii acestui proiect, alaturi de arhitectul Serban Sturdza si de cei de la Fundatia Carturesti.

Acesta a mai spus ca anul acesta, ca si in anii precedenti, circa 50.000 de persoane au vizitat strada Arthur Verona in cele 3 zile ale evenimentului.

“Nu ne consideram nici un targ, nici un festival, ci un model in miniatura al unui oras. De aceea incercam sa acoperim totul, de la pictura pana la cafea sau articole vestimentare”, mai spune organizatorul care adauga ca standurile au fost gratuite pentru cei care au vrut doar expunere si vizibilitate, in timp ce aceea care au avut standuri cu vanzare au platit catre organizatori 15-20% din incasari.

Flo, francezul indragostit de libertatea din Romania

La unul dintre standurile de pe strada Arthur Verona l-am gasit pe Flo, un francez stabilit in Romania de peste 7 ani, care promoveaza spirulina si produse pe baza de spirulina.

Intr-o romana cu usor accent provensal, Flo imi povesteste cum s-a indragostit de libertatea si muntii Romaniei si a decis sa ramana aici pentru a-si deschide o mica afacere, impreuna cu un alt prieten francez.

“In urma cu un an, am inaugurat magazinul online spinoa.ro, prin intermediul caruia comercializam spirulina artizanala si produse bazate pe spirulina. Pretul unei pungi de spirulina incepe de la 30 de lei, iar ciocolata cu spirulina este 12 lei', imi explica Flo care mai spune ca adora nonconformismul acestui eveniment si faptul ca ii da ocazia sa intalneasca multi romani deschisi si cu spirit liber.

Ne luam “la revedere” de la Flo si ajungem la standul celor de la “Atelierul de Panza”, un proiect al asociatiei de mediu Viitor Plus. Cei de la Atelierul de Panza sunt “clienti mai vechi” ai evenimentului, fiind la ce-a de-a sasea prezenta.

“Acest eveniment reprezinta pentru noi un prilej foarte bun pentru vizibilitate si un loc excelent in care ne putem expune produsele. Cei care admira produsele noastre au si posibilitatea de a face o mica donatie si primesc un cadoul de la noi in schimb”, imi spune Andreea Savin Managerul Atelierului de Panza, proiect infiintat in anul 2009, care realizeaza sacose din bumbac 100%, de provenienta locala, netratat, nevopsit si neinalbit. Andreea imi vorbeste cu mandrie si de noua lor coletie “Puzzletex", realizata in totalitate din deseuri textile reciclate.

Incercam sa reconditionam huse de canapea, fete de perna, perdele sau draperii, pe care, cu ajutorul designerilor de produs le reinterpretam si le transformam in alte produse.

Roxana, un tanar artist care viseza la un oras mai colorat

Street Delivery 2019 nu a fost doar despre poezie, ci si despre pictura, multa pictura si culoare. La tot pasul, intalneam tineri artisti care desenau gardurile si peretii mohorati de pe straduta din centrul Capitalei. Unul dintre acesti artisti este Roxana, un tanar designer vestimentar, pasionat de pictura.

“Anii trecuti am venit ca vizitator la acest eveniment si anul acesta am decis sa vin aici sa pictez pentru ca imi doresc un oras cat mai colorat si vesel”, imi spune Roxana care picta gardul unei case de pe strada Arthur Verona. “Dar proprietarul casei este de acord?”, o intreb pe tanara absolventa a Universitatii de Arte Bucuresti. Imi raspunde ca este, si chiar mai mult de-atat, acesta iese din cand in cand si le aduce tinerilor artisti apa si limonda rece pentru a-i incuraja astfel sa isi termine picturile care vor dura cel putin un an de zile.

Bucurestenii, in cautare de arta si libertate

Majoritatea celor care au fost prezenti in acest weekend la cea de-a 14-a editie a Street Delivery sunt tineri pasionati de arta, care isi doresc un loc unde sa se poate comporta si exprima liber.

“Vin aici in fiecare an pentru ca este minunat sa existe un loc in Bucuresti fara masini si zgomot infernal. Plus toata exprimarea artistica si senzatia de libertate pe care ti-o transmite acest loc”, imi spune George, un tanar IT-ist de 28 de ani.

Pe de alta parte, Maria (32 ani) a venit aici impreuna cu fetita sa de 5 ani care este acum la atelierul la care copiii sunt invatati de studentii de la Facultatea de Arhitectura sa isi confectioneze singuri jucarii din materiale reciclabile.

La nivel national, Street Delivery se desfasoara in 9 oras si strange circa 100.000 de vizitatori in fiecare editie, potrivit datelor furnizate de organizatori.

Citeste si:

    Programul Street Delivery 2019:

    • Bucuresti: 14-16 iunie
    • Iasi: 14-16 iunie
    • Baia-Mare: 28-30 iunie
    • Cluj-Napoca: 13-14 iulie
    • Oradea: 26-28 iulie
    • Bacău: 2-4 august
    • Sibiu: 9-11 august
    • Craiova: 6-8 septembrie
    • Timișoara: 13-15 septembrie
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Roxana Grosu
    Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


    Setari Cookie-uri