România este o țară cu multe destinații impresionante, multe dintre acestea căpătând formă în ultimii ani, prin investiții notabile ale unor antreprenori români. Satul Banului este una dintre variantele de petrecere a timpului liber, nu departe de București, dar departe de aglomerația din stațiunile de la munte.

Aflat pe Valea Proviţei, în Măgureni, “Satul Banului” face cu mândrie cinste meleagurilor prahovene. Situată la 80 de kilometri de București, pensiunea a reușit să recreeze o gospodărie moșnenească, adaptată confortului zilelor noastre.

Casa mare, fânarul, pătulul, “Atelierul lui Tataie”, bucătăria de vară sunt elemente gospodărești care înconjoară curtea pensiunii și care ne întorc în ruralul de altădată.


“Într-o călătorie în Valea Loirei am interacţionat cu specificul turismului rural francez, un reper în întreaga lume. Am înţeles succesul reţelei “ Gites de France” şi cum proprietarii şi-au deschis porţile turiştilor, cum valorifică toate elementele din gospodărie prin activităţi, gastronomie şi, cel mai important, cum subliniază autencitatea acestei forme de turism. Toate acestea au constituit un model pentru mine şi…pe firul autenicităţii ne deschidem şi noi porţile pentru turişti”, declară Răzvan Dobre, proprietar Satul Banului.

Acesta a încercat să păstreze identitatea satului românesc inclusiv prin denumirile camerelor fiecare purtând numele străbunicilor sale: Maica Lina, Maica Floarea, Maica Lisandra, Mamaia din sus şi Mamaia de la vale.

Foto: Camera Maica Lina

Foto: Camera Maica Floarea

Prețul unei nopți de cazare cu mic dejun inclus pornește de la 75 de euro. Dacă doriți să achiziționați prânzul de la pensiune, acesta costă 14 euro, iar cina ajunge la 19 euro.

Micul dejun este servit între orele 08.30 și 10.00.

De asemenea, copiii cu vârste mai mici de patru ani au gratuitate la masă, iar cei cu vârste între patru și zece ani beneficiază de un discount de 50%.

Construcția pensiunii a început în 2012 și a durat patru ani, fiind finalizată în 2016. Dobre a apelat la tehnici din zonă, la meşteri locali, respectând stilul arhitectural popular muntenesc, folosind în mare parte materiale recuperate din casele, grajdurile, conacele şi morile din comună. Ba mai mult, a păstrăt şi recondiţionat şifonierul, lăzi de zestre şi obiectele de mobilier(care datează din 1920), ştergare şi covoare, dar și tablouri cusute.

„La noi copiii se joacă în iarbă, prin livadă, pe garlă. La noi copiii se joacă în căpița de fân și se catară în copaci. Avem jucării pentru toți : pietre, nisip, fân, și lemne. La noi copiii NU se dau pe tobogane de plastic și NU sar în trambulină”, a completat Dobre, aviz turiștilor care vin însoțiți de copii.

Obiective turistice în zonă

Pe lângă tihna şi rostul fiecărui obiect şi spaţiu din casa de oaspeţi Satul Banului, turiştii vor fi încântaţi să descopere rute tematice în zonă. Cultură, istorie, natură, credinţă, turism activ, o zonă potrivită pentru gusturile fiecărui turist.

Ce puteți face în Măgureni:

  • Drumeţii în natură: Valea Proviţei, Râpa Şoimului, Râpa Comorii, Vârful Teiuşului (721m, cel mai înalt punct din Satul Banului), Grota Pustnicului Anton, Cetatea Dacică Iedera;
  • Vizite Culturale: Micul Trianon de la Floreşti, Conacul Pană Filipescu, Palatul Postelnicului Cantacuzino, Palatul Drăghici Cantacuzino, Casele memoriale “Ion Luca Caragiale”, “Nicolae Grigorescu”,, Castelul Iulia Haşdeu;
  • Popas la: “Voroneţul Ţării Româneşti” – Biserica de la Filipeştii de Pădure, Biserica “Sfânta Treime” din Măgureni, Biserica din Călineşti, Mănăstirea Dealu.
  • Offroad cultural: “Drumul Sării”, “Drumul Domniei”;
  • Trasee de cicloturism și Enduro;
  • Plimbări cu trăsura şi şareta, echitaţie;
  • Vânătoare de bureţi;
  • Program de degustări de vinuri din zona “Dealu Mare” – “Teleleu din Cramă-n Cramă”.

Sursa foto: Satul Banului

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri