ICR si Biblioteca Nationala vor sa faca un sistem national al cartilor online

Institutul Cultural Roman (ICR) vrea sa realizeze, impreuna cu o parte dintre editurile si bibliotecile reprezentative din Romania, printre care si Biblioteca Nationala, sistemul national al cartilor online, care sa poata fi accesat pe internet de cititorii interesati de pretutindeni, scrie Mediafax.

Directia Generala a Reprezentantelor in Strainatate si Serviciul IT din cadrul ICR vor intocmi, pana la 1 iunie, un raport asupra situatiei actuale a accesibilitatii online a publicatiilor din Romania, se arata intr-un comunicat.

Astfel, in prima decada a lunii iunie, ICR va organiza la Bucuresti o reuniune cu liderii institutiilor responsabile la nivelul tarii si cu editurile si bibliotecile implicate.

Reprezentantii ICR au spus ca "vor fi incheiate parteneriate cu Biblioteca Nationala, Biblioteca Centrala Universitara - filialele Bucuresti, Cluj si Iasi -, precum si cu alte biblioteci de talie nationala si cu editurile majore".

Referitor la suma pe care ICR o va aloca acestui proiect, reprezentantii institutiei spun ca, din cauza ca "proiectul este in faza incipienta", aceasta "va fi facuta publica dupa ce vor fi parcurse toate etapele de evaluare".

Demersul ICR porneste de la constatarea faptului ca sistemul online a preluat deja multe dintre periodicele publicate odinioara pe hartie. "Tot mai multe carti sunt accesibile online. Tendinta internationala este de accesare online nu numai a periodicelor, ci si a cartilor", spun reprezentantii ICR.

Acestia au mai declarat ca, prin sistemul national al volumelor online, "vor fi promovate cartile reprezentative ale culturii romane pe trei paliere: clasic, modern si actual".

"In pofida acestei tendinte, nu asistam deloc la «disparitia cartii», cum se anticipa cu trei-patru decenii in urma. Cartea, ca prezentare organizata a cunoasterii, ramane in actualitate. Ceea ce este de facut se refera la crearea accesului online la carti", se arata in comunicatul ICR.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri