Problema lărgirii plajelor litoralului românesc, intens dezbătută în 2021, după ce în Mamaia nu a avut rezultatele scontate, este acum readusă în discuție cu situația falezei din Constinești. Mugurel Călin, consilier al Primăriei Costinești, a descris starea degradantă a falezei și pericolul pe care aceasta îl reprezintă pentru turiști. Într-o discuție wall-street.ro, Călin a precizat că soluția imediată este desprinderea refacerii falezei de proiectul lărgirii plajelor, pentru ca autoritățile să poată interveni de îndată.

”Autoritățile de la Apele Române pot gestiona această situație. Primăria Costinești nu are abilitatea de a interveni. Trebuie separată taluzarea respectivă de proiectul cu lărgirea plajelor, proiect care este, de altfel, stopat, în prezent”, a declarat Călin.

Acesta este de părere că autoritățile române nu vor să separe reamenajarea falezei de lărgirea plajelor, deoarece costurile ar putea crește.

Însă până când plajele vor căpăta noi dimensiuni, atât furtunile de pe Marea Neagră, cât și marea în sine pot eroda faleza și pot înrăutăți starea de degradare a acesteia.

”Deteriorarea falezei din Costinești a fost accelerată ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice puternice din iarna 2018-2019, iar această situație de risc este o problemă care trebuie soluționată urgent deoarece pune în pericol stabilitatea întregii faleze și a construcțiilor din zonă. Singura măsură luată de Ministerul Mediului a fost aceea de amplasare a unor garduri metalice firave prin care se interzice accesul pe plajă în zonele în care există pericol de accidentare”, a scris Mugurel Călin, pe pagina sa de Facebook, postând un răspuns al Ministerului Mediului ca urmare a solicitărilor sale.

Referitor la gardurile metalice despre care consilierul menționează, Ministerul a precizat că acestea au fost montate în aprilie 2022, având drept scop limitarea accesului public în zonă.

De asemenea, la rândul său, ministerul dă vina pe furtunile marine și explică modul în care faleza a ajuns la gradul acesta de erodare.

Sursa Foto: Mugur Călin/ Facebook

În plus, Ministerul informează că faleza va intra în procesul de reamenajare/reconstrucție de îndată ce proiectul lărgirii plajelor va fi aprobat, mai exact, la finalul acestui an.

Sursa Foto: Mugur Călin/ Facebook

Ce spun operatorii din turism

Am luat legătura și cu Alin Burcea, proprietarul agenției de turism Paralela 45, care se află în vacanță în Turcia. Burcea scoate în față nepăsarea autorităților și lipsa de interes în vederea promovării turismului în România.

”Acum sunt în Turcia, este sezon, hotelurile au peste 50% grad de ocupare. În Bodrum sunt deschise magazinele, este Yalikavak , un fel de St. Tropez, lume bună și bogată, cumpără produse și merge la restaurant. La noi, sezonul nu a început. Este o lună în care nu se întâmplă nimic. Neptunul, cu un primar slab, arată dezolant. Principiul «cade totul pe noi» funcționează peste tot. De ce ar fi Costinești altfel? Cui îi pasă că faleza a luat-o la vale?”, a declarat Alin Burcea, trimițându-ne chiar și o poză din vacanța sa.

Sursa Foto: Alin Burcea

Proprietarul agenției de turism reclamă și faptul că interesele politice primează, fapt ce întârzie acțiunile propriu-zise.

Ministrul Mediului este implicat să cânte alături de galeria maghiară, asta îl frământă pe el. Deci «cade totul pe noi» este principiul care ne guvernează activitatea în România. Noroc că sunt în vacanță în Turcia, aici nu cade nimic”, a adăugat Burcea.

Cum se justifică Apele Române Dobrogea-Litoral

Postarea lui Mugurel Călin a atras și reacția celor de la Apele Române Dobrogea-Litoral, care precizează că faleza Costinești este împrejmuită astfel încât turiștii să nu mai circule în zonă și să nu aibă loc accidente.

”În prezent Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (A.B.A.D.L) monitorizează zona și a îngrădit-o pentru siguranța localnicilor și turiștilor”, a notat instituția, pe pagina de Facebook.

Sursa Foto: Apele Române Dobrogea-Litoral/ Facebook

De asemenea, Apele Române enumeră măsurile care vor fi luate pentru refacerea zonei.

”Faleza de la Costinești care este amenințată de efectele distructive ale procesului de eroziune costieră este inclusă în proiectul „REDUCEREA EROZIUNll COSTIERE FAZA II (2014-2020)”. Stațiunea Costinești va beneficia în cadrul proiectului de o protecție costieră de 2.550 de m liniari și de 16 ha de plajă nouă. În cadrul proiectului vor fi demolate mai întâi structurile existente, vor fi construite epiuri marine noi încastrate în țărm și vor fi instalate structuri pentru valorificarea biodiversității marine - recifi artificiali”, au adăugat reprezentanții instituției.

Cum încearcă Primăria Costinești să promoveze stațiunea

Mugurel Călin precizează că, în ciuda situației falezei, autoritățile locale încearcă să promoveze stațiunea Costinești. În acest sens, consilierul a amintit de proiectul său, platforma costinești.ro.

„Actualizăm zilnic informații despre stațiune, cu imagini și locuri pe care turiștii români să le poată vizita. Pentru moment, infrastructura nu permite ca românii să poată opta pentru cazare în platformă, dar vrem să dezvoltăm și acest segment”, a mai spus Călin.

Nu în ultimul rând, acesta a menționat că este loc de turiști străini pe litoralul românesc, însă recunoaște că acesta este un punct slab al autorității locale.

Referitor la acest aspect, într-o discuție anterioară, Burcea a menționat că turiștii străini nu pot fi atrași de litoralul românesc din mai multe motive, printre care și diferența dintre calitate și preț.

”În primul rând, tarifele sunt mari față de alte oferte externe. În al doilea rând, promovarea este zero. Și mai sunt multe de făcut pe litoral astfel încât străinii să fie atrași de România”, a adăugat antreprenorul român.

În plus, acesta a menționat că, deși agențiile de turism încearcă să aducă turiști din străinătate, ofertele din alte destinații turistice sunt imbatabile și imposibil de egalat. Prin urmare, promovarea pe care touroperatorii români o fac este, deseori, inutilă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri