Este jenant ca in Romania sa fie atat de putine librarii pentru ca astfel oamenii nu au acces la cultura, iar acolo unde exista librarii, de multe ori, cartile se afla alaturi de alte produse, a declarat pentru wall-street.ro, Iren Arsene, manager al Curtea Veche Publishing, unul dintre cei mai mari jucatori pe piata locala de carte cu afaceri de 1,45 milioane de euro anul trecut.
In Romania sunt in jur de 250 de librarii, dintre care 150 in Bucuresti, conform estimarilor Curtea Veche Publishing.

De altfel, majoritatea managerilor de edituri vorbesc despre slaba distributie a titlurilor si, de aceea, o parte dintre edituri au inceput sa isi dezvolte propria retea. Astfel, grupurile Humanitas si Nemira si-au deschis librarii in mai multe orase, in timp ce managementul Litera International a recurs la infiintarea de book-stop-uri (vitrine de cativa metri) in cele mai importante centre comerciale.

Piata nu depaseste un punct critic. Asteptam un declic pentru alinierea cu pietele europene

“Piata a stagnat in prima parte a anului. Cresteri semnificative nu au fost, piata tot nu reuseste sa depaseasca un punct critic. Asteptam in continuare un declic pentru alinierea cu pietele europene.Nu este greu sa ne gandim de ce suntem in aceasta situatie. Lectura nu e considerata un lucru necesar pentru evolutia individului, e o optiune pentru prea putini copii, la fel si pentru prea putini adulti si tineri, care dupa terminarea scolii cu greu reincep sa citeasca. Nu exista un obicei al lecturii, desi oferta este foarte bogata. Exista carti pentru toate gusturile si pentru toate buzunarele. Este jenant faptul ca avem atat de putine librarii in tara, deci nu exista un acces la carte. Acolo unde librariile inca rezista, de multe ori cartile se afla alaturi de alte produse, dar trebuie neaparat creat un echilibru astfel incat sa simti ca mai exista un loc al cartii. Si, bineinteles, familia are un rol esential in formarea obiceiului de lectura. Nu copiii sunt de vina ca nu dezvolta acest obicei, ci adultii, iar pierderile sunt foarte mari. O ora de lectura pe saptamana in familie e un efort mic pe moment, cu un impact major in timp”, afirma Arsene.

In primele sase luni ale acestui an, Curtea Veche Publishing a vandut 185.000 de carti, in scadere usoara fata de aceeasi perioada a anului trecut cand compania a vandut 191.000 de exemplare.

Cartile care s-au vandut cel mai bine in prima jumatate a anului au fost Puterea Prezentului (editia a V-a, Eckhart Tolle), Inteligenta emotionala (editia a III-a, de Daniel Goleman), Secretele Succesului (de Dale Carnegie), Gateste in 30 de minute cu Jamie (Jamie Oliver) si Muzica tacerii (de Andrea Bocelli).

Primele trei titluri ca vanzari anul acesta nu sunt carti noi, ci sunt volume editate de companie de mai multi ani, dar acestea continua sa fie in topul preferintelor cititorilor. Cartile de pe urmatoarele doua lucuri sunt aparitii editoriale recente: "Gateste in 30 de minute cu Jamie” a aparut la sfarsitul anului 2012, iar cartea de memorii „Muzica tacerii” in luna mai a acestui an, in preajma concertului tenorului Andrea Bocelli in Romania”

Volumele dedicate Casei Regale a Romaniei sunt printre cele mai vandute. Cresc vanzarile de carti pentru copii si cele de gatit

„Cifra de afaceri din prima parte a anului 2013 se situeaza undeva la nivelul anului trecut, poate este cu putin mai scazuta, insa avand in vedere faptul ca s-a schimbat modul de facturare cu mai multi distribuitori importanti ne este greu sa vedem o cifra corecta in acest moment. Pe de alta parte, in a doua jumatate a anului vanzarile cresc, nu neaparat foarte mult, dar sunt mai mari. De asemenea, cu siguranta, vom fi pe profit", mai spune Arsene.

Curtea Veche Publishing a avut anul trecut o cifra de afaceri de circa 1,45 milioane de euro si un profit net de 6.400 de euro, conform Ministerului de Finante. Compania are in prezent aproximativ 60 angajati si in jur de 150 colaboratori.

Colectiile de carti care genereaza cele mai mari vanzari sunt cele de dezvoltare personala si profesionala, cartile regale, cartile de gatit.

“Se dezvolta din ce in ce mai mult la editura noastra vanzarile cartilor pentru copii, datorita unei colectii create special pentru incurajarea lecturii in randul celor mici – “Cartile copilariei”, o serie de reeditari dupa mari clasici ai literaturii. Putine tendinte noi putem observa anul acesta. Continua sa se dezvolte pasiunea pentru cartile de gatit si pentru un stil de viata mai sanatos. Ca dovada, Curtea Veche isi imbogateste portofoliul cu autori noi pe aceasta zona si continuam seria Jamie Oliver. Creste tot mai mult interesul pentru autorii romani pe partea de nonfictiune”, a afirmat Iren Arsene.

Au mizat pe titluri de business si pentru dezvoltare personala

Curtea Veche Publishing este o companie infiintata in 1998 care a mizat pe editarea de carti de dezvoltare personala (colectia Carti Cheie), pe carti de business, de literatura motivationala, educatie financiara si social. Astfel, editura a format o piata a cartilor de business pe care din 2007 au intrat si cei de la Publica.

Ulterior, editura si-a diversificat catalogul prin colectii precum cele dedicate Casei Regale a Romaniei ("Cartea regala de bucate", "Muzica Regelui", "Anul Regelui", "Masinile Regelui"), de literatura universala contemporana (Byblos), terapie familiala si de cuplu (Familia la Curtea Veche), stiinte sociale si politice (Constelatii si Actual), psihologie (Biblioterapia), sanatate si nutritie ( Sa fii sanatos), carti pentru copii, carti de gastronomie.

Curtea Veche Publishing detine exclusivitatea pentru publicarea in Romania a cartilor pentru bucatorul britanic Jamie Oliver, dar si a unor autori precum Dale Carnegie, Robert Kiyosaki, Daniel Goleman, Allan si Barbara Pease, Edward de Bono.

Printre principalii jucatori pe piata locala de carte se numara editurile Humanitas, Grupul Editorial Rao, Litera International, Grupul Editorial All sau Curtea Veche Publishing.

Vanzarile de carte din Romania sunt evaluate la circa 60 de milioane de euro, in scadere cu 40% fata de 2007, cel mai bun an in domeniu. Cifra nu include vanzarile de manuale si pe cele de la chioscurile de ziare.

Sursa foto: https://ro-ro.facebook.com/CurteaVechePublishing

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri