Se spune că doar prin greșeli reușesti să înveți, mai ales atunci când vine vorba de înființarea unui business. Însă dacă ai putea învăța ce greșeli să eviți înainte de a începe afacerea, cu puțin ajutor din partea unor oameni de afaceri? În cazul în care cauți inspirație, îți sugerăm câteva recomandări de cărți de business preferate de Bill Gates, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg.

Cărțile ne pot salva de ani de încercări și erori monumentale. O carte conține experimente, zeci de ani de învățare. Ne permite să descoperim în 100 sau 200 de pagini toate gândurile și experiențele autorului. Iată câteva dintre titlurile recomandate pentru pasionații de business.

Aventuri din lumea afacerilor: Douăsprezece povești clasice din lumea Wall Street, de John Brooks (Business Adventures:Twelve Classic Tales from the World of Wall Street)

Investitorul și omul de afaceri Warren Buffett i-a dat această carte fondatorului Microsoft, Bill Gates, care pe acea vreme nu mai auzise niciodata de ea.

„La mai bine de două decenii după ce Warren Buffett mi-a împrumutat-o și la mai bine de patru decenii după prima publicare, această carte este în continuare cea mai bună carte de afaceri pe care am citit-o vreodată”, spune Bill Gates.

„Aventuri din lumea afacerilor” este o colecție de 12 povești adevărate, care au puține lucruri în comun, cu excepția stilului în care sunt povestite. O poveste descrie „marea prăbușire” din 28 mai 1962, relatată de numeroase surse care își amintesc cum au trăit-o, cum era mediul și cum s-a încheiat. De asemenea, în paginele acestei cărți se regăsește povestea lui Edsel, mașina numită după fiul lui Henry Ford, care aproape a dat falimentul gigantului auto la mijlocul secolului al XX-lea.

Excelența în afaceri: De ce unele companii fac saltul, iar altele nu, de Jim Collins (Good to Great: Why Some Companies Make the Leap and Others Don't)

Astăzi, Amazon este una dintre cele mai mari trei companii din lume, dar nu a fost întotdeauna așa. La începutul anului 2001, compania era pe piață de patru ani și nu raportase niciun profit. Apoi Jeff Bezos a avut o ideea de a-l suna pe Jim Collins, autorul cărții „Excelența în afaceri: De ce unele companii fac saltul, iar altele nu”. Collins i-a ascultat problema lui Bezos și a decis să viziteze sediul Amazon.

După ce Collins a vorbit cu echipa de conducere a companiei, Jeff a decis să schimbe structura economică conform sfaturilor date de celebrul autor.

Într-un podcast cu Kara Swisher, Collins a sfătuit echipa Amazon să nu se mai concentreze pe câștigurile pe termen scurt și să ia decizii pe termen lung - ceea ce el numește „logica imbatabilă” a succesului. Și se pare că sfaturile lui au funcționat deoarece în ultimul trimestru al anului 2001 Amazon a raportat pentru prima data profit.

Sfârșitul puterii, de Moisés Naím (The End of Power)

„Un an de cărți” este numele cercului virtual de lectură creat de Mark Zuckerberg, care se dedică unei cărți noi la fiecare 14 zile. După ce Zuckerberg a recomandat această carte grupului său de Facebook, s-a vândut în mai puțin de 48 de ore în toată lumea. Financial Times a votat-o drept cea mai bună carte a anului în 2013, iar faima sa a crescut încă de atunci.

În „Sfârșitul puterii”, Moisés Naím, un celebru jurnalist venezuelean, descrie lupta dintre mega-jucătorii dominanți și noile micro puteri care îi provoacă acum în toate domeniile activității umane. Autorul explică modul în care sfârșitul puterii schimbă totul în lumea noastră, de la mari corporații la antreprenori agili, de la palatele prezidențiale la piețele publice.

Puterea, la fel ca energia, nu este nici creată, nici distrusă, ci inevitabil diseminată printre o multitudine de agenți și micro-puteri în mâinile cărora ajunge să fie degradată. Această degradare și efectul său asupra mersului lumii în secolul XXI, este tema centrală a cărții „Sfârșitului puterii”.

Sursa: Entrepreneur.com.

Sursa foto: Facebook Bill Gates

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri