Google Inc a anuntat cea mai mare schimbare organizatorica din istoria sa, infiintarea conglomeratului Alphabet, care va incorpora mai multe unitati de afaceri si investitii. Alphabet Inc va inlocui Google ca societate cotata la bursa si va condus de Larry Page si Sergey Brin. Acesta va detine, pe langa motorul de cautare Google, care va deveni companie subsidiara, si alte companii. Iata cele mai importante afaceri ale Alphabet, potrivit Bloomberg.

  • Google

In continuare, afacerea cunoscuta ca Google va incorpora motorul de cautare, anunturile de publicitate, hartile, aplicatiile, YouTube, Android, precum si tehnologia care sta la baza acestor servicii. Asta inseamna ca tot ceea ce aduce profit va fi grupat si condus de Sundar Pichai, care a fost numit recent CEO al companiei. 90% din profitul Google rezulta, in prezent, din publicitate.

  • Calico

Calico este o companie de cercetare al carei scop este gasirea de solutii si tratamente pentru boli. Larry Page o descrie ca o companie preocupata de „ sanatate, bunastare si longevitate”. Numele de Calico este, de fapt, prescurtarea de la California Life Company. Centrul de cercetare a fost infiintat in 2013, din dorinta fondatorilor de a „trata moartea”, potrivit theverge.com. Tot in 2013, s-a incheiat un parteneriat intre Calico si compania de farmaceutice Abbvie, cu scopul de a dezvolta si de a introduce pe piata medicamente pentru persoanele varstnice. Parteneriatul dintre cei doi s-a concretizat printr-un centru de research, in valoare de 1,5 miliarde de dolari, cu sediul in San Francisco.

  • Life Sciences

Life Sciences, divizie a Google X, este o organizatie de biotehnologie care se ocupa cu studierea stiintelor. Mai exact, Life Sciences lucreaza la proiecte precum faimoasele lentile de contact Google, care masoara concentratia de glucoza din lacrimi cu scopul de a monitoriza starea de sanatate a persoanelor diagnosticate cu diverse afectiuni, sau lingura Liftware, conceputa pentru a contracara tremuratul specific persoanelor suferinde de anumite afectiuni, precum Parkinson. Fondatorii Google au declarat ca Life Sciences nu este o organizatie de cercetare pentru probleme de sanatate, precum Calico.

  • Nest

Google a achizitionat compania Nest, cunoscuta pentru termostatele digitale, anul trecut, pentru suma de 3.2 miliarde de dolari. De atunci, Nest a lansat o linie de gadgeturi inteligente pentru casa. Nest a fost infiintata de doi fosti ingineri Apple, Tony Fadell si Matt Rogers, in 2010 si pana la sfarsitul anului 2012 avea deja 120 de angajati. In prezent, compania are 460 de angajati. Tony Fadell a subliniat ca produsele Nest sunt menite a face casele clientilor cat mai sigure.

  • Fiber

Compania Fiber asigura internet de mare viteza si servicii de televiziune inca din 2010. Initial, a fost lansata experimental in Kansas City si de atunci, s-a extins in mai bine de jumatate de orase din SUA. Fiber a fost declarata ca afacere viabila in decembrie 2012, desi unii analistii o considera o modalitate de a forta alte companii de a-si upgrada propria infrastructura. In martie 2015, Fiber avea 27.000 de abonati la televiziune.

  • Google Ventures si Google Capital

Google Ventures si Google Capital sunt fondurile de investitii ale companiei. Google Ventures, care investeste in start-up-uri, a facut peste 300 astfel de investitii, printre acestea numarandu-se Uber, Periscope, Blue Bottle Coffee si 23andMe. Google Capital, fondata in 2013, face investitii in companii dezvoltate, cum ar fi LendingClub, SurveyMonkey sau FanDuel, pana in prezent investind in 12 bussines-uri.

  • Google X

Google X este o divizie semi-secreta a grupului, care a fost creata pentru a produce tehnologie de varf. In cadrul acestui laborator, se fac tot felul de experimente. Printre proiectele dezvoltate se numara automobilele autonome, zeppelinele care distribuie internet de mare viteza si Google Glass. Unii investitori au fost sceptici cu privire la modul in care Google cheltuie bani pe asemenea proiecte. Acum, cel putin din punct de vedere tehnic, Google nu mai este responsabil de ele.

Prin reorganizarea companiei si infiintarea unui conglomerat, Google isi separa business-urile sigure, care asigura veniturile companiei de ramurile prin care compania exploreaza, cerceteaza si dezvolta proiecte noi, precum Calico, Nest sau Google X.

Sursa foto: Google/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri