Inovatie in aviatie: Primul AVION FARA PILOT a zburat peste 5 ore

Conceptul avionului fara pilot este demult ravnit pe piata aeriana. Astfel, Airbus a confirmat cu succes testul cu primul avion autonom pe aeroportul Toulouse-Blagnac din Franta.

Un model Airbus A350-1000 a reusit sa ramana deasupra norilor fara ajutorul pilotilor timp de aproximativ cinci ore, potrivit CNN.

Pilotii au fost totusi prezenti la bord pentru a putea intampina orice problema ar fi putut aparea pe parcursul testului. Acestia nu au intervenit insa asupra comenzilor de pilotare, iar avionul a terminat zborul cu succes.

Peste 70% dintre pasageri ar calatori cu un avion fara pilot

Un sondaj realizat in 2019, in Statele Unite, pe un esantion de 22.000 de oameni, a avut drept rezultat disponibilitatea a aproximativ 70% din pasageri de a calatori cu un avion autonom.

In plus, chiar daca testul avionului autonom a reusit, reprezentantii companiei aeriene au declarat ca nu au facut din aceasta un ideal. Ideea autonomiei avionului este pentru imbunatatirea experientei de pilotaj. In acest sens, pilotii vor fi implicati mai mult in procesul strategic de decizie in cazul unor probleme ale aeronavei. In prezent, exista „regula celor patru ochi”, prin care doi piloti sunt prezenti la bordul aeronavei pe parcursul calatoriei. In cazul in care unul dintre ei are nevoie de o pauza, celalalt sa o poata oferi.

Citeste si:
Un avion de pasageri a dispărut de pe radar, în Indonezia
Un avion de pasageri a...

Insa exista si cateva ingrijorari in ceea ce priveste utilizarea unui avion autonom, tinand cont de prabusirea, in 2019, a celor doua aeronave Boeing 737 MAX.

Avioanele Boeing 737 MAX sunt retinute la sol din martie anul trecut, cand o astfel de aeronava s-a prabusit in Etiopia, la numai cinci luni dupa o catastrofa similara in Indonezia; in total, in urma celor doua accidente si-au pierdut viata 346 de oameni.

Citeste si: Ce mai mare avion din lume, deasupra norilor in 2020. Cum arata si pentru ce va fi folosit.

Citeste si:
DOCUMENT | A fost actualizată lista statelor din zona galbenă
DOCUMENT | A fost actualizată...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri