Tehnologia a ajutat la imbunatatirea experientelor de zbor, dar si a aeroporturilor. Accesul la Wi-Fi, existenta aplicatiilor care informeaza asupra posibilelor intarzieri, serviciile de securitate bazate pe date biometrice, acestea sunt doar cateva lucruri de care se bucura calatorii in prezent. Ce rezerva insa viitorul pentru aeroporturi si pentru pasagerii care le tranziteaza?“Tehnologia va avea un rol din ce in ce mai mare in dezvoltarea aeroporturilor, va fi cheia transformarii fiecarui proces intr-un jurnal de calatorie unic”, declara Sherry Stein, reprezentant al departamentului de tehnologie al SITA (companie multinationala de tehnologie informationala in industria transportului aerian), citata de CNN.

Nina Brooks, directorul de securitate in Consiliul International al Aeroporturilor (ACI), a adaugat ca inovatia este un element foarte important, deoarece pana in anul 2040 este asteptat un numar dublu al calatorilor pe aeroporturi. Potrivit ACI, daca in 2018 se inregistrau 8,8 miliarde de turisti, in 2040, numarul va creste pana la 19,7 miliarde de calatori.

Recunoasterea faciala pentru imbarcare

Cateva sute de aeroporturi testeaza varianta recunoasterii faciale. Biometria presupune identificarea unui turist prin intermediul amprentei sau prin recunoasterea faciala. Aeroportul Changi din Singapore este unul dintre exemple, autoritatile deruland un test prin care calatorii nu mai sunt nevoiti sa isi foloseasca pasapoartele. In schimb, acestia sunt recunoscuti si inregistrati printr-un sistem de scanare a irisului sau a fetei.
De asemenea, British Airways a instalat sistemul biometric pentru imbarcarea calatorilor la Terminalul 5 al Aeroportului Heathrow. Acesta este valabil pentru toate zborurile nationale care decoleaza de pe pista. Bineinteles, Statele Unite incearca acelasi lucru. In plus, reprezentantii aeroporturilor se gandesc sa implementeze biometria si pentru achizitionarea produselor din duty-free.

Ghidat de un robot la imbarcare

Inteligenta Artificiala este deja o practica inradacinata in sistemele de securitate ale aeroporturilor, in raport cu biometria. Verificarea bagajelor prin procedee de AI (Artificial Intelligence) este o modalitate testata in prezent. Se asteapta ca pana in 2025 toate aeroporturile sa fie dotate cu acest sistem.

British Airways este cel mai elocvent exemplu pentru AI. Incepand cu anul 2020, pe Terminalul 5 al Aeroportului Heathrow sunt folositi niste roboti, care comunica in diferite limbi cu turistii, ii ghideaza si le ofera informatii utile referitoare la zbor.

In plus, Delta Air Lines creeaza o un dispozitiv bazat pe tehnologie AI ce urmeaza sa fie lansat in aceasta primavara. Aceasta va ajuta personalul din avion sa ia cele mai bune decizii in cazul turbulentelor din aer. Pe baza unor calcule realizate de echipamentul in cauza, pilotii vor sti cum sa procedeze pentru a ateriza in conditii de siguranta.

Citeste si:
AiGIA Health: Inaugurăm viitorul
AiGIA Health: Inaugurăm viitorul

Informarea prin aplicatiile de ultima generatie

In prezent sunt folosite cateva aplicatii pentru usurarea traseului unui calator pe aeroporturi. Insa, pana in 2030, acestea vor fi imbunatatite si vor fi mult mai sofisticate. Pasagerii vor putea accesa informatii despre vreme sau despre cat de mult vor astepta pentru serviciile de securitate. Acestea vor putea fi folosite si pentru comandarea diferitelor gustari, care sa fie livrate la poarta de imbarcare. In plus, aplicatiile vor fi dotate cu GPS, astfel incat pasagerii sa afle care este cea mai apropiata cafenea sau unde este poarta aferenta zborului lor.

Din nou, Singapore este un exemplu. Autoritatile au introdus SG Arrival Card, prin care calatorii pot vizita statul. Incepand cu 17 ianuarie 2020, cardul poate fi accesat prin aplicatie, cu un avans de pana la 14 zile inainte de calatoria cu pricina.

Citeste si:
Utilizatori tech: Pragul de încălzire globală de 1,5 grade va fi...
Pragul de încălzire globală...

Rampele automate si realitatea paralela

Operational vorbind, aeroporturile deja deruleaza procese pentru modernizare. Un exemplu ar fi inlocuirea camerelor de vederi actuale cu unele cu o rezolutie mai mare.

Desi multe dintre modificari pot parea superficiale pentru calatori, Delta Air Lines continua in revolutionarea proceselor de verificare pentru definitivarea realitatii paralele. Este foarte important ca turistii sa priveasca simultan pe acelasi ecran de informare si sa primeasca informatii in dialectul lor. In prezent, acest lucru este testat pe Aeroportul Metropolitan din Detroit.

De asemenea, reprezentantii Delta anunta ca in curand se vor inmulti si rampele automate (pentru persoanele cu dizabilitati sau bagaje cu dimensiuni foarte mari). Aeroportul Heathrow este dotat cu aceasta optiune.

Nu in ultimul rand, in 2019, Aeroportul International James Armstrong Richardson din Winnipeg (Canada) a introdus primul plug de zapada automat.

In alta ordine de idei, toate aceste imbunatatiri si echipamente moderne vor duce la un numar redus al angajatilor in aeroporturi.

Citeste si:
Zborurile care urmau să decoleze de pe aeroporturi din SUA, blocate...
Zborurile care urmau să...

Citeste si: Inovatie in aviatie: Primul AVION FARA PILOT a zburat peste 5 ore.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri