Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a ramas, incepand de marti, cu doar 9 membri, in conditiile in care legislatia audiovizualului spune ca ar trebui sa fie 11, dupa ce mandatele Narcisei Iorga si Cristinei Trepcea s-au incheiat luni.

La sedinta CNA de marti, care este condusa de membrul Valentin Jucan, sunt prezenti toti ceilalti opt membri ai Consiliului, respectiv Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu (presedintele CNA), Christian Mititelu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea.

Narcisa Iorga si Cristina Trepcea au fost membre titulare in CNA din 14 octombrie 2008, iar contractele lor de munca s-au incheiat luni, dupa cum au declarat reprezentanti ai Consiliului. In locul Narcisei Iorga si al Cristinei Trepcea nu au fost inca numite alte persoane de Parlament. Narcisa Iorga a fost propusa membru in CNA de presedintele Romaniei, iar Cristina Trepcea a fost propusa de Camera Deputatilor, arata Mediafax.

In luna septembrie, Narcisa Iorga a fost propusa pentru un nou mandat in Consiliu de presedintele Traian Basescu, insa Comisiile pentru cultura ale Camerei Deputatilor si Senatului si-au suspendat lucrarile, pe 30 septembrie, din lipsa de cvorum, fara sa valideze candidatura acesteia pentru un nou mandat in CNA. CNA poate sa isi desfasoare activitatea in continuare, intrucat Legea audiovizualului prevede ca sedintele CNA se pot desfasura in prezenta a minimum opt din cei 11 membri ai Consiliului.

Membrii CNA conduc sedintele prin rotatie

Valentin Jucan conduce sedinta CNA in conformitate cu noul Regulament de Organizare si Functionare (ROF) al CNA, care nu a fost votat de Laura Georgescu si Christian Mititelu. Noul ROF prevede, printre altele, ca sedintele Consiliului sunt conduse de fiecare membru, prin rotatie si in ordine alfabetica.

Christian Mititelu si-a exprimat nemultumirea la inceputul sedintei de marti cu privire la faptul ca Valentin Jucan conduce sedinta Consiliului. Reactia lui Mititelu vine dupa ce acesta a refuzat sa participe, pe 7 octombrie, la sedinta CNA care ar fi trebuit sa fie condusa de Narcisa Iorga si care nu s-a putut desfasura din lipsa de cvorum.
La momentul respectiv, Christian Mititelu a declarat ca Narcisa Iorga si Valentin Jucan nu au "caderea morala" sa faca aprecieri legate de prezenta sau absenta altor membri ai CNA la sedintele Consiliului si nici pentru a prezida sedinte.

"Cei care au blocat activitatea CNA, refuzand sa participe la sedintele conduse de presedintele institutiei, acuza acum pe altii ca lipsesc deliberat. In plus, doamna Iorga si domnul Jucan au ponegrit imaginea institutiei si a tarii, scriind invitatilor la o reuniune internationala organizata de CNA (Forumul Central European al Autoritatilor de reglementare din domeniul audiovizual, n.r.), pentru a-i convinge sa nu participe. Consider ca nu au caderea morala pentru a face aprecieri legate de prezenta sau absenta altor colegi la sedinte si nici pentru a prezida sedintele Consiliului", a declarat atunci Christian Mititelu.

V-ati erijat in purtator de cuvant al institutiei, ne-ati criticat, ca sa nu spun ca ne-ati ponegrit.

De asemenea, la inceputul sedintei CNA de marti, 14 octombrie, Christian Mititelu a avut un schimb de replici cu Valentin Jucan, cerandu-i sa se retraga. "Ati face bine sa va retrageti. V-ati erijat in purtator de cuvant al institutiei, ne-ati criticat, ca sa nu spun ca ne-ati ponegrit (...)", i-a spus Christian Mititelu lui Valentin Jucan. Mititelu a mai spus ca Jucan "s-a adresat romanilor si le-a cerut iertare romanilor", in numele CNA, in emisiuni de televiziune.

In replica, Valentin Jucan i-a spus lui Christian Mititelu ca "bate campii", precizand ca in emisiunile de televiziune la care a participat a vorbit "in nume propriu" si nu in numele CNA. "Si dumneavoastra ati vorbit in nume propriu cand v-ati exprimat ca expert de politica externa in emisiuni de televiziune", a spus Jucan.

El a mai spus ca, daca doreste altcineva sa conduca sedinta CNA de marti, poate sa predea "sceptrul". Insa Christian Mititelu i-a reprosat lui Valentin Jucan inclusiv faptul ca nu supune la vot propunerea pe care Mititelu a facut-o la inceputul sedinte de marti, respectiv cea ca Jucan sa nu conduca aceasta sedinta. Totodata, Christian Mititelu a criticat din nou o alta prevedere a noului ROF, cea potrivit careia CNA trebuie sa analizeze sesizarile in ordinea primirii lor de Consiliu. Astfel, pe ordinea de zi a sedintei de marti apar sesizari foarte vechi primite de CNA, insa care, in opinia lui Mititelu, nu au o importanta foarte mare, comparativ cu lucruri care se intampla in prezent la televiziunile nationale.

"Conteaza ordinea cronologica. Ca la gradinita. Si acum l-ati batut (ROF-ul, n.r.) in cuie si nu se modifica chestia asta", a mai spus Christian Mititelu. Si mandatele lui Christian Mititelu (membru titular din 4 noiembrie 2008) si Radu Calin Cristea (numit membru titular in locul devenit vacant ca urmare a demisiei lui Mihai Malaimare, in continuarea mandatului, pana la data de 3 noiembrie 2014) vor expira la inceputul lunii noiembrie, pana in prezent nefiind numiti alti membri ai CNA in locul acestora.

Radu Calin Cristea a fost propus insa pentru un nou mandat de membru in CNA de Guvern. De asemenea, Guvernul l-a propus pe Gabriel Tufeanu pentru un mandat de membru al CNA, insa, la fel ca in cazul Narcisei Iorga, Cristea si Tufeanu nu au fost audiati inca in vederea validarii lor. Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, ca Victor Ponta a fost ofiter acoperit al SIE in timp ce era procuror, fapt ce reprezinta "o ilegalitate constitutionala" si "o incompatibilitate", potrivit Constitutiei vechi.

Citeste si:

    Intrebat daca faptul ca Victor Ponta a fost si ofiter acoperit si procuror nu este o ilegalitate, presedintele Traian Basescu a spus ca este "o ilegalitate constitutionala". Basescu a spus ca la numirea Guvernului a intrebat telefonic daca exista ofiteri acoperiti in Executiv. "La numirea prin Parlament, eu nu verific, atunci cand sunt instalari de guverne, pentru ca ma obliga Constitutia sa-i numesc si n-am ce face. Dar atunci am intrebat telefonic. Mi s-a spus ca nu este niciun ofiter acoperit, am inchis subiectul, imi veneau de la Parlament, oricum trebuia sa-i validez. Si chiar mi-aduc aminte ca am spus-o: Guvernul nu are niciun ofiter acoperit. Nu mi-a dat prin cap ca ar fi rezervisti acoperiti", a afirmat Basescu, la Realitatea Tv. "Oricum n-aveam ce sa fac, pentru ca pe votul Parlamentului eu nu pot respinge un guvern sau un prim-ministru", a mai spus el.

    Citeste si:

      Seful statului a explicat ca "nelinistea" i-a fost starnita in momentul in care senatorul Valer Marian a facut o interpelare privind calitatea de ofiter SIE a lui Victor Ponta. "Nu atat interpelarea, cat lipsa de raspuns si pe urma discutiile din presa", a mai spus Basescu. Marti dimineata, la Iasi, unde participa la slujba de Sfanta Parascheva, premierul Victor Ponta a avut prima reactie la declaratiile lui Traian Basescu, spunand ca sunt ”numai minciuni” si ca presedintele este ”extrem de tulburat si framantat” si ca ”Romania nu mai trebuie sa depinda de tulburarile unei persoane”.

      Premierul a mai spus ca din 1995, cand a terminat Facultatea de Drept, a respectat legile de fiecare data si si-a servit tara si va face acest lucru in continuare. ”In ce ma priveste va spun foarte clar si foarte sigur ca dupa ce am terminat Facultatea de Drept, in anul 1995, si pana azi sunt 20 de ani, de fiecare data am respectat legile tarii, mi-am servit tara ca magistrat, ca deputat, ca ministru si voi face la fel ca presedinte al Romaniei”, a afirmat Victor Ponta.

      El a mai sustinut ca Traian Basescu se exprima ”intr-un mod total inacceptabil pentru un presedinte”, folosind aceasta functie si institutiile pentru a o sustine pe Elena Udrea. Intrebat daca este ceva adevarat din ceea ce a afirmat luni seara presedintele Basescu, premierul a afirmat: ”Nu, sunt numai minciuni”. Intrebat, de asemenea, de ce s-a referit Traian Basescu la perioada 1997-2001, premierul a raspuns: "Nu stiu, asta trebuie sa-l intrebati pe dansul".

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


      Setari Cookie-uri