Dupa cum transmite si numele, cu aspectul unui delfin, avionul cargo Beluga XL si-a inceput activitatea in primele zile ale acestui an. Primul zbor operational al colosului aviatic a fost pe 9 ianuarie.

In timp ce AIRBUS A380 si Boeing 747 se afla in cadere libera, Beluga XL, cel mai asteptat moment din industria aeronautica, este “bestia” cerului, potrivit CNN.

Beluga XL nu este destinat calatorilor, insa va contribui cu certitudine la calitatea serviciilor aviatice, fiind folosit pentru transportarea elementelor de constructie ale celorlalte modele de avioane.

Succesor al modelului Beluga sau AIRBUS A300- 600ST, care opera inca din 1995, Beluga XL este cu sase metri mai lung si cu un metru mai lat. Aripile sale au fost construite la o fabrica din Marea Britanie, de langa Aeroportul Hawarden.

Designul amuzant a fost ales de catre personalul Airbus, care a fost supus unui sondaj cu sase optiuni ale viitorului format. Cu un procent de 40% , Beluga XL si-a capatat actualul aspect de mamifer subacvatic.

Citeste si:
Un avion Ryanair pe ruta Bucuresti - Londra s-a umplut de fum
Un avion Ryanair pe ruta...

Chiar daca are un design placut, aeronava isi atinge obiectivul pentru care a fost conceputa. Aceasta poate transporta pana la doua aripi de avion A350 in acelasi timp, iar “fata de balena” ajuta la eficienta aerodinamicii.

In ciuda noutatii modelului, Beluga XL are la baza motorul de functionare a modelului A330. Prin urmare, pilotii vor fi antrenati pe un model A330, ulterior primind o calificare DELTA.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cat a cheltuit romanul obisnuit pe vacanta in 2019